Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Alta Velocitat València-Castelló > El Centre d’Estudis del Camp de Morvedre premia la lluita contra la (...)

La Vall de Segó, Com Ara Sempre!!!

El Centre d’Estudis del Camp de Morvedre premia la lluita contra la pedrera del Codoval

La plataforma cívica "La Vall de Segó, Com Ara Sempre" obté el guardó de l’Amanita caesarea per la seua tasca ecològica, justa i solidària amb l’entorn natural

dimarts 2 de novembre de 2010, per  AE-Agró

El Centre d’Estudis del Camp de Morvedre (CECM) va concedir el divendres 29 d’octubre a Faura el guardó de l’Amanita caesarea a la plataforma cívica "La Vall de Segó, Com Ara Sempre". Este guardó reconeix "la tasca ecològica, justa i solidària vers la conservació de l’entorn natural" realitzada per la plataforma per la seua lluita ciutadana contra la pedrera d’àrids projectada per l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) al paratge del Codoval.

JPEG - 21.1 kB

Des del passat mes d’abril els ciutadans de la Vall de Segó mantenen una dura batalla contra l’Adif, que amb motiu de la futura construcció de l’AVE València-Castelló, té projectada una pedrera d’extracció d’àrids a la muntanya del Codoval. Aquest projecte, que s’ubicaria a menys de 500 metres dels nuclis urbans de Benifairó i Quart de les Valls, implicaria la destrucció del Codoval, un paratge de gran valor ambiental i que està catalogat per la pròpia Generalitat Valenciana com un enclavament d’excel·lència paisatgística (cal recordar que es tracta d’una de les poques valls valencianes litorals sense urbanitzar). La pedrera, a més a més de perjudicar la salut i la qualitat de vida de la gent de la Vall de Segó, afectaria també a tres jaciments arqueològics i al pou d’aigua potable de Benifairó.

Per fer front a esta amenaça, els ajuntaments de Benifairó i Quart de les Valls van impulsar la creació de la plataforma cívica "La Vall de Segó, Com Ara Sempre", que agrupa a centenars de ciutadans i desenes d’associacions i entitats de la comarca, entre elles Acció Ecologista-Agró. La plataforma ha aconseguit mobilitzar a una gran massa social per rebutjar la pedrera projectada per l’Adif al Codoval. Per tots els pobles de la Vall de Segó es pot veure penjada la bandera de "NO A LA PEDRERA". A més a més, no s’ha perdut cap oportunitat per defensar el Codoval. Fins i tot a les festes populars i patronals dels municipis afectats s’ha pogut escoltar el clam de la plataforma: Volem la Vall de Segó com ara, sempre!!!

JPEG - 30.2 kB
El premi reconeix el treball de la plataforma.

Per tot açò, el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre (CECM) ha guardonat a la plataforma cívica "La Vall de Segó, Com Ara Sempre" amb el premi Amanita caesarea que reconeix "la tasca ecològica, justa i solidària vers la conservació de l’entorn natural" que ha desenvolupat la plataforma durant estos mesos d’intensa lluita contra la instal·lació de la pedrera d’àrids a la muntanya del Codoval. A més a més, el CECM també ha volgut castigar a l’Adif amb la concessió del guardó tòxic Amanita phalloides.

L’Amanita caesarea és un nou recolzament que rep la plataforma cívica "La Vall de Segó, Com Ara Sempre". Però, el millor premi que podrien rebre tots els veins de la Vall de Segó seria la confirmació oficial per part de l’Adif i del Ministeri de Foment de la modificació d’aquest projecte que amenaça tant al Codoval com a la singularitat paisatgística d’aquesta vall litoral. Les mobilitzacions ciutadanes ja han començat a donar els seus primer fruits i les Corts Valencianes han interpelat al Ministeri de Foment per buscar alternatives al projecte inicial. Inclús l’Adif ha confirmat respecte a la pedrera que "l’aparició de nous factors a considerar en odre a l’impacte ambiental, potencial qualitat dels materials i viabilitat tècnica i administrativa de l’explotació podrien aconsellar la introducció de modificacions en la ubicació i característiques, que haurien de quedar arreplegades en el corresponent projecte modificat". La feina està enllestida, tanmateix encara queda molt de treball per salvar el Codoval i per fer realitat que la Vall de Segó continue en un futur com ara sempre.

JPEG - 50.5 kB
El millor premi és poder salvar este paisatge.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Alta Velocitat València-Castelló

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles