Arrel de la web > Col·lectius > La Costera > Noticias > Els fangs de la depuradora de Pinedo a debat

La Costera

Els fangs de la depuradora de Pinedo a debat

Xerrada sobre l’aplicació de llots de depuradora als cultius agrícoles

dimarts 13 de desembre de 2011, per  AE-Agró

Divendres 2 de desembre, propietaris de les Alcusses i Acció Ecologista-Agró van organitzar, en la Cooperativa del Camp de Moixent, una xerrada sobre l’aplicació de llots de depuradora als cultius agrícoles que va comptar amb la participació de quaranta persones, principalment veïns i llauradors de Moixent.

L’acte va començar amb la projecció d’un extracte del documental Una dieta de rebutjos, sobre els efectes dels fangs de depuradora en la salut de les persones i en la qualitat de les collites. Posteriorment, diverses persones, des de les seues especialitats, van exposar la problemàtica de l’aplicació dels llots. Un agricultor de Moixent va explicar que els beneficis que pot donar als cultius no són tants i que el benefici global, amb altres activitats afectades en el seu conjunt, no existix.

JPEG - 10 kB

Des d’un punt de vista jurídic, es va recalcar que la regulació d’esta matèria vol evitar els perjuís negatius sobre els terrenys, prohibint el seu ús en cultius hortícoles o que puguen estar en contacte amb els aliments, i la necessitat de realitzar un control sobre els terrenys. A més a més, l’aplicació d’estos fangs mai permet molèsties a altres activitats o persones.

També es va analitzar l’aplicació d’estos llots des d’un punt de vista sanitari, mostrant que els estudis realitzats per la Universitat de Cornell desaconsellen esta pràctica per la seua incidència sobre el medi ambient i la salut de les persones, remarcant que la normativa actual està desfasada, ja que els controls havien de ser més amplis.

Finalment es va exposar esta pràctica des d’un punt de vista tècnic, explicant com es realitza el tractament dels fangs i es va repartir als afectats estudis de la Universitat de Cornell, còpies del documental i informació sobre els efectes en Bihar de l’aplicació incorrecta de fangs.

Després de la xarrada, es va iniciar un debat entre els assistents, on es va posar de manifest que algunes empreses no subministren l’obligatòria anàlisi als agricultors ni els informen de l’obligat seguiment legal d’anàlisi dels terrenys on s’hagen realitzat abocaments, ni tampoc de les conseqüències de no realitzar-los.

Estes empreses tan sols tenen un intermediari en la zona i la seua única preocupació és aconseguir col·locar la major quantitat de fangs sense importar-li les conseqüències que, com es va demostrar durant la xerrada, poden causar des de molèsties a residents, hostes i visitants dels negocis relacionats amb el turisme rural i enològic fins al colmatat de les terres de cultiu per a tota la vida, a més a més de l’aparició de malalties de difícil o desconegut tractament.

En aquest mateix sentit, Acció Ecologista-Agró va manifestar també que la Generalitat Valenciana no havia volgut donar-los l’anàlisi dels llots aplicats.

JPEG - 28.7 kB
La xerrada a Moixent sobre els llots de depuradora als cultius agrícoles.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Lodos de la depuradora de Pinedo acaban en Moixent y la Font de la Figuera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles