Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Art, debat i natura per a celebrar la Setmana de l’Albufera

Tancat de la Pipa

Art, debat i natura per a celebrar la Setmana de l’Albufera

AE-Agró programa un ampli ventall d’activitats amb el Tancat de la Pipa com a protagonista

divendres 11 de novembre de 2011, per  AE-Agró

Amb motiu de la Setmana de l’Albufera, Acció Ecologista-Agró ha organitzat al Tancat de la Pipa una sèrie de jornades artístiques, formatives, educatives i de gaudi de la natura amb la col·laboració de diferents entitats, com per exemple la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica, SEO/BirdLife o l’empresa Tragsa. Els dos plats forts de la Setmana de l’Albufera han sigut la jornada de treball creatiu Altres Mirades en el Tancat de la Pipa i el debat Quina Albufera volem? A més a més, la Pipa ha obert les seues portes per a ensenyar el Parc Natural als estudiants de secundària de diferents instituts i celebrar una nova però com sempre màgica activitat dels capvespres de la Pipa.

Després de participar el passat cap de setmana en la Fira d’Entitats de l’Albufera, Acció Ecologista-Agró ha programat en el Tancat de la Pipa un ampli ventall d’activitats per a celebrar la primera Setmana de l’Albufera, organitzada per l’Ajuntament de València amb motiu del centenari de l’adquisició per part del consistori del llac i la devesa i la celebració dels XXV anys de la declaració de Parc Natural. A més a més, estes activitats també han servit per a commemorar el segon aniversari de l’apertura del Tancat de la Pipa, una zona de reserva de nova creació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que està baix la custòdia del territori d’AE-Agró i SEO/BirdLife.

JPEG - 50.4 kB
L’Albufera com a musa.

Entre els actes programats durant esta setmana destaquen dos: el taller de treball creatiu Altres Mirades en el Tancat de la Pipa, organitzat amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, i el debat Quina Albufera volem?, promogut per AE-Agró i en el qual van participar diferents entitats relacionades amb el Parc Natural, des d’organitzacions conservacionistes com SEO/BirdLife a associacions de veïns o institucions com l’Ajuntament de València.

Altres Mirades en el Tancat de la Pipa

El taller creatiu Altres Mirades en el Tancat de la Pipa es celebrà dijous 10 de novembre per la vesprada. En esta jornada artística participaren 50 estudiants de Belles Arts, que coordinats per José Albelda, professor del departament de Pintura i especialista en Art i Natura, plasmaren diferents mirades del Tancat de la Pipa i de l’Albufera de València amb tècniques gràfiques, fotogràfiques, l’aquarel·la o l’aigualida de tinta.

L’objectiu d’este taller creatiu era mostrar la diversitat de possibles mirades creatives que tant el la Pipa com l’Albufera en el seu conjunt poden suscitar en alumnes interessats en la preservació de la natura, i poder contribuir, amb una futura exposició pública dels treballs resultants, a trencar amb els estereotips estètics excessivament simplificats i inclús marcadament tòpics amb els que es relacionen les vistes de l’Albufera i crear així una major empatia social amb els espais naturals, des d’un art que sàpia reflectir la gran diversitat de la seua bellesa ecosistèmica. A més a més, este projecte pretén comprovar la sinergia positiva que es crea entre disciplines tan distintes com l’ecologia, la biologia i l’art, i no obstant molt capaços de combinar els seus coneixements i destreses per a potenciar el valor cultural dels espais naturals protegits.

Quina Albufera volem?

Dimecres 9 de novembre, a proposta d’AE-Agró, s’organitzà dins del calendari d’activitats de la Setmana de l’Albufera el debat Quina Albufera volem? En este col·loqui participaren tot tipus d’entitats i associacions vinculades al Parc Natural: AE-Agró, SEO/BirdLife, tècnics del Parc Natural de l’Albufera i de l’Ajuntament de València, el club de Vela Llatina Els Peixcadors de Catarroja, les associacions de veïns del Palmar i de la Devesa, les mestresses de casa de Tyrius, la Casa de la Demanà...

JPEG - 53.3 kB
Visita d’estudiants a la Pipa.

Durant este debat, s’analitzaren els principals problemes que té actualment l’Albufera de València, com per exemple la manca d’aigua de qualitat i els conflictes derivats dels diferents usos, com és el cas de la gestió de la palla de l’arròs. Les associacions, institucions i entitats participants aportaren els seus diferents i molt variats punts de vista sobre estes qüestions i, majoritàriament, arribaren a una sèrie de consensos, com per exemple que el Xúquer ha d’aportar més aigua de qualitat al Parc Natural de l’Albufera de València per a assegurar la seua supervivència i conservació mediambiental.

Activitats educatives i de seducció ambiental

A més a més del taller d’art creatiu i del debat sobre el futur que volem per al Parc Natural, AE-Agró ha programat en el Tancat de la Pipa durant la resta de la Setmana de l’Albufera una sèrie d’activitats vinculades a l’educació i la formació ambiental. Dimarts 8 de novembre, amb la col·laboració de l’empresa Tragsa, es celebrà una sessió de formació sobre gestió de la vegetació en espais naturals dirigida als alumnes del Pla de Qualificació Professional Inicial de l’Institut d’Educació Secundària (IES) del Saler. A esta sessió de formació, cal afegir les visites al tancat realitzades pels IES El Drac de Torrent, Cotes Baixes d’Alcoi i Sant Antoni de Pàdua de Catarroja. En total, 150 alumnes que han pogut descobrir la biodiversitat de fauna i flora de l’Albufera i el projecte de conservació mediambiental del Tancat de la Pipa, gràcies a l’Obra Social de la CAM i AE-Agró.

El programa d’activitats d’AE-Agró al Tancat de la Pipa amb motiu de la Setmana de l’Albufera es completà amb una nova però sempre màgica jornada dels Capvespres de la Pipa, realitzada dijous per la vesprada. Demà dissabte, es celebrarà una jornada de portes obertes al Tancat de la Pipa i una visita al Port de Catarroja, que comptarà amb la participació de diferents entitats relacionades amb el Parc Natural i que pretén descobrir al públic en general els secrets que amaga l’Albufera a Catarroja.

JPEG - 34 kB
La màgica llum del capvespre de l’Albufera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Tancat de la Pipa frega els 13.000 visitants

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?