Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > AE-Agró demana explicacions per la mala qualitat de l’aigua del Parc (...)

Junta Rectora

AE-Agró demana explicacions per la mala qualitat de l’aigua del Parc Natural del Túria

L’aigua del riu, òptima quan entra en este parc natural, cal depurar-la quan arriba a la planta potabilitzadora de Manises

dimecres 18 d’abril de 2012, per  AE-Agró

Este dimarts 17 d’abril, la Junta Rectora del Parc Natural del Túria es va reunir per primera vegada després de les eleccions autonòmiques de 2011 i de canviar el seu director. Acció Ecologista-Agró, que comptà amb representant en este òrgan des de l’any passat, va demanar explicacions per la deficient gestió de l’aigua del riu. Paradoxalment, el Túria, conforme creua el seu parc natural, veu com la qualitat de l’aigua es degrada pels vessaments urbans incontrolats.

Quan el Túria arriba al municipi de Pedralba, la seua aigua és d’una qualitat òptima. Tanmateix, quan el riu entra i travessa el Parc Natural del Túria, la qualitat de l’aigua comença a reduir-se gradualment fins a arribar a la planta potabilitzadora de Manises. En esta planta cal tractar-la per a depurar tots els vessaments, majoritàriament urbans, que patix en municipis com Paterna, Vilamarxant, L’Eliana, la Pobla de Vallbona o Riba-roja del Túria, localitats on han proliferat des de la segona meitat del segle XX les urbanitzacions i els pous cecs.

JPEG - 23.2 kB
Vessament a Riba-roja del Túria.

Davant d’esta paradoxal situació, on el Túria perd qualitat quan creua el seu parc natural, Acció Ecologista-Agró va aprofitar l’última reunió de la Junta Rectora del parc per a demanar explicacions. Ni la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient ni cap dels nou ajuntaments implicats en la seua gestió van respondre. Només la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) es va pronunciar, admetent esta pèrdua de qualitat, però afirmant que l’aigua retorna a ser potable després de ser tractada en la planta potabilitzadora de Manises (SIC).

A més a més de demanar explicacions (i per descomptat solucions) sobre la pèrdua de qualitat de l’aigua del Túria, AE-Agró va preguntar també sobre l’estat de tramitació del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) d’este parc natural. En aquest cas, la resposta va vindre del representant de la Conselleria, que va afirmar que existeix un esborrany, però que encara no es va a aprovar, ja que actualment la Conselleria està plantejant-se la modificació de tots els PRUG’s dels parcs naturals del País Valencià. Segons la Conselleria, el PRUG del Parc Natural del Túria s’aprovarà esta legislatura, però no es sap encara quan.

El que sí se sap ja és que la CHX ha donat per conclòs el seu projecte de conservació i manteniment del Túria, així que a partir de 2012 no disposa de pressupost per a este parc natural. Ara, hauran de ser la Conselleria i els ajuntaments els que es facen càrrec de continuar amb esta iniciativa...

Finalment, AE-Agró, com ja ha fet en la resta de juntes rectores de parcs naturals i altres consells on té representants, va demanar que les reunions d’estos òrgans es convoquen per la vesprada i no pel matí, per a facilitar així la participació dels representants de la societat civil.

JPEG - 107.9 kB
Volem el Túria viu i net!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Junta Rectora del Montgó s’oposa als sondejos petrolífers

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?