Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Colla Verda recupera la vegetació de les dunes de la platja del Port de (...)

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda recupera la vegetació de les dunes de la platja del Port de Sagunt

Els voluntaris participen en una plantació pionera al nostre territori

dimarts 8 de març de 2011, per  AE-Agró

La Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina Acció Ecologista-Agró, va realitzar el dissabte 5 de març una nova activitat a la platja del Port de Sagunt. Els voluntaris, amb la col·laboració del Servei de Biodiversitat de la conselleria de Medi Ambient, van plantar 700 plantes pròpies dels ecosistemes costaners, com les campanetes marines o els lliris marins, per a conservar les dunes i augmentar la seua biodiversitat. Es tracta d’una iniciativa pionera al territori valencià per a conservar els ecosistemes costaners.

JPEG - 83.2 kB

Un dissabte més, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina Acció Ecologista-Agró, va ficar el seu granet d’arena per a conservar el patrimoni natural saguntí. En esta ocasió, una quinzena de voluntaris es van desplaçar fins a la platja del Port de Sagunt per a treballar de valent en la conservació de les dunes. Esta platja presenta un cordò dunar consolidat, però amb molt poca varietat de vegetació. Per això, la Colla Verda, amb la col·laboració del Servei de Biodiversitat de la conselleria de Medi Ambient, va plantar 700 plantes de quinze espècies de flora pròpia dels ecosistemes costaners mediterranis: campanetes de mar (Calystegia soldanella), lliris marins (Pancratium maritumum), barrons (Ammophila arenaria), grames (Elymus farctus), medicagos marins (Medicago maritima)...

Sara Aunés, la coordinadora de la Colla Verda, destaca que "esta plantació és una activitat pionera a les nostres platges, ja que és molt complicat aconseguir este tipus d’espècies. De fet, el Servei de Biodiversitat de la conselleria de Medi Ambient les ha criat especialment per a dur a terme esta plantació". Una plantació, que com explica la cordinadora de la Colla Verda, "té com a objectiu conservar les dunes amb l’increment de la seua vegetació, ja que les plantes permeten consolidar-les i millorar així la funció protectora de les dunes davant de les fortes ones que colpegen el territori continental durant els temporals i les gotes fredes".

Cal recordar, que els ecosistemes costaners són un medi de transició entre dos ambients molt diferents: el medi marí i el terrestre. Per això, este ecosistema és molt complex i dinàmic. Està marcat per unes condicions ecològiques en lluita on intervenen factors com el vent, l’aigua, la sal i les altes temperatures. Fruit d’esta batalla natural es creen les platges, formades a partir de la sedimentació de partícules minerals modelades pel vent i l’aigua, que les ones dipositen en les platges, originant camps dunars que la vegetació perpetua. Un camps dunars que a més a més són l’espai que allotja major varietat de vegetació i fauna costanera.

Per a conservar esta biodiversitat, a més a més de la plantació, els voluntaris van instal·lar cartells a la platja del Port de Sagunt per a demanar als visitants que no xafen les dunes i que respecten la vegetació i la fauna costanera. Esta actuació, que es va completar amb l’alliberament de tres galls de canyar a la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, forma part del projecte de restauració ambiental dels ecosistemes costaners de Sagunt. Des de fa anys tant la Colla Verda com AE-Agró desenvolupen jornades de neteja, d’eliminació de plantes exòtiques invasores i de conscienciació dels valors naturals de les platges del Port de Sagunt, Almardà i el Grau Vell per a recordar a tota la ciutadania la importància dels ecosistemes costaners. A la primavera, este projecte continuarà amb noves jornades de voluntariat a la platja del Grau Vell i a la Marjal dels Moros.

JPEG - 35.3 kB
Pam a pam, dia a dia, en defensa de les platges i el territori/P. de Prada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda elimina les plantes al·lòctones de la platja d’Almardà

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles