Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > AE-Agró inicia la restauració de la flora dunar de Puçol

Horta Nord

AE-Agró inicia la restauració de la flora dunar de Puçol

Una vintena de voluntaris planten 200 llavors de huit espècies diferents

dijous 5 d’abril de 2012, per  AE-Agró

El passat diumenge 1 d’abril, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord realitzà una plantació de flora dunar en la costa de Puçol. L’objectiu d’esta activitat és millorar la biodiversitat d’esta platja, restaurant la seua vegetació autòctona per a minimitzar així la pèrdua d’arena provocada pels temporals marítims. En total, la vintena de voluntaris que participaren en esta jornada de natura i platja plantaren 200 bulbs de lliri de mar i milers de llavors de set espècies diferents de vegetació litoral.

JPEG - 14.9 kB

Durant este hivern, Acció Ecologista-Agró ha estudiat i catalogat la flora dunar de la platja de Puçol, que actualment només consta de sis espècies pròpies dels ecosistemes litorals: rave de mar (Cakile maritima), trèvol femella (Lotus creticus), barrella punxosa (Salsola kali) i uns pocs exemplars de card marí (Eryngium maritimum), passacamins marí (Polygonum maritimum) i lliri de mar (Pancratium maritimum).

Per a pal·liar esta manca de biodiversitat, AE-Agró ha presentat a l’Ajuntament de Puçol un projecte per a la promoció de la flora autòctona d’esta platja, que arrancà el passat diumenge 1 d’abril amb una primera jornada de restauració de vegetació dunar. Quasi una vintena de voluntaris de totes les edats plantaren, en la zona nord de la costa de Puçol, 200 bulbs de lliri de mar, a més a més de llavors de card marí, trèvol femella, Medicago marina, Elymus farctus, Echinophora spinosa, Malcomia litorea i Cyperus capitatus. La plantació d’estes llavors, provinents dels Vivers del Saler de l’Ajuntament de València, es realitzà junt al passeig marítim, per a conciliar així este projecte conservacionista amb el gaudi de la platja per part dels veïns de Puçol i dels turistes.

L’objectiu d’esta actuació, a més a més d’incrementar la biodiversitat i la bellesa natural de la costa, és restaurar l’ecosistema dunar i minimitzar així la pèrdua d’arena que provoquen els temporals marítims. Tanmateix, per a assolir este repte les plantacions no són suficients, ja que la manca de vegetació dunar està molt lligada als usos que fem de la platja, com per exemple la neteja amb maquinària pesant i la continua rompuda de la flora dunar durant l’estiu. Per aquest motiu, AE-Agró i l’Ajuntament de Puçol han sol·licitat a la Demarcació de Costes del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient instal·lar unes tanques en la part alta de la platja per a protegir la vegetació autòctona i facilitar així la seua restauració.

A més a més, AE-Agró, que porta més de 20 anys treballant en la conservació i restauració de la flora litoral de platges com la de Canet d’En Berenguer, Sagunt, Almenara, Xilxes o La Llosa, també ha proposat a l’Ajuntament de Puçol canvis en la seua política de costes, que beneficiarien no només a la flora dunar sinó també a la conservació de l’arena. Algunes d’estes propostes consistixen a no modificar el perfil natural de la platja que dibuixa ona a ona la mar, no retirar les algues, com per exemple ja fa Benidorm, substituir la neteja mecànica del litoral per la manual i per descomptat no eliminar la vegetació dunar.

JPEG - 134.9 kB
Pam a pam, restaurant la flora dunar de Puçol!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Reportatge EMTV Puçol flora dunar

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?