Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > La Justícia ens torna a donar la raó i demana l’enderroc d’una (...)

La Marina

La Justícia ens torna a donar la raó i demana l’enderroc d’una construcció il·legal al Montgò

Es desestima el recurs dels propietaris de la vivenda i s’ordena la demolició de les obres il·legals de la Colònia Agrícola del Parc Natural

dimecres 22 de juny de 2011, per  AE-Agró

Una vegada més, la Justícia torna a donar la raó a Acció Ecologista-Agró en la seua denúncia, presentà en 2003, contra l’ampliació il·legal d’una vivenda a l’antiga Colònia Agrícola del Parc Natural del Montgò. El passat 16 de juny, el Jutjat Contenciós-Administratiu NÚM. 4 d’Alacant va desestimar íntegrament el Recurs de Reposició de la propietària de la casa i va ordenar la demolició de les obres realitzades entre 2003 i 2007, tal i com demana AE-Agró. El primer enderroc d’una construcció il·legal al Parc Natural del Montgò cada vegada està més a prop.

La Justícia pot ser lenta, però no cega. Des de 2003, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a La Marina ve denunciant l’ampliació il·legal d’una vivenda a l’antiga Colònia Agrícola del Parc Natural del Montgò, al terme municipal de Dénia. En 2009 la Justícia ja ens va donar la raó i va demanar la demolició d’estes obres i la restauració de la legalitat urbanística. Tanmateix, els propietaris de la vivenda no admeten la sentència i es neguen a aplicar l’enderroc. Per a guanyar temps, els afectats van presentar un Recurs de Reposició, que el passat dijous 16 de juny el Jutjat Contenciós-Administratiu NÚM.4 d’Alacant va desestimar íntegrament, ordenant així el compliment de la legalitat vigent i la demolició d’estes obres il·legals al Parc Natural.

Els propietaris de la vivenda defensaven que les obres obtingueren la llicència pel silenci administratiu passiu i a més a més invocaven la prescripció de la infracció i la caducitat de l’acció de restauració. No obstant, el Jutjat ha considerat que les demandes dels afectats manquen de consistència jurídica, entre altres raons, perquè no es poden aconseguir llicències en contra d’allò que disposa el planejament urbanístic i perquè l’administració mai no va mostrar una postura passiva front a esta il·legalitat.

JPEG - 33.4 kB
Obres il·legals al Montgò.

L’1 d’abril de 2003, després de la denúncia presentada per AE-Agró La Marina, les autoritats van constatar la irregularitat de les obres, que disposaven d’una llicència per a "reparació de coberta sense tocar estructura, condicionament de cuina i reparació de façana i pintat exterior", però que realment estaven consistint en el desmunt de terra i l’ampliació de la vivenda. A més a més, amb l’agreujant de realitzar-se dins del Parc Natural del Montgò, sobre sòl no urbanitzable protegit. Estes obres, "per natura il·legalitzables" segons la sentència, són completament incompatibles amb el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural.

En juny de 2003 es va dictar una resolució administrativa ordenant la immediata suspensió d’estes obres il·legals, que els seus propietaris van vulnerar. Així que en octubre del mateix any es va reiterar l’ordre de paralització i inclús la Policia Local de Dénia va precintar les obres. Però, malgrat la intervenció policial, la desobediència i l’absolut despreci a l’autoritat i la legalitat per part dels propietaris de la vivenda va continuar. Van violentar el precinte i van prosseguir amb les obres il·legals fins a la seua conclusió total, a l’any 2007, transformant així 10.000 metres quadrats de terra de conreu en una piscina, un camí, un galliner de grans dimensions i una vivenda de major tamany.

Afortunadament, la Justícia, com ja va fer en 2009, ens torna a donar la raó i considera imprescindible l’acció de restauració de la legalitat urbanística i per tant la demolició d’estes obres il·legals dins del Parc Natural del Montgò, en sòl no urbanitzable i protegit. Els afectats disposen ara de quinze dies, després de la sentència, per a presentar un recurs d’apel·lació. Cal destacar que el propietari de la vivenda, representant dels veïns de la Colònia Agrícola del Montgò, ha defensat a la Junta Rectora del Parc Natural la flexibilització del PORN i per tant la reducció de la protecció del Montgò contra il·legalitats urbanístiques, com la que ell mateix va cometre i com les que anima a perpetrar a la resta de propietaris de terrenys de la colònia.

Per tots aquest motius, des d’AE-Agró La Marina es valora molt positivament esta nova sentència i es demanarà que l’enderroc, que seria el primer d’una construcció il·legal al Parc Natural del Montgò, es faça efectiu. A més a més, esperem que l’Ajuntament de Dénia mostre la mateixa determinació que l’organització ecologista per a fer complir la llei i defensar el Montgò, ja que des de 2009 esperem una resposta del consistori, com a responsable subsidiari de la demolició, a la nostra petició d’enderroc d’estes obres il·legals.

Amb un nou recurs d’apel·lació o sense ell, amb la col·laboració de l’Ajuntament o sense ella, AE-Agró La Marina continuarà, pam a pam i dia a dia, defensant el Montgò i treballant per a fer complir la Llei i la Justícia. Hui este d’enhorabona: El primer enderroc d’una construcció il·legal al Parc Natural del Montgò cada vegada està més a prop.

JPEG - 71.8 kB
Ampliació il·legal de la vivenda a la Colònia Agrícola del Montgò.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró reprendrà accions judicials en contra de les construccions il·legals al Montgò

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?