Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > AE-Agró celebra el primer Dia de l’Arbust en La Costera de (...)

Horta Nord

AE-Agró celebra el primer Dia de l’Arbust en La Costera de Puçol

Una vintena de voluntaris planten un centenar d’arborcers i ginebres en este paratge natural municipal custodiat pels ecologistes

dimarts 28 de febrer de 2012, per  AE-Agró

El passat dissabte 25 de febrer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord organitzà el primer Dia de l’Arbust en La Costera de Puçol. Amb esta plantació d’arborcers i ginebres, els ecologistes, que tenen la custòdia del territori d’este paratge natural municipal, perseguien dos objectius: reivindicar la importància dels arbustos en els ecosistemes forestals mediterranis i a més a més crear illes de biodiversitat, també conegudes com a bar per a ocells.

JPEG - 38.5 kB

Després de celebrar el Dia de l’Arbre de Puçol i de Caxton College en La Costera, Acció Ecologista-Agró Horta Nord organitzà el passat dissabte 25 de febrer una nova plantació en este paratge natural municipal, que custòdia des de 2011. Els ecologistes, acompanyats per una vintena de voluntaris, celebraren, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, la primera edició del Dia de l’Arbust, una activitat reivindicativa-conservacionista amb la qual AE-Agró perseguix dos objectius. El primer, el conservacionista, és crear illes de biodiversitat, també conegudes com a bars per a ocells, en punts estratègics de la muntanya. Amb esta intenció, els ecologistes i els voluntaris plantaren més de 50 arborcers concentrats en dos zones de la muntanya: la pineda del Barranc Pasqual, el corredor natural que connecta La Costera amb el Parc Natural de la Serra Calderona, i la pineda de la vessant nord de la muntanya, just en front del Monte Picaio.

Amb esta repoblació d’arborcers, un arbust emblemàtic de les muntanyes valencianes que malauradament ha esdevingut escàs en La Costera, AE-Agró espera facilitar l’alimentació dels ocells i la resta d’animals frugívors amb els fruits silvestres de l’arborcer, els arborços, anomenats també cireres d’arborcer, i millorar així la biodiversitat faunística d’este paratge natural municipal.

El segon objectiu del Dia de l’Arbust, el reivindicatiu, consistí a explicar la importància dels arbustos dins del funcionament dels boscos mediterranis. Per això, a més a més d’arborcers es van plantar també ginebres i es va informar als participants que l’actual política forestal de la Conselleria de Medi Ambient, basada en agressives campanyes de silvicultura destructiva per a eliminar sistemàticament el combustible, o siga els matolls, els arbustos i inclús també alguns arbres, implica trencar el cicle natural de l’ecosistema del bosc, reduir la seua biodiversitat vegetal i per tant animal i també una greu erosió per a les nostres muntanyes, que pot arribar a ser inclús major que la que pot ocasionar un incendi forestal.

El pròxim dimarts 6 de març, AE-Agró celebrarà una nova plantació en este paratge natural municipal, en esta ocasió amb els alumnes del Pla de Qualificació Professional Inicial de Jardineria de Puçol, que durant les darreres setmanes, com ja van fer l’any passat, han treballat de valent per a eliminar espècies exòtiques invasores com àloes, iuques i acàcies del jardí dels antics Polvorins de Riotinto, un Bé Etnològic de Patrimoni Industrial ubicat en el cor de La Costera.

JPEG - 107.9 kB
Pam a pam, pintant de verd La Costera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró ensenya a reforestar als futurs jardiners de Puçol

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?