Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Els flamencs finalitzen les seues "vacances estivals" al Tancat de la (...)

Tancat de la Pipa

Els flamencs finalitzen les seues "vacances estivals" al Tancat de la Pipa

Un grup de 15 exemplars visita l’Albufera en la seua migració cap a Àfrica

dijous 1 de setembre de 2011, per  AE-Agró

Durant les últimes setmanes d’agost, l’àrea de reserva de nova creació del Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera de València ha rebut una gran quantitat i diversitat d’aus. Entre totes elles destaquen per la seua majestuositat un grup de 15 flamencs, que s’han estat alimentant a la marjal educativa d’este tancat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que està baix la custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife. Probablement la seua estada a la Pipa per a agafar forces serà una de les últimes parades d’estos flamencs abans d’iniciar el seu viatge migratori cap a Àfrica.

JPEG - 33.8 kB

El flamenc rosa (Phoenicopterus roseus) és una au que podem trobar a la península Ibèrica en moltes llacunes, tant litorals com d’interior. De fet, n’hi han inclús colònies de cria, entre les que destaquen les d’Andalusia i el Delta de l’Ebre pel seu tamany i pel nombre d’individus. Els flamencs s’alimenten de petits invertebrats i algues que abunden en les llacunes salobres. D’aquest aliment trauen la seua coloració rosa característica, que ens permet diferenciar fàcilment els adults, amb el seu espectacular plomatge color rosa intens, dels juvenils, que encara no han pres aquest color i son completament grisos.

Per tal de millorar el nostre coneixement sobre aquestes aus, cada any a les colònies de cria es fan jornades d’anellament per a marcar els polls de flamenc amb anelles de plàstic de lectura a distància. Dels 15 flamencs que hem tingut este estiu al Tancat de la Pipa, tres portaven aquestes anelles. Tots tres són andalusos. Dos nascuts enguany, un a la llacuna malaguenya de Fuente de Piedra i l’altre al Paratge Natural de las Marismas del Río Odiel. El tercer, o millor dit la tercera, va ser anellada a l’any 2004 també a la Llacuna de Fuente Piedra i ha viatjat prou. De fet, aquesta és la primera vegada que s’ha tornat a veure a la península Ibèrica des del seu anellament. Des de llavors, ha estat a Itàlia en primavera i estiu i fa dos anys també la van albirar a la colònia de cria de L’Etang du Fangassier, a França.

Tota aquesta informació que podem obtindre gràcies a les anelles dels flamencs és molt útil per a conéixer els moviments d’aquesta espècie, que comença ara el seu viatge cap a les colònies hivernals del Nord d’Àfrica. Mentres arriba el moment de la despedida, al Tancat de la Pipa continuarem gaudint de la companyia d’estes majestuoses aus.

JPEG - 85.9 kB
El grup de flamencs prenent forces en el Tancat de la Pipa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Els flamencs tornen a la Pipa per Nadal

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles