Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > AE-Agró presenta en el Botànic l’exposició "El Parc Natural de (...)

Comissió de Territori

AE-Agró presenta en el Botànic l’exposició "El Parc Natural de L’Albufera. Una Història mal contada"

Esta mostra és el nostre reconeixement a tota la gent que va fer possible la protecció de la Devesa i la declaració del Parc Natural de L’Albufera

dissabte 18 de febrer de 2012, per  AE-Agró

Del 16 al 29 de febrer es pot visitar al Jardí Botànic de València l’exposició El Parc Natural de L’Albufera. Una Història mal contada, que constituïx l’homenatge d’Acció Ecologista-Agró a tots els protagonistes de les mobilitzacions socials que permeteren frenar la urbanització de la Devesa i posteriorment declarar com a Parc Natural L’Albufera. L’exposició, que s’exhibiran amb la mostra La Universitat de València i els seus entorns naturals: el Parc Natural de L’Albufera, consta de nou panells i dos audiovisuals, que reivindiquen la figura de les persones i entitats que van fer possible la salvació de L’Albufera i a més a més ens recorden que moltes de les seues reivindicacions continuen vigents a dia de hui.

Com a societat, els valencians i valencianes tenim un deute de gratitud cap a les persones i entitats que, als anys setanta, es van mobilitzar per protegir la Devesa de L’Albufera. Elles van evitar que es consumaren la privatització i els projectes de construcció. Gràcies a elles es va paralitzar definitivament la urbanització en els anys vuitanta, i es va protegir el territori a través de la legislació urbanística. Així es va constituir l’embrió del Parc Natural de L’Albufera, el primer espai protegit del País Valencià.

JPEG - 25.9 kB

No obstant açò, la història d’aquesta mobilització ciutadana amb prou faenes ha trobat lloc en els diferents actes que les administracions públiques van preparar per a l’any 2011, el 25 aniversari de la declaració de Parc Natural de L’Albufera i centenari de la compra del llac i la seua Devesa per l’Ajuntament de València. Tant l’Ajuntament com la Generalitat han triat obviar un aspecte fonamental en les commemoracions: que si avui podem gaudir del Parc Natural de L’Albufera és gràcies a una part de la ciutadania que es va oposar, activament, als plans de construcció i privatització del consistori. Sembla haver-se imposat un discurs oficial asèptic on la degradació del Saler i L’Albufera apareix com un mal inevitable propi del moment històric, responsabilitat del conjunt de la societat, contra el qual res va poder fer-se.

Vicent Ventura, al juliol de 1974 respecte al comentari que "en lo del Saler, todos, sin excepción, tenemos la culpa", replicava en Cambio 16: "De eso nada. Algunos comentaristas y alguna publicación no tienen la culpa. Algunos, incluso, tienen el mérito de haber levantado las pocas y excepcionales voces que se levantaron entonces desde las únicas páginas en que era posible hacerlo, en contra de aquella barbaridad y a favor del sentido común".

Des d’Acció Ecologista-Agró considerem necessari recordar com, quan i per què es va desenvolupar aquest moviment ciutadà, que va començar durant el franquisme i va culminar amb la pròpia declaració de Parc Natural. Qui ho va protagonitzar i com algunes de les seues reivindicacions segueixen vigents: la recuperació dels terrenys urbanitzats, la millora de la qualitat de les aigües, un major control de la caça i tantes altres. Intentem contar bé la història. I ho farem amb l’exposició itinerant El Parc Natural de L’Albufera. Una Història mal contada que, amb la col·laboració del Vicerectorat de Projecció i Participació de la Universitat de València, comença el seu recorregut al Jardí Botànic entre el 16 i el 29 de febrer, amb el següent horari de visites: De dilluns a divendres de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores i dissabtes i diumenges fins a les 18 hores. L’entrada és gratuïta.

Per poder debatre els diferents aspectes de l’exposició, estarem al mateix Jardí Botànic amb el Fòrum de Debats de la Universitat de València el proper dijous 23 de febrer a les 19 hores amb la taula redona El Saler per al poble: història, present i futur.

JPEG - 96.6 kB

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El pressupost de l’Albufera, nova espècie en perill d’extinció

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?