Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > La Finca de Penya ja és oficialment Reserva de Fauna

Custòdia de Territori a la Marjal d’Almenara

La Finca de Penya ja és oficialment Reserva de Fauna

AE-Agró va impulsar la protecció d’aquest espai pel seu alt valor faunístic

dilluns 13 de setembre de 2010, per  AE-Agró

El 9 de setembre el DOCV va publicar l’aprovació de la Reserva de Fauna de la Finca de Penya, una iniciativa promoguda per Acció Ecologista-Agró. Així que des del divendres dia 10 aquest paratge saguntí, ubicat a la marjal d’Almenara i baix la custòdia de l’organització ecologista, està protegit amb esta figura jurídica específica per a espais naturals xicotets en extensió però amb poblacions excepcionals d’espècies de fauna silvestre.

Precisament, el alt valor faunístic de la Finca de Penya va ser un dels principals motius que va impulsar a AE-Agró a propossar este espai natural com a Reserva de Caça. Les 20 ha. de la Finca de Penya destaquen per la presència de poblacions importants de tortuga d’estany (Emys orbicularis), fotja de banyetes (Fulica cristata), gall de canyar (Porphyrio porphyrio), samaruc (Valencia hispanica), carregada (Glareola pratincola), i fumarell de galta blanca (Chlidonias hybrida). Totes estes espècies estan catalogades com a "prioritàries" a l’ORDRE 18/2010, de 26 d’agost, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, que declara la Reserva de Fauna de la Finca de Penya.

JPEG - 51.2 kB
Fotja banyuda dins d’un grup de fotges comunes a la marjal d’Almenara.

A partir d’ara es limita l’extracció d’aigua i qualsevol alteració del medi físic o de les comunitats biològiques de la Finca de Penya. De la mateixa manera, la Reserva de Fauna prohibix el depòsit o l’abocament de qualsevol material orgànic o inorgànic així com la destrucció o modificació de tanques, cartells o altres instal·lacions. I com no, queda també prohibida tant la caça com la pesca d’exemplars de fauna silvestre i la introducció de fauna i flora exòtica. La circulació de vehicles queda restringida només als llocs habilitats.

A més a més, la declaració de la Finca de Penya com a Reserva de Fauna també implica una sèrie d’actuacions encaminades a la conservació d’aquest espai natural d’alt valor faunístic. Per exemple, s’ha de realitzar un seguiment de les espècies prioritàries i, si és necessari, reforçar les seus poblacions conjuntament amb la conselleria. També cal regenerar la vegetació aquàtica i palustre i crear àrees d’aigües lliures mitjançant la retirada selectiva del canyís amb mètodes mecànics, en èpoques en què es minimitze l’afecció a la fauna silvestre. L’ORDRE també recull altres actuacions com l’eliminació d’espècies de flora i fauna exòtica, l’aportació complementària d’aliment per afavorir la presència d’avifauna, la instal·lació de cartells informatius, tancaments i sendes didàctiques i l’organització d’activitats divulgatives i de voluntariat ambiental.

JPEG - 45.8 kB
Exemplar d’Emys orbicularis.

La gestió de la Reserva de Fauna i el compliment de les limitacions d’ús i de les actuacions de conservació de la fauna i flora serà, segons l’ORDRE, responsabilitat d’Acció Ecologista Agró, que gestiona les 20 Ha. de la Finca de Penya, propietat de Prodoca SA. Tanmateix esta gestió estarà sota supervisió del personal tècnic de la conselleria, la qual pot subvencionar les actuacions de conservació de la nova reserva de fauna.

Amb la declaració i aprovació de la Reserva de Fauna de la Finca de Penya, Acció Ecologista-Agró dona un nou pas per a protegir i defensar el paratge de la Finca de Penya a la marjal d’Almenara. Fa poc menys d’un mes, també es va donar un altre pas molt important. Gràcies a l’entesa entre ecologistes i caçadors, la Societat de Caçadors Benatell ubicà la Zona de Reserva del Vedat just a la Finca de Penya, evitant així la cacera i la segregació d’aquest paratge natural. Ecologistes i caçadors treballaran a partir d’ara conjuntament per a que la Reserva de Fauna siga un èxit i per aconseguir que s’incrementen les poblacions d’animals, tant les de les espècies protegides com les cinegètiques.

JPEG - 47.1 kB
AE-Agró demanda novatura de la Casa Penya.

Ara, el següent pas cal que el donen l’Ajuntament de Sagunt i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. El desencontre entre ambdues organitzacions fa que les obres del centre ambiental de la Casa Penya estén paralitzades. AE-Agró demana novament al consistori saguntí i a la CHX que arriben a un acord i finalitzen ja les obres la Casa Penya, un nou espai públic que gestionarà l’organització ecologista.

A més a més de la Finca de Penya, el DOCV NÚM. 6351/09.09.2010 també publica l’aprovació de les següents reserves de fauna: Torretes-Fon Roja a Ibi (Alacant), la Finca de Buixcarró a Bocairent (València), la Mare de Déu de la Font a Castellfort (Castelló), la Laguna del Cabezo Redondo a Villena (Alacant) i el Nacimiento del río de Cazuma a Bicorp (València). Estos cinc espais naturals i la Finca de Penya van ser declarats Reserva de Fauna per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua i Habitatge amb l’ORDRE 18/2010, de 26 d’agost.


Veure en línia : Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?