Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2011 > El Projecte Emys arranca amb una solta de 8 tortugues d’estany al (...)

Voluntariat Ambiental

El Projecte Emys arranca amb una solta de 8 tortugues d’estany al Tancat de la Pipa

Fins a octubre més de 30 voluntaris treballaran per a conservar les Emys orbicularis de l’Albufera, Almenara i Rafalell i Vistabella

dimarts 12 de juliol de 2011, per  AE-Agró

El passat diumenge 10 de juliol començà la segona edició del Projecte Emys, una iniciativa d’Acció Ecologista-Agró per a conservar les poblacions autòctones de tortugues i a més a més controlar la presència d’exòtiques. El Tancat de la Pipa de l’Albufera de València va ser l’hàbitat de marjal elegit per a l’inici d’este voluntariat ambiental, que arrancà amb la solta de huit tortugues d’estany europees. A més a més de l’Albufera, on en 2010 AE-Agró reintroduí amb èxit esta espècie amenaçada, el Projecte Emys també es celebra enguany a la Marjal d’Almenara i a la Marjal de Rafalell i Vistabella, convertint-se així en el voluntariat ambiental més important per a la conservació de les nostres tortugues autòctones, les Emys orbicularis.

JPEG - 59.3 kB

Durant la primera setmana de juliol, el Projecte Emys 2011 ha donat els seus premers passos amb dues sessions de formació i una nova solta de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) a l’àrea de reserva del Tancat de la Pipa, ubicada al Parc Natural de l’Albufera de València i gestionada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. El passat diumenge 10 de juliol més de 50 persones es van donar cita a la Pipa, per a gaudir de la màgia de l’alliberament de les tortugues al seu hàbitat natural. La majoria d’assistents eren voluntaris d’esta iniciativa d’Acció Ecologista-Agró, però també participaren treballadors de l’empresa Dexilon, responsable de la construcció dels emissors que s’han col·locat en cinc de les tortugues per a realitzar el ràdio-seguiment dels seus moviments. A més a més, també assistiren alguns dels donants que han finançat este projecte, gràcies a una subhasta organitzada per la fundació Global Nature dins del LIFE Bussines and Biodiversity.

Des del diumenge, Fabiola, Olívia, Pipa, Pipoca, Supertortu, Tugo, Gatipollo i Macaria (noms amb els quals han batejat els voluntaris a les Emys orbicularis alliberades) formen part de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, que actualment consta de 44 exemplars, tots ells amollats per AE-Agró. En esta ocasió, els huit individus alliberats, set femelles i un mascle, provenien de Moncofa. Esta població de tortugues autòctones es va vore desplaçada per un PAI, on es va construir després una llacuna artificial per a la seua posterior reintroducció. Però, estes Emys orbicularis no es van adaptar a la seua nova llar. Així que finalment han acabat al Tancat de la Pipa, on en 2010 AE-Agró aconseguí, amb la col·laboració de la CAM, consolidar una població de tortugues d’estany europees al Parc Natural de l’Albufera, on les Emys orbicularis van desaparéixer fa dècades per la degradació del seu hàbitat.

JPEG - 14 kB
Una Emys exiliada de Moncofa nadant a la Pipa.

Prèviament a la solta de les tortugues al Tancat de la Pipa, els voluntaris del Projecte Emys 2011 van participar en dues sessions de formació al tancat. La primera, celebrada el dijous 7 de juliol, consistí en un taller d’identificació de la fauna aquàtica present a les nostres marjals, tant autòctona com exòtica. En esta mateixa sessió els voluntaris van aprendre a utilitzar les nanses, més conegudes com a mornells, una tècnica tradicional de pesca que s’emprarà tant a la Pipa com a les marjals d’Almenara i de Rafalell i Vistabella per a fer el seguiment de les tortugues autòctones i retirar les al·lòctones: les Trachemys scripta o tortuga de Florida. Esta espècie exòtica invasora constitueix, conjuntament amb la degradació de les nostres zones humides, el principal perill per a la supervivència de les Emys orbicularis, ja que ambdues espècies competixen pel territori i l’alimentació.

La segona sessió de formació es celebrà el passat divendres 8 de juliol i es centrà en la col·locació dels emissors en la closca de les tortugues, per al seu ràdio-seguiment per les aigües del Tancat de la Pipa. Ara, seran la trentena de voluntaris del Projecte Emys 2011 els que elegiran on volen realitzar el seguiment. Enguany AE-Agró amplia esta iniciativa també a la Marjal d’Almenara i a la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell), on els ecologistes col·laboren amb la Conselleria de Medi Ambient i Vaersa en el LIFE-Trachemys. Este LIFE, que es realitza al País Valencià i a Portugal, tracta de posar les bases per a l’eradicació de les tortugues de florida de les nostres marjals, per a facilitar així la supervivència de les Emys orbicularis, que són una de les espècies de rèptil aquàtic més amenaaçades d’Europa.

El Projecte Emys 2011 conclourà el proper mes d’octubre i per a participar com a voluntari només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com o telefonar al 608 746 865. Es tracta del major voluntariat ambiental realitzat mai al País Valencià per a la conservació de les nostres tortugues autòctones. Així que no deixes escapar esta oportunitat d’aportar el teu granet d’arena per a la supervivència de les Emys orbicularis i, a més a més, per a conéixer a fons tres zones humides del nostre territori tan especials com són el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València, la Marjal d’Almenara i la Marjal de Rafalell i Vistabella a Massamagrell.

T’esperem!!! I les Emys també!!!

JPEG - 89.1 kB
Treballem pam a pam per a conservar les Emys, però ens fa falta la teua ajuda!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys torna a lo gran per a continuar amb la defensa de les nostres tortugues

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?