Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Defensa de les Platges > La Llei de Costes o la Llei de la Mar?

Triem ja

La Llei de Costes o la Llei de la Mar?

L’últim temporal marítim ens demostra una vegada més que cal prendre mesures a llarg termini per salvar el litoral

divendres 15 d’octubre de 2010, per  AE-Agró

Com era previsible i com passa tots els any, el primer temporal ja ha assotat les costes valencianes provocant nombroses pèrdues materials a les platges. Al mateix temps que han arribat les ones, s’ha activat ràpidament el conflicte entre els afectats, els ajuntaments, la Generalitat i la Demarcació de Costes. El pitjor és que encara resta tot l’hivern per davant i segurament les calamitats al litoral es repetiran. Però encara pitjor són les contradiccions dels actors polítics que han de trobar el remei.

En el calaix del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, la ministra Espinosa ha deixat donant de menjar als cucs les directrius europees per als Plans Integrals de Gestió de la Costa, amagades junt a la llei de Costes de l’any 1984. L’anterior ministra, Cristina Narbona, intentà activar les dues lleis. Però poc va durar, i va ser substituïda per una persona més dialogant. Ací, ser dialogant es fer-li cas al sin sentit i a qui més crida. I molt bons cridaners són els governants populars valencians. Però, així no anem a cap lloc. El problema és greu i cal força i lideratge per prendre decisions difícils.

JPEG - 55.2 kB
El temporal quasi es traga les Cases de Queralt a Almenara.

La gran calamitat és que s’obliden les causes del problema i així no és pot solucionar. Cal atacar els problemes des de l’arrel i ser més humils amb la poderosa mar. Ja que ningú no ho fa, Acció Ecologista-Agró vol repassar les causes que ens han dut fins a esta complicada situació que es repetix amb cada temporal marítim o cada vegada que plou amb força.

La platges del golf de València, com passa a la resta del món, estan retrocedint a un ritme vertiginós. Fins a 200 metres en 50 anys en molts punts. La pujada del nivell del mar pel canvi climàtic provoca el retrocés de la costa. No és la principal causa, però ho serà en el futur. Al nostre litoral a més amés un còctel de factors ha truncat el normal i beneficiós funcionament de la dinàmica litoral dels sediments.

JPEG - 48.3 kB
La gola de la marjal va quedar incomunicada de la mar pels sediments del temporal.

A conseqüència dels booms urbanístics i d’una nefasta ordenació del territori coster, hem posat les cases en els dominis de la mar i s’han destruït les platges, dunes, saladars i marjals que minimitzen l’erosió dels temporals. Les praderies de posidònia marina que formaven esculls naturals i protegien la costa han desaparegut per culpa de la degradació de l’aigua de la mar i la pesca d’arrossegament. Els sediments que aportaven els rius i formaven les platges es queden atrapats en els embassaments i els pocs que circulen per la mar es queden immobilitzats en els ports i espigons artificials.

Ara tota la força de l’onatge arriba a la costa, arrasa les minvades platges que queden i embat contra el formigó dels passejos i les cases de primera línia. Els ajuntaments i els propietaris sol·liciten a Costes que es mantinguen les seues expectatives turístiques i les seues propietats. Demanen que no es modifiquen les llindes del domini marítim terrestre als seus termes, malgrat l’avanç de les aigües, i que es mantinguen les cases encara que estén al mig de la mar. Exigixen que, amb els diners de tots, es construïsquen els espigons i els dics que traslladen el problema cap a la platja del poble veí. Es fan grans transvasaments de sorra d’una platja a un altra amb l’oposició dels municipis donants, o s’obrin pedreres per extraure terra que destrueixen les nostres muntanyes i els nostres boscos. Ambdues solucions enterbolixen l’aigua, soterrant, contaminant i matant la vida marina, en especial les protectores praderies de posidònia.

JPEG - 62.9 kB
L’aigua va entrar a les Cases de Queralt.

S’ha destruït la capacitat amortidora de la costa. Les conseqüències les estem pagant i les pagarem cada dia més. El canvi climàtic i la pujada del nivell del mar juguen en contra nostra. La costosa enginyeria costanera dilapida les arques públiques i no salvarà les platges a mig i llarg termini. Els errors comesos només es poden reparar no repetint-los. Les inversions que es fan actualment en espigons i transvasaments de sorra s’han de reconduir a la lluita contra el canvi climàtic, la retirada planificada de les urbanitzacions costaneres il·legals o amenaçades i s’han de buscar solucions per regenerar el funcionament normal del litoral i dels rius.

Per tot açò, AE-Agró llança les següents preguntes a les administracions i a la ciutadania: Volem viure davall de la mar per tindre infrautilitzats els millors ports comercials del món i per poder presumir de les millors platges artificials? Quant de temps passarà fins que els turistes fugen de la nostra costa, si la mar es traga les nostres platges? Podrem viure sempre amb el constant perill de la inundació i la por a perdre-ho tot quan la mar s’embravisca? Quants diners van a dilapidar les administracions any rere any en "regenerar" les platges? La Llei de Costes es pot aplicar o no, tanmateix la Llei de la Mar està per damunt dels ciutadans, funcionaris, enginyers i polítics. Cal triar quina de les dues lleis volem acatar.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El temporal devasta playas, cierra puertos y amarra la flota pesquera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?