Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2010 > El projecte Emys complix un mes

VOLCAM AE-Agró 2010

El projecte Emys complix un mes

El 27 de juny s’alliberaren 12 tortugues d’estany al Tancat de la Pipa

divendres 30 de juliol de 2010, per  AE-Agró

Esta setmana s’ha complit un mes des de l’alliberament a les aigües del Tancat del la Pipa de Laura, Copacabana, Pep, Patricio, Carmen, Bloomles i les altres 6 tortugues d’estany europees (Emys Orbicularis) que formen part del VOLCAM 2010 d’Acció Ecologista-Agró. Un projecte que intenta reintroduir a l’Albufera esta espècie autòctona en perill d’extinció.

Des de fa quatre setmanes, les Emys tornen a nadar pel Parc Natural de l’Albufera de València, i ho fan sota el control exhaustiu dels 35 voluntaris i del grup de biòlegs d’AE-Agró i tècnics de la Conselleria de Medi Ambient que gestionen i desenvolupen el projecte VOLCAM d’Introducció i Seguiment de la tortuga d’estany europea al Tancat de la Pipa. Per a dur a terme este control, sis de les tortugues tenen instal·lats un ràdio-transmissors a la closca. Així es pot fer un ràdio-seguiment de la seua activitat per la Pipa i intentar trobar correlacions entre la qualitat de l’aigua del tancat i els moviments de les Emys. Esta tasca la realitzen setmanalment els voluntaris baix la tutela dels biòlegs i tècnics mediambientals que participen al programa de reintroducció d’esta espècia a l’Albufera.

JPEG - 35.3 kB
Les Emys fa un mes que estan de nou a sa casa: l’Albufera.

A més a més, també es realitza el seguiment de les altres sis tortugues que no porten ràdio-transmissor. En este cas, el mecanisme de control de l’activitat de les Emys esta basat en la tècnica tradicional de pesca amb nanses. Previament a l’alliberament de les tortugues, es van col·locar sis nanses a distints punts estratègics del Tancat de la Pipa. Ara, els voluntaris s’encarreguen de revisar cada setmana les xarxes i comprovar si han "pescat" alguna de les Emys. Així s’aconseguix conéixer els moviments per la Pipa de les tortugues que no porten ràdio-transmissor.

Amb les nanses també es controla la fauna que habita al tancat i es realitza una anàlisis quantitativa i qualitativa de la seua fauna. Els individus d’espècies exòtiques o invasores que cauen a les xarxes són transportats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Saler (CRPFS). Fins ara, s’han capturat exemplars de carrancs americans, carpes, carpines i perca sol. Afortunadament, no s’ha detectat cap tortuga de florida, també coneguda com Trachemys scripta, una espècia invasora molt competitiva i que representa un greu problema per la supervivència de les Emys. Per altra banda, els individus pertanyents a espècies autòctones de l’Albufera "pescats" amb les nanses són inventariats i alliberats de nou a les aigües de la Pipa.

JPEG - 40.6 kB
Dos voluntàries controlant el moviment de les tortugues amb el ràdio-transmissor.

El ràdio-seguiment de les tortugues d’estany i el control de la seua activitat amb les nanses es prolongarà fins al mes d’octubre. L’objectiu del VOLCAM d’AE-Agró és reintroduir l’Emys Orbicularis a l’Albufera de València. Esta espècie de rèptil aquàtic és una de les més amenaçades no sols al País Valencià sinó a tot el continent europeu. Per aquests motius, la tortuga d’estany europea està registrada tant a la Directiva Hàbitats i el Conveni de Berna de la Unió Europea com al Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada com "vulnerable".

Fa cinquanta anys, al Parc Natural de l’Albufera encara quedaven poblacions estables i silvestres d’Emys. Tanmateix, actualment no hi ha cap a causa de la competència de les tortugues de florida, la degradació del seu hàbitat per la crema de vegetació palustre i la urbanització, la seua recol·lecció incontrolada i la contaminació de l’aigua. Ara, gràcies al VOLCAM d’AE-Agró "Introducció de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera (València)", Laura, Copacabana, Pep, Patricio, Carmen, Bloomles i les altres 6 tortugues d’estany europees del projecte ja naden per les aigües de la llacuna. Si el programa té èxit, podrem revertir la situació de vulnerabilitat de les Emys i tornar a tindre poblacions estables i silvestres a l’Albufera.


Veure en línia : Web del Tancat de la Pipa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles