Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > AE-Agró retira 432 quilos més de paleres del Paratge Natural Municipal de (...)

Horta Nord

AE-Agró retira 432 quilos més de paleres del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol

Una desena de voluntaris participen en una activitat de control i eliminació d’Opuntia ficusindica, la planta invasora amb major presència a la Calderona

dimecres 16 de novembre de 2011, per  AE-Agró

El passat dissabte 12 de novembre, Acció Ecologista-Agró Horta Nord, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, organitzà un nou voluntariat mediambiental al Paratge Natural Municipal de La Costera, un dels últims contraforts de la Serra Calderona. L’activitat, en la qual van participar una desena de voluntaris, va consistir a revisar les soques d’algunes de les paleres (Opuntia ficusindica) tallades enguany pels ecologistes i, a més a més, eliminar les plantes d’esta espècie exòtica invasora que s’estenien pels voltants del depòsit de reg de La Costera.

JPEG - 64.9 kB

Amb el descobriment d’Amèrica en el segle XV, arribaren a la península Ibèrica moltes i molt variades espècies vegetals, com per exemple la creïlla o el cacau. Des de llavors, la majoria d’estes plantes s’han conreat als nostres camps sense implicar cap perjudici per a la nostra natura. Tanmateix algunes d’estes espècies al·lòctones, com és el cas dels àloes, les iuques i especialment les figueres de pala (Opuntia ficusindica), s’han convertit en un greu problema per al nostre medi ambient i s’estenen, en la majoria de casos sense control, pel nostre territori, ocupant l’espai de les plantes autòctones.

Al Parc Natural de la Serra Calderona, segons dades de la pròpia Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, quasi 400 hectàrees estan afectades per més de vuit milions de paleres. Les zones més crítiques són el Garbí i el Monte Picaio, on la presència de l’Opuntia ficusindica arriba a superar densitats del 90% del sol. Precisament, la proximitat del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol amb el Picaio ha provocat que durant les darrers dècades esta planta exòtica invasora ocupe també el seu sol i disminuïsca la presència de plantes autòctones, com és el cas per exemple del timó, el llentiscle o el romer.

Per a conservar la biodiversitat natural de La Costera, una de les primeres actuacions d’Acció Ecologista-Agró, després de signar enguany el conveni de custòdia del territori de La Costera amb l’Ajuntament de Puçol, va ser posar en marxa un pla de control i eliminació de l’Opuntia ficusindica en aquest Paratge Natural Municipal. En poc menys d’un any, els ecologistes han actuat ja sobre 44 punts de la muntanya, on han tallat més de 300 paleres de tots els tamanys i han retirat més de dos tones de residu vegetal.

JPEG - 46.3 kB
Els voluntaris treballant de valent.

L’última d’estes intervencions es va produir el passat dissabte 12 de novembre, quan es va celebrar un voluntariat mediambiental a La Costera amb l’objectiu d’explicar la problemàtica de les espècies exòtiques invasores i fer front a les paleres. Una desena de voluntaris participaren en esta activitat que va tindre dos parts. En primer lloc, els voluntaris revisaran els punts on AE-Agró ha eliminat enguany figueres de pala, per a constatar si havien rebrotat o no. Com van poder comprovar els participants en l’activitat, la majoria de paleres no havien rebrotat. Tanmateix algunes figueres de pala sí que ho havien fet, ja que no totes es poden tallar d’arrel per la seua ubicació o per la proximitat d’altres plantes autòctones. Per a evitar nous rebrots, els voluntaris salaren les soques de les paleres i les taparen amb plàstics negres, un mètode que fins al moment té una efectivitat superior al 60%.

Després d’actuar sobre les soques de les figueres de pala, la segona part del voluntariat consistí a tallar, amb ferramentes manuals com tisores de podar, xerracs i aixades, les plantes d’esta espècie exòtica invasora que s’estenien pels voltants del depòsit de reg de La Costera. En total, els voluntaris actuaren, pam a pam, sobre vuit punts de la muntanya afectats per l’Opuntia ficusindica, tallant d’arrel 32 plantes de tots els tamanys i retirant 432 quilograms de residu vegetal.

Esta activitat de control i eliminació de paleres és el segon voluntariat que organitza AE-Agró al Paratge Natural Municipal de La Costera, després de col·locar el mes passat caixes-niu per a ocells insectívors a la muntanya. En desembre, els ecologistes celebraran un nou voluntariat, que consistirà a naturalitzar el punt d’aigua permanent per a amfibis que han rehabilitat a La Costera.

JPEG - 105.4 kB
Pam a pam, en defensa de la biodiversitat de La Costera!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró participa en la jornada Totes les Cares del Bosc amb el projecte de custòdia de La Costera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?