Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Plana > Natura > LIC Marjal d’Almenara > Fotges banyudes als Estanys

Observació d’aus a la Marjal d’Almenara

Fotges banyudes als Estanys

Hi ha 7 fotges banyudes a la zona dels Estanys d’Almenara, algunes emparellades.

dimecres 21 de març de 2007, per  AE-Agró La Plana

Els tècnics de la Conselleria a càrrec del projecte LIFE per a la reintroducció de la fotja banyuda (Fulica cristata) escolleixen Els Estanys com a lloc idoni per a la solta d’exemplars.

Els Estanys d’Almenara és sense dubte un dels millors llocs per a observar fotges banyudes (Fulica cristata) que hi romanen a Europa. Gràcies als biòlegs que s’esforcen per criar en cautivitat a aquesta espècie en perill d’extinció, podem gaudir de les fotges banyudes que s’amollen a les nostres zones humides.

Encara que a la Marjal d’Almenara hi ha molts problemes que resoldre per a que alcance l’òptim estat de conservació, algunes espècies com la fotja banyuda (Fulica cristata), la carregada (Glareola pratincola) o el fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida) logren criar contra tot pronòstic.

És especialment preocupant la presència de pescadors ilegals, que s’endintren fins al mateix cor de la marjal en plena temporada de cria. No només causen molèsties innecesàries a espècies que necessiten de molta tranquilitat per a criar, sinó que, a més, omplin de brutícia fins al darrer racó.

Per a Acció Ecologista-Agró aquest és un dels principals problemes a resoldre. Altres són la mateixa Iberdrola, amb la construcció en ple 2007 d’una línia elèctrica que passa pel mig de la marjal; la sobreexplotació de l’aqüífer i la lluita continua per mantindre la qualitat de l’aigua de la marjal; la pressió urbanística; la desecació de la marjal, etc.

En definitiva, tots els problemes de la Marjal s’originen d’una mateixa causa: la manca de conscienciació mediambiental de la ciutadania i els empresaris acompanyat per la passivitat i manca de voluntat de les administracions.

Centrant-nos en les notícies positives, als Estanys d’Almenara hi ha fotges banyudes des de finals de 2005. És fàcil veure-les menjant asprella, una planta acuàtica macròfita a la que hem ajudat a arrelar a la zona i que els encanta a les fotges. La bona notícia és que des de fa unes setmanes podem gaudir de 7 exemplars de fotja banyuda a la Marjal d’Almenara.

El més sorprenent és la presència d’una fotja banyuda sense collar al mateix centre dels Estanys d’Almenara, que és el lloc preferit per aquest misteriòs exemplar.

Aquest fet és sorprenent perquè els biòlegs sempre amollen exemplars amb collar marcats amb un codi, per a que siga possible el seu seguiment i l’estudi dels moviments de l’espècie. L’absència de collar només es pot explicar si l’ha perdut o si es correspon a un dels pocs exemplars nascuts en llibertat. Recordem que la darrera volta que crià aquesta espècie a la Marjal d’Almenara fou en 2005.

Socis d’Acció Ecologista-Agró estem fent un seguiment constant de les fotges banyudes, havent observat com s’han establert almenys dues parelles als Estanys. Només falta comprovar l’evolució i assegurar-nos de la cria. Al moment en que tingam constància de la nidificació, ho farem saber a la Web.

Així mateix, avisarem a les autoritats corresponents per a que es prenguen les mesures necessàries per a evitar la pèrdua de les nidades. Esperem que la fotja banyuda torne a criar a la marjal. Seria una gran notícia per al futur de l’espècie.

JPEG - 79.2 kB
Fotja banyuda junt a dos pollets
© Juanvi Capella - Marjal dels Moros (2004)

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?