Arrel de la web > Col·lectius > La Plana > Notícies > El LIFE-Trachemys arranca a la Marjal d’Almenara

La Plana

El LIFE-Trachemys arranca a la Marjal d’Almenara

Este projecte naix per a combatre l’expansió de les tortugues invasores

divendres 15 d’abril de 2011, per  AE-Agró

El passat dilluns 11 d’abril, el LIFE-Trachemys va donar el seu primer pas a la Marjal d’Almenara, on es va celebrar una jornada de formació sobre captura i maneig de tortugues autòctones i exòtiques. Este projecte, que durant tres anys es desenvoluparà a la península ibèrica, està finançat per la Unió Europea i pretén ficar les bases per a combatre la presència de les tortugues de florida (Trachemys scripta) al vell continent. Acció Ecologista-Agró, que porta més d’una dècada lluitant contra esta espècie invasora, especialment a la Marjal d’Almenara, no va falta a la cita.

JPEG - 37.1 kB

Des de 2003 fins a 2009, a les marjals i zones humides del País Valencià es van capturar quasi 5.000 tortugues de florida (Trachemys scripta). Una xifra molt preocupant que ens alerta de la presència desmesurada d’esta espècie exòtica invasora al nostre territori i que malauradament també es repeteix a molts altres llocs d’Espanya i de la resta d’Europa. Per a fer front a este greu problema que amenaça a la nostra biodiversitat (les poblacions de tortuga d’estany europea, les Emys orbicularis, estan reduint-se mentres s’incrementa el número de les de florida) la Unió Europea posa en marxa el LIFE-Trachemys, que es desenvoluparà a la península ibèrica. Concretament, este projecte europeu d’eliminació i control de tortugues de florida es realitzarà al País Valencià i a Portugal i comptarà amb la participació de la conselleria de Medi Ambient, l’empresa VAERSA i tres entitats portugueses: CIBIO-ICETA, Parc Biològic Gaia i ALDEIA-RIAS.

Al País Valencià, el LIFE-Trachemys tindrà com a llocs preferents d’actuació les zones humides on hi ha una major població de tortugues de florida: la Marjal d’Almenara, la de La Safor i l’Ullal de l’Estany del Duc. Estes tres zones registren el major número de captures de Trachemys al nostre territori, amb més de 3.000 exemplars retirats entre 2003 i 2009. Per això, Almenara va ser el lloc on este projecte europeu va donar el seu primer pas el passat dilluns 11 d’abril, amb una sessió teòricopràctica a càrrec de la conselleria de Medi Ambient. Nacho Lacomba i Vicent Sancho van ser els biòlegs encarregats de dirigir esta jornada de formació, on van participar aproximadament 50 persones, 10 d’elles membres d’Acció Ecologista-Agró que participaran com a voluntaris en este LIFE.

Durant la sessió teòrica, els assistents van aprendre que les tortugues de florida, originàries del continent americà, han invadit ja les zones humides i les llacunes de mig món: Europa des de la península ibèrica fins a Noruega, Amèrica de nord a sud, la Xina, Austràlia... El principal motiu de la seua expansió mundial ha sigut la seua comercialització global (hui en dia prohibida després d’un cas massiu de salmonel·losi detectat als EE.UU) com a mascota. Estes tortugues, es crien de forma industrial en "fàbriques" on es "produïxen" milions i milions d’exemplars per a la seua venda. Molts dels compradors de les Trachemys scripta, quan es cansen d’elles, les amollen a les marjals o llacunes pròximes a les seues cases, on les tortugues es reproduïxen i consoliden noves poblacions.

JPEG - 15.6 kB
Exemplar de Trachemys scripta.

Com van explicar Lacomba i Sancho, els principals motius de la ràpida expansió d’estes tortugues és la seua capacitat reproductora, ja que en cada posta posen aproximadament 20 ous, el doble que per exemple les tortugues d’estany europees. A més a més, les de florida són omnívores, altre factor que facilita el seu creixement, ja que sempre troben menjar.

A més a més, estos dos biòlegs van destacar que la presència d’espècies exòtiques invasores, com és el cas de les tortugues de florida, és un problema tan greu que inclús la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) el considera com el segon major risc que existeix actualment per a la biodiversitat del planeta, només superat pel canvi climàtic.

Després de rebre esta lliçó magistral sobre biodiversitat, centrada en la problemàtica de les tortugues de florida, els assistents a esta jornada de formació del LIFE-Trachemys es van desplaçar fins als Estanys d’Almenara, una zona on AE-Agró porta una dècada combatent la presència de les tortugues invasores. Als Estanys es van realitzar una sessió pràctica per a apendre a fixar els exemplars de Trachemys: pes, sexe, tamany... I a continuació es va fer una demostració de diferents tècniques de captura: Una prou pionera amb gossos, que detecten l’olor de les tortugues; una altra que ja es posa en pràctica des de fa algun temps, que consisteix a col·locar trampes flotants sobre l’aigua per a caçar exemplars vius quan prenen el Sol, i una tercera, dirigida a localitzar els nius de les Trachemys i la retirada dels seus ous, que posen entre els mesos de maig i setembre.

Durant els pròxims tres anys, estes tècniques s’aplicaran al País Valencià i a Portugal durant el LIFE-Trachemys, un projecte europeu que pretén ficar les bases per a combatre la presència de tortugues exòtiques a Europa. AE-Agró participarà amb els seus voluntaris en este nou LIFE per a posar el nostre granet d’arena en l’eliminació i el control de les Trachemys. Pam a pam, dia a dia, continuem treballant en la defensa de la nostra natura i de la nostra biodiversitat.

JPEG - 123.6 kB
Pam a pam, en defensa de la biodiversitat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : L’Hort de les Tortugues complix el seu primer any de vida

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles