Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > AE-Agró reprendrà accions judicials en contra de les construccions (...)

Ampliació il·legal de vivendes al Parc Natural

AE-Agró reprendrà accions judicials en contra de les construccions il·legals al Montgò

Continua la lluita per enderrocar les construccions il·legals a l’antiga Colònia Agrícola

dimarts 11 de maig de 2010, per  AE-Agró

El col·lectiu ecologista de La Marina vol personar-se en un contenciós-administratiu per a fer efectiva una sentència que obliga a l’Ajuntament de Dènia a enderrocar una construcció il·legal a l’antiga Colònia Agrícola del Montgò. Seria la primera vegada que Dènia enderroca una construcció il·legal al Parc Natural.

JPEG - 72.9 kB
Les obres il·legals a la Colònia del Montgò.

Després de presentar en 2003 AE-Agró dos denúncies a l’Ajuntament de Dènia i guanyar-les a l’any 2008 contra un particular per l’ampliació il·legal de la seua casa i la construcció fora de la llei d’un galliner al Parc Natural del Montgò, les construccions continuen sense ser enderrocades. El propietari, segons la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, no ha respectat la llei vigent al Parc Natural i ha transformat aproximadament 10.000 metres quadrats de terra de conreu per ampliar la seua casa, la piscina, un camí i construir un galliner de grans dimensions.

A més a més, el propietari de la vivenda, que ja va perdre dos recursos a l’any 2008, torna ara altra vegada a interposar un contenciós-administratiu contra la resolució del TSJ que obliga a enderrocar les construccions il·legals. Per això, el col·lectiu d’AE-Agró a La Marina vol personar-se en este procés i fer efectiu per fi l’enderroc. Un enderroc que AE-Agró ha exigit per escrit a l’Ajuntament de Dènia des de 2009 sense trobar encara resposta.

A més a més, des del grup de La Marina es denúncia la connivència entre l’Ajuntament de Dènia (des del canvi de l’equip de Govern a l’any 2008), la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i el propietari de la construcció il·legal. El Consistori, que és responsable subsidiari de l’enderroc, no l’ha fet efectiu encara i la Conselleria convida puntualment el particular a totes les Juntes Rectores del Parc Natural del Montgò. Cal recordar que Dènia mai no hi ha enderrocat una construcció il·legal al Montgò. Mentres el procés d’enderroc es dilata, el particular afectat està animant els altres propietaris de lots de l’antiga Colònia Agrícola del Montgò que realitzen també el mateix tipus d’activitats.

JPEG - 67.8 kB
La transformació fora de la llei dels terrenys.

Per a evitar-ho i aconseguir l’enderroc d’esta construcció il·legal, el col·lectiu d’AE-Agró a La Marina necessita l’ajuda de tots i de totes per a fer front a les despeses econòmiques del contenciós-administratiu. Tots aquells que vulguen col·laborar a enderrocar esta construcció il·legal poden ficar el seu granet de sorra al següent compte bancari de Bancaixa: 2077 0049 80 3101234300.

La Colònia Agrícola del Montgò

Durant la Dictadura de Primo de Rivera, l’Estat espanyol va crear la Colònia Agrícola del Montgò, que té 170 hectàrees. 51 lots de terra entregats a 51 colons per al seu conreu. Tanmateix, als pocs anys els seus propietaris van abandonar els camps. Segons les condiciones d’entrega dels lots de la Colònia, si algun dels colons passava un any sense treballar el seu camp, perdia la concessió estatal de la terra. Però mai no cap colon va perdre el seu lot.

A la dècada dels 60, comença la venta de lots per part dels colons a empresaris de la construcció. Als setanta la major part de la Colònia Agrícola del Montgò es declara sol urbanitzable. Comença aleshores la construcció chalets al territori de la Colònia.

Amb la declaració del Montgò com a Parc Natural en 1987, les 170 hectàrees de la Colònia Agrícola passen a formar part Parc, que conta amb un total de 2.000. Al 2002, amb l’aprovació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Montgò, uns dels lots queden a la Zona de Màxima Protecció i altres a les de menor. Este és el cas d’una construcció il·legal en una de les zones de menys protecció del Parc.

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?