Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > Quartons, quatre anys després‏

Custòdia del Territori

Quartons, quatre anys després‏

La recuperació d’este ullal de la Marjal d’Almenara demostra que un altre món i una altra natura és possible

dimarts 17 d'abril de 2012, per  AE-Agró

En només quatre anys, Acció Ecologista-Agró ha aconseguit restaurar mediambientalment l’Ullal de Quartons, ubicat en el terme municipal de La Llosa. Després d’adquirir la propietat d’este lloc estratègic de la Marjal d’Almenara en 2008, ara ja tenim complet un circuit d’aigua d’ullal i un punt de conservació per a amfibis, a més a més d’haver recuperat també la seua vegetació autòctona. Pam a pam i dia a dia, Quartons s’ha erigit com un referent de restauració i conservació mediambiental que demostra que un altre món i una altra natura és possible.

L’any 2008 Acció Ecologista-Agró comprà, amb la col·laboració dels nostres socis i simpatitzants, dos fanecades d’un hort de tarongers en la Marjal d’Almenara. Este camp, abandonat pels seus propietaris, s’havia cremat l’estiu anterior durant uns treballs de manteniment de séquies i canyars de l’Ajuntament de La Llosa.

A un costat de l’hort es trobava un pou causant de la desecació dels Estanys d’Almenara i que havíem aconseguit clausurar. El pou no estava en qualsevol lloc. Estava just damunt d’una de les eixides de l’aqüífer que alimenta esta espectacular zona humida. Per això, clausurar-lo va ser el nostre primer objectiu per a retornar els valors al cor de la Marjal d’Almenara.

Quartons, una punta cap al nord-est de la muntanyeta dels Estanys, era llavors un raconet a priori sense importància, desconegut inclús per a la majoria d’habitants dels pobles veins. Però no per a AE-Agró. Des de 1995 ja portàvem un seguiment del lloc i sabíem del seu valor. Estudiar, observar, escoltar.... i actuar! Perquè segurament un altre món es possible. I un altra natura, també. Quartons és l’exemple.

En febrer de 2008 ens trobàrem amb un hort cremat, amb una tanca de filferro rovellada, una séquia d’obra, un salvadany abandonat i mig tapat per tota classe de runes... Però nosaltres sabíem que ahí hi havia un tresor natural amagat, l’Ullal de Quartons. Primer retiràrem en una part la terra roja portada per a fer l’hort de tarongers. Després deixàrem a la vista el perfil de la muntanya, per a mostrar el nivell freàtic i deixar-ho com a Punt d’Aigua per als amfibis, en concret per als tòtils (Alytes obstetricans). A continuació plantàrem vegetació natural pròpia dels ecosistemes marjalencs, com és el cas dels lliris grocs.

JPEG - 27.6 kB
Pam a pam recuperant Quartons.

A més a més del treball dels voluntaris d’AE-Agró, este projecte de regeneració de l’Ullal de Quartons comptà també amb el recolzament de la Conselleria de Medi Ambient, el Ministeri de Medi Ambient i l’Ajuntament de La Llosa i va ser subvencionat en part gràcies al LIFE-Amfibis i a la Fundació Territori i Paisatge.

L’estiu passat, aprofitant les obres de millora de la CV-2310, realitzades per l’empresa BECSA, i també la primera connexió soterrada d’Iberdrola, vam aconseguir que ens ajudaren a deixar a la vista els brolladors a dreta i esquerra del Camí de la Palafanga, que discorre per damunt de l’ullal. Ara, gràcies al treball artesanal dels voluntaris d’AE-Agró, ja tenim complet un circuit d’aigua d’ullal que recorre una part de la marjal no cultivada, sense ocasionar cap problema als llauradors, que planten melonars durant la primavera i estiu.

Durant estos quatre anys hem aprés a comprendre el comportament de l’ullal durant la inundació hivernal, amb la recàrrega després de les pluges o amb la sequera i l’estiatge. També hem constatat com influïx l’activitat humana, especialment amb motiu del cultiu de l’arròs. I ho hem fet gràcies a l’ajuda d’hidrogeòlegs com Bruno Ballesteros, d’enginyers de l’Oficina de Planificació Hidrològica com Teodoro Estrela i Javier Ferrer, de llauradors de la partida de La Palafanga com Pascual Rius i Paco Cortiella (gestor de l’aigua de la marjal durant tota la seua vida), de botànics com Patricia Pérez i el clàssic Cavanilles, d’historiadors com Pere Hornigos i Estel Bosó...

Gràcies a tots ells i a l’incalculable esforç dels nostres voluntaris no només hem aprés a entendre l’Ullal de Quartons, sinó que a més a més l’hem recuperat pam a pam i a dia de hui constituïx un dels llocs estratègics de major valor ambiental de la Marjal d’Almenara, demostrant així que un altre món i una altra natura és possible.

Enric Amer, AE-Agró Camp de Morvedre.

JPEG - 205.3 kB
L’Ullal de Quartons en l’actualitat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró treballa pam a pam per a conservar i restaurar la Marjal d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles