Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Defensa de les Platges > L’ungla de gat i la necessària repoblació de la platja

Els tresors de la platja d’Almenara

L’ungla de gat i la necessària repoblació de la platja

diumenge 24 de desembre de 2006, per  AE-Agró La Plana

L’ungla de gat (Ononis natrix) és una planta de fins a 70 cm d’alçada, de forma variable, que s’esten per terra o s’erigís. Tota la planta està coberta de xicotets filaments per tot arreu, que li donen un tacte viscòs.

Les fulles són de color verd fosc, tri-lobulades, rarament amb un o dos lóbuls. Les flors, solitàries, però formant influorescències en forma de fulla. La corol.la és groga, d’uns 6-20mm d’amplària, freqüentment amb venes rotges. Els fruits són peluts, de 1 a 2.5 cm de llarg.

L’ungla de gat és distribueix per diversos hàbitats de la mediterrània europea, especialment en la franja dunar i en colines seques.

JPEG - 91.4 kB
Ungla de gat (Ononis natrix)
© AE-Agró

A la platja d’Almenara és una de les plantes més freqüents, amb nombrossos exemplars com els de les fotos adjuntes. A més, hem comprovat que floreix durant quasi tot l’any, afegint-se a l’herba de conills (Lotus creticus), i al cascall marí (Glaucium flavum) a la primavera, convertint la platja en una mar de color groc.

Repoblació de la zona Nord de la platja

L’ungla de gat és una de les plantes que, any darrere any, logra recuperar-se parcialment després de que el Ministeri de Medi Ambient, secció de Costes, elimine la coberta vegetal de la zona Nord de la platja d’Almenara.

L’Ajuntament d’Almenara i la Direcció de Costes de Castelló signaren fa uns mesos un protocol de gestió de la platja. Aleshores, es va fer públic que es repoblaria la platja d’Almenara amb plantes autòctones.

Encara que les actuacions de repoblament encara no s’han realitzat, com cada hivern, el tram Nord podria ser re-colonitzat en breu per les espècies que han tolerat millor les agresions dels darrers anys, entre les que es troba l’ungla de gat, a més del card marí, l’equinòfera i l’ Elymus farctus . Malgrat aquesta temporal recuperació, just abans de la temporada d’estiu, l’esforç d’aquestes plantes és tallat en sec al llaurar la platja.

El més important del protocol signat per l’Ajuntament d’Almenara i Costes, i l’actuació estrela del projecte, deuria de ser ajudar a les espècies més sensibles i delicades, com el molinet (Silene cambessedessii) i el cotonet de mar (Othantus maritimus), a recuperar la zona que ocupaven fins a 2004, quan Costes començà les agresions a la platja. Actuacions que no foren acompanyades de mesures paliatives o de compensació.

Esperem que, en lloc d’eliminar la natura autóctona dels valencians, les administracions es preocupen en la conservació dels nostres tresors. Acció Ecologista Agró treballa per sensibilitzar la societat cap a aquest objectiu.

Necessitem passes decidides cap endavant

És temps de que s’aporte algo més que paraules benintencionades i signaturas de documents. És temps d’actuar. És l’hora de, entre tots, posar la nostra natura en positiu per a impulsar el progrès de tots els valencians.

Col.lectiu d’Almenara d’Acció Ecologista Agró

Diumenge, 24 de desembre de 2006

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?