Arrel de la web > Campanyes > Defensa de les Platges > AE-Agró recolza la denúncia dels pescadors de Sagunt contra una (...)

Contaminació submarina

AE-Agró recolza la denúncia dels pescadors de Sagunt contra una piscifactoria per embrutar el fons marí

L’empresa Cultipeix abandona en el mar més de 100 blocs de formigó de 5 tones cadascun

dimarts 5 d’octubre de 2010, per  AE-Agró

Fa sis mesos, la piscicultora Cultipeix desmantellà les seues instal·lacions davant de les costes del Port de Sagunt. Cultipeix s’emportà tot el que es veia a la superfície de la mar: gàbies, boies, balises... Però als fons marins ens deixaren una sorpresa. Els pescadors artesanals del Port de Sagunt han calat les seues arts de pesca tradicionals, els trasmalls, i s’han trobat amb les deixalles de la piscifactoria al fons de la mar.

Segons la denúncia presentada pels pescadors del Port de Sagunt, més de cent blocs de formigó de cinc tones cadascun, que abans sostenien tot l’entramat de les gàbies de la piscifactoria Cultipeix, estan encara al fons marí. Estos blocs de formigó, a més a més d’embrutar la nostra mar, representen un greu problema per a la pesca tradicional, ja que s’enganxen i trenquen els trasmalls dels pescadors saguntins. Alfonso Martínez, president de la confraria de pescadors de Sagunt i patró del far de Canet, ha sigut un dels primers en patir estos problemes quan tornà a pescar a l’antic calador, ocupat fins fa pocs mesos per la piscifactoria. Alfonso Martínez, professional de la pesca i amant del seu treball i de la mar, va contemplar bocabadat com les seues xarxes tornaven trencades per culpa dels blocs de formigó, que l’empresa ha abandonat al fons marí, i plenes de plàstics, caus i tot tipus de deixalles de la pesca industrial de Cultipeix.

JPEG - 71.1 kB
Vista aèria de l’antiga piscifactoria.

Per tot açò, els pescadors del Port de Sagunt han interposat una denúncia contra la piscifactoria Cultipeix davant dels Serveis Marítims de la Guàrdia Civil. Acció Ecologista-Agró recolza esta denúncia i a més a més realitzarà una inspecció subaquàtica de la zona afectada per la concessió en domini públic marítim terrestre on es trobava la piscifactoria. Esta zona compren aproximadament 500.000 metres quadrats amb profunditats que oscil·len entre els 28 i els 32 metres. L’objectiu de la inspecció subaquàtica és valorar exactament els vessaments i les deixalles de Cultipeix al fons marí.

Tot indica que Cultipeix ha vulnerat l’article 57 de la Llei de Pesca i Acció Marítima (Llei 2/2010 de 18 de febrer) que diu que "els titulars dels establiments d’aqüicultura han de procurar el bon estat de l’establiment i de l’explotació i minimitzar els seus efectes sobre el medi”. A més a més l’empresa no hauria respectat la declaració d’impacte ambiental de l’explotació, que afirmava que "s’impedirà l’abandonament de ferramentes i materials sobrants de l’obra en mar obert i que tots els residus generats es traslladaran a abocadors autoritzats o s’entregaran a gestors autoritzats". La pròpia declaració d’impacte ambiental enuncia que "finalitzada l’activitat es confirmarà la retirada total dels sobrats mitjançant la realització d’inspeccions i immersions a la mar".

JPEG - 33.5 kB
Cultipeix desmantellà les instal·lacions, però ha deixat 100 blocs de formigó.

A més a més, la denúncia dels pescadors saguntins també adjunta una advertència a Acuigroup Maremar, altra empresa d’aqüicultura ubicada a la mateixa zona marina. Acuigroup Maremar travessa una complicada situació econòmica i ha passat de les mans de l’exministre del govern socialista de Felipe González, Antoni Asunció, a les del Banc de València. Front als rumors de possible tancament, els pescadors volen evitar que es repetisca la mateixa situació que amb Cultipeix i que Acuigroup Maremar abandone les seus deixalles i les seus escombraries al fons de la nostra mar.

AE-Agró alerta que "les empreses d’aqüicultura marina han fet calaix amb les grans subvencions de l’administració estatal i europea i ara, que s’ha tancat l’aixeta de les ajudes econòmiques, tanquen les seues instal·lacions i fugen deixant rere seu un desolat panorama d’atur i de desastres ambientals". "Es tracta, una vegada més, d’un nou cas de la cultura del pelotazo, que ens deixa una herència de fem, contaminació i crisi econòmica", afegix l’organització ecologista.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?