Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Defensa de les Platges > No a la nostra costa

Defensa de les Platges

No a la nostra costa

AE-Agró se suma a la nova plataforma en defensa de la Llei de Costes

dilluns 23 d’abril de 2012, per  AE-Agró

El passat 4 d’abril es va presentar la plataforma No a la nostra costa, impulsada per Greenpeace, WWF, SEO/BirdLife, Ecologistas en Acción, Amigos de la Tierra i el GOB. Des d’Acció Ecologista-Agró volem recolzar esta iniciativa en defensa de la Llei de Costes i ja ens hem sumat a la plataforma, que compta també amb el suport de veïns, empresaris, pescadors, acadèmics, juristes i sindicats. A més a més, emplacem a tots els nostres socis i simpatitzants a recolzar a títol personal a la plataforma No a la nostra costa.

No a la nostra costa

Estes són algunes de les principals raons per les quals la plataforma No a la nostra costa entén que la Llei de Costes no hauria de ser reformada:

- La nostra costa és un espai fràgil, finit, ric i divers. La Llei de Costes protegeix les nostres platges, cales, dunes, penya-segats, marenys i rius d’aquelles activitats que poden degradar-los o destruir-los.

- Assegura el gaudi lliure del litoral i assegura el nostre accés a les platges sense obstacles i impedint la seua privatització.

- La plataforma busca que la Llei de Costes siga un assegurança enfront d’una urbanització descontrolada i desmesurada en el nostre litoral.

JPEG - 16.2 kB
Platja de la Marjal dels Moros/P.de Prada.

- El domini públic marítim-terrestre i les zones de servitud, establides en la Llei de Costes, vetlen per la seguretat ciutadana, garantint la nostra integritat física i la dels nostres béns davant de possibles danys ocasionats per inundacions, temporals, modificacions de les platges per infraestructures mal dissenyades o efectes derivats del canvi climàtic, com el retrocés de la línia de costa.

- Garanteix la nostra seguretat jurídica, perquè en el 95% de les demandes davant dels tribunals s’ha dictat a favor de l’interés general de l’Estat enfront de l’interés particular.

- Enfront de l’accelerada degradació de l’entorn coster en dècades anteriors i la desvalorització dels actius públics i privats en el litoral, la Llei de Costes avala altres models de desenvolupament, on el respecte a l’entorn i als processos ecològics siguen un factor de competitivitat i la base per a generar ocupació i riquesa.

- La Llei de Costes salvaguarda el valor econòmic i estratègic del litoral per a importants activitats econòmiques, tals com el turisme, la pesca i el marisqueig, l’agricultura costera o els esports nàutics. Segons dades del Ministeri de Medi Ambient, una costa ben conservada genera llocs de treball i beneficis d’uns 8.000 milions d’euros a l’any (10% del PIB).

- La Llei permet l’assentament de determinats establiments en les nostres platges, sempre que no contravinguen la legislació.

- No volem que les zones degradades siguen la recompensa per als que han maltractat la nostra costa. En compte de tornar-la a les condicions originals, ara podran tindre opció a apropiar-se d’elles amb major facilitat.

La plataforma defén la transparència urbanística i l’eliminació de les figures que afavorixen l’especulació i la corrupció a la nostra costa. L’objectiu és evitar la vulneració dels drets individuals dels ciutadans europeus, tal com va ser denunciat per l’informe Auken i apareix arreplegat en la Directiva de Gestió Integrada de Zones Costeres elaborada per la Unió Europea, per mitjà d’una adequada aplicació de la Llei de Costes.

En dos dècades, la nostra costa ha perdut una superfície semblant a huit camps de futbol cada dia. Una costa mal conservada ens costa milers de milions d’euros cada any, diners públics que es destina a la restauració de passejos marítims, platges, infraestructures costeres i al control d’abocaments en una espiral de despeça sense fi.

Una reforma de la Llei de Costes, en els termes plantejats pel Govern, on només uns pocs es vorien afavorits, amb una revisió del litoral delimitat (amb més del 90% realitzat), suposaria un verdader factor d’inseguretat jurídica i implicaria un enorme cost que pagaríem tots amb els diners dels nostres impostos.

Per tot això, no cal reformar la Llei de Costes, sinó aplicar-la correctament.

JPEG - 66.4 kB
Pam a pam en defensa de la Llei de Costes, les platges i la mar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Llei de Costes o la Llei de la Mar?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles