Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > AE-Agró participa al LIFE-Trachemys en la Marjal de Rafalell i (...)

Horta Nord

AE-Agró participa al LIFE-Trachemys en la Marjal de Rafalell i Vistabella

Els ecologistes realitzen el seguiment de tortugues autòctones i al·lòctones a la marjal de Massamagrell

dimecres 15 de juny de 2011, per  AE-Agró

Des de principi de juny, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a l’Horta Nord col·labora amb la Conselleria de Medi Ambient i VAERSA en el projecte europeu LIFE-Trachemys, amb el qual es pretén ficar les bases per a combatre la presència de les invasores i exòtiques tortugues de florida (Trachemys scripta) al vell continent. Els ecologistes de l’Horta Nord treballen pam a pam a la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell) per a capturar les tortugues al·lòctones i a més a més censar les autòctones: les tortugues d’estany europees (Emys orbicularis).

JPEG - 22.6 kB

El passat 1 de juny va començar a la Marjal de Rafalell i Vistabella de Massamagrell la participació d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord al projecte europeu LIFE-Trachemys, que organitza la Conselleria de Medi Ambient i VAERSA, amb la col·laboració de tres entitats portugueses: CIBIO-ICETA, Parc Biològic Gaia i ALDEIA-RIAS. Esta iniciativa, que actualment s’està realitzant al País Valencià i a Portugal, pretén posar les bases per a combatre la presència de tortugues exòtiques invasores, especialment les de Florida (Trachemys scripta). Esta espècie, que durant molts anys va estar a la venda com animal domèstic, ha anat colonitzant les nostres marjals i actualment constitueix, conjuntament amb la degradació de les zones humides, una amenaça molt seriosa per a la supervivència de les tortugues d’estany europees (Emys orbicularis).

Precisament a la Marjal de Rafalell i Vistabella les tortugues autòctones van desaparéixer pràcticament com a conseqüència de la forta degradació que va patir esta zona humida durant la segona meitat del segle XX, quan es va eixugar sistemàticament amb finalitats agrícoles i urbanístiques, i va estar a punt de convertir-se en una víctima més del model valencià d’urbanisme desgavellat. Gràcies a la lluita de la Coordinadora per la Defensa de la Marjal de Massamagrell-Rafallel-Vistabella, que comptava amb la presència d’AE-Agró, es va salvar de la voracitat del taulell.

JPEG - 23.4 kB
Pam a pam, a la recerca de les tortugues.

La seua degradació va impedir, no obstant, que es consolidara una població estable de tortugues de florida, com sí que ha passat en altres marjals valencianes, per exemple la d’Almenara o la de La Safor. Durant els treballs d’eradicació realitzats per la Conselleria de Medi Ambient a Rafalell i Vistabella es van capturat molts pocs exemplars de Trachemys scripta (4 en 2007 i un en 2008), amollats per ciutadans que no són conscients del perill per a la biodiversitat que suposa alliberar una espècie exòtica en un ecosistema que no és el seu. Afortunadament, durant les primeres setmanes del LIFE-Trachemys tampoc no s’ha detectat cap tortuga al·lòctona a esta zona humida de l’Horta Nord.

Pel que respecta a la presència d’Emys orbicularis a la Marjal de Rafalell i Vistabella, cal destacar que entre 2007 i 2009 la Conselleria va reintroduir 53 individus de tortuga d’estany europea, que s’han adaptat bé a l’entorn en la seua majoria. Inclús es va capturar una femella gràvida, però encara no s’ha pogut constatar ni la nidificació ni la reproducció dels exemplars d’esta nova població d’Emys orbicularis. Dos d’estes tortugues ja han sigut recapturades, censades i alliberades de nou a la marjal pels voluntaris d’AE-Agró. Durant els sis mesos que durarà el projecte s’espera censar la resta d’Emys orbicularis reintroduïdes a la marjal i qui sap si localitzar algun neonat o juvenil que confirme l’adaptació total de la nova població de tortugues autòctones de Rafalell i Vistabella.

A més a més d’esta marjal de l’Horta Nord, AE-Agró també participa en el LIFE-Trachemys en altres zones humides valencianes, com és el cas de la Marjal d’Almenara i l’Albufera. Els ecologistes s’encarreguen de la captura i del seguiment de les tortugues tant al Tancat de la Pipa de l’Albufera de València com a la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya de la Marjal d’Almenara, una zona humida on AE-Agró porta des de 2003 treballant per a recuperar la població autòctona de tortugues.

JPEG - 53.8 kB
Davall del senillar s’amaga un tresor natural: les Emys orbicularis.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El LIFE-Trachemys arranca a la Marjal d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles