Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > El Tancat de la Pipa descobrix a les nostres aliades de la nit: les rates (...)

Custòdia del Territori

El Tancat de la Pipa descobrix a les nostres aliades de la nit: les rates penades

La Pipa inaugura la seua temporada d’activitats 2011-2012 difonent els valors ambientals d’estos xicotets mamífers voladors

dilluns 26 de setembre de 2011, per  AE-Agró

El curs europeu 2011-2012 és l’Any de les Rates Penades, un esdeveniment que tractarà de cridar l’atenció sobre la importància d’estos xicotets mamífers voladors per als ecosistemes i la biodiversitat. Amb aquest objectiu es celebraran enguany nombroses nits de les rates penades per tot el vell continent. Per a recolzar esta iniciativa, el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València, que està baix la custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, ha inaugurat el seu programa d’activitats d’ús públic 2011-2012 amb una activitat nocturna per a conéixer a fons a les nostres aliades de la nit: les rates penades.

JPEG - 8.8 kB

El passat divendres 23 de setembre, el Tancat de la Pipa, l’àrea de reserva de nova creació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer al Parc Natural de l’Albufera de València, encetà el seu calendari d’ús públic 2011-2012 amb l’activitat Les rates penades del Tancat de la Pipa. Esta jornada, organitzada per Acció Ecologista-Agró, SEO/BirdLife i el grup naturalista Roncadell, va permetre als 24 participants gaudir de l’espectacular capvespre de l’Albufera des del Centre de Visitants del Tancat de la Pipa, on van poder albirar entre altres aus un bitor (Botaurus stellaris), una parella de flamencs (Phoenicopterus ruber) i un gran nombre de limícoles.

Tanmateix, l’objectiu de l’activitat no era estudiar ni contemplar la rica avifauna de la Pipa, sinó descobrir a les nostres aliades de la nit, les rates penades. Per a conéixer a fons a estos xicotets mamífers voladors, Miguel Ángel Monsalve, tècnic del Servici de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, impartí en el Centre de Visitants del tancat una magistral xarrada, on va explicar la gran diversitat d’espècies de rates penades que habiten al nostre territori, el seu particular mode de vida i els problemes que patixen i que posen en perill la seua supervivència. Després de la xarrada, els participants en esta activitat recorregueren la Pipa baix la llum de les estreles i amb un detector d’ultrasons per a buscar a les nostres aliades de la nit.

JPEG - 23.2 kB
Amb les caixes-niu al motor de la Pipa.

Gràcies a este aparell i a l’experiència de Miguel Ángel Monsalve van poder identificar, segons la freqüència captada, tres espècies diferents d’estos xicotets mamífers voladors: la rata penada pipistrel·la comuna (pipistrellus pipistrellus), la pipistrel·la nana o de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus) i la rata penada d’horta (Eptesicus serotinus). Inclús van poder observar amb el detector d’ultrasons el moment just en què una rata penada, en ple vol, capturava un insecte per a alimentar-se. I és que les nostres aliades de la nit juguen un paper clau en el control de plagues, ja que els insectes són la base de la seua alimentació. Per aquest motiu, al Parc Natural de l’Albufera s’està desenvolupant un projecte anomenat Aliades de la Nit. Este projecte del grup naturalista Roncadell pretén contribuir a l’expansió de les rates penades amb la col·locació de caixes-niu. El seu objectiu és comprovar, igual que s’ha fet amb al Delta de l’Ebre, l’eficàcia de les rates penades com a plaguicida natural, concretament del cucat, una de les pitjors plagues que afecten al cultiu per excel·lència de l’Albufera, l’arròs.

Després del passeig nocturn amb el detector d’ultrasons, el grup de visitants tornà aproximadament a les 22:00 hores al Centre de Recepció , on el tècnic del Servici de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient els mostrà els diferents tipus de caixes-niu col·locades a l’Albufera, segons el tipus de rata penada a la qual van dirigides. Per a finalitzar la jornada, Miguel Ángel Monsalve també explicà als participants com es comprova si les caixes-niu estan o no ocupades per estos xicotets mamífers voladors.

Amb esta explicació, la Pipa tancava les seues portes després d’una nova jornada de natura en el Parc Natural de l’Albufera, tot un regal i un privilegi per als participants en esta nova activitat que ens va permetre conéixer a fons a les nostres aliades de la nit: les rates penades.

JPEG - 28.1 kB
Guaitant el cel a la recerca de les nostres aliades de la nit: les rates penades.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Tancat de la Pipa frega els 13.000 visitants

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?