Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Colla Verda comença la temporada eliminant els xanthiums de les dunes (...)

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda comença la temporada eliminant els xanthiums de les dunes del Port de Sagunt

Els voluntaris retiraren 40 bosses plenes d’esta planta exòtica invasora

dijous 6 d'octubre de 2011, per  AE-Agró

La Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina Acció Ecologista-Agró, celebrà el passat dissabte 1 d’octubre la seua primera activitat de la tardor, que consistí a eliminar el Xanthium strumarium de la platja del Port de Sagunt. Una quinzena de voluntaris treballaren de valent per a fer front a esta planta exòtica invasora i ompliren fins a 40 bosses amb restes vegetals d’esta espècie al·lòctona que colonitza les dunes. La següent activitat serà el pròxim 15 d’octubre, quan la Colla Verda es desplaçarà fins a Gàtova per a revisar les caixes-niu per a rates penades que els voluntaris col·locaren la primavera passada al Parc Natural de la Serra Calderona. T’esperem!!!

JPEG - 18.7 kB

Després de les merescudes vacances de l’estiu,la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina Acció Ecologista-Agró, encetà la temporada de voluntariat de la tardor el passat dissabte 1 d’octubre amb una activitat per a restaurar les dunes del Port de Sagunt. L’objectiu dels voluntaris era netejar el fem de la platja i eliminar les plantes exòtiques invasores que ocupen les dunes. Afortunadament, la platja estava prou neta, així que no va ser necessari netejar-la. Però, no tot van ser bones notícies, ja que una planta exòtica invasora, el Xanthium strumarium, havia tornat a rebrotar a la zona de dunes. I a més a més ho havia fet amb força. Així que la Colla Verda es va centrar a eliminar esta espècie al·lòctona, contra la qual ja s’ha enfrontat en més d’una ocasió.

Els voluntaris, armats de paciència i amb tisores de podar, s’esforçaren de valent per a tallar i eliminar un a un els xanthiums que trobaven entre les dues passarel·les principals de la platja del Port de Sagunt. Després de tot un matí de dur treball, la Colla Verda omplí 40 bosses de xanthiums que la Societat Anònima de Gestió (SAG) de Sagunt s’encarregà de retirar posteriorment. A més a més, esta planta al·lòctona està ara a punt de traure la llavor, així que l’esforç dels voluntaris, a part de servir per a combatre la població actual d’esta espècie exòtica invasora, també va ser útil per a evitar l’ocupació futura de les dunes per noves colònies de xanthiums.

JPEG - 17.9 kB
Pam a pam, combatent el xanthium/P. de Prada.

Esta primera activitat de la tardor forma part del pioner projecte de regeneració litoral de la Colla Verda, gràcies al qual la temporada passada també es van eliminar les plantes exòtiques invasores de la platja d’Almardà i es van repoblar les dunes de la platja del Port de Sagunt amb vegetació autòctona. L’ecosistema dunar té un paper molt important per a reduir l’impacte dels temporals marítims, ja que constituïxen l’escut natural de la nostra costa front a les inclemències meteorològiques. Per això, en hivern, els voluntaris continuaran amb esta iniciativa amb una nova plantació de vegetació dunar a la platja del Port de Sagunt, on esperen trobar una significativa reducció de la població de xanthiums.

Però, fins que arribe el moment de reforçar de nou la vegetació dunar del Port de Sagunt encara queden uns quants voluntariats per davant esta tardor. Concretament durant els pròxims mesos la Colla Verda revisarà les caixes-niu per a ocells insectívors de la Muntanya de Romeu i els refugis per a rates penades de la Serra Calderona, a més a més de formar-se en primers auxilis i realitzar una plantació a l’antiga pedrera del Castell de Sagunt. Si vols participar en estes activitats i ajudar-nos a conservar la nostra natura, només has d’inscriure’t enviant un correu electrònic a la direcció colla_verda@yahoo.es o telefonant pel matí al 962 690 854 o al 626 074 479. T’esperem!!!

JPEG - 52.1 kB
Unix-te a la Colla Verda i ajuda’ns a conservar la nostra natura/P. de Prada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Programació Colla Verda Tardor 2011

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles