Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Puçol celebra el Dia Mundial del Medi Ambient netejant la seua platja i (...)

Horta Nord

Puçol celebra el Dia Mundial del Medi Ambient netejant la seua platja i retornant una tortuga babaua a la mar

Esta jornada de voluntariat inclogué també la presentació del projecte de regeneració de flora dunar que ha encetat AE-Agró en este municipi

dimecres 13 de juny de 2012, per  AE-Agró

El passat diumenge 10 de juny, Puçol commemorà el Dia Mundial del Medi Ambient amb una jornada de voluntariat ambiental en la seua platja, convocada per l’Ajuntament d’este municipi, l’Oceanogràfic de València, el club de submarinisme Trotafons, el Club de Pesca Esportiva Puçol, el Ràdio Club L’Horta Nord i Acció Ecologista-Agró. Durant tot el matí, desenes de voluntaris netejaren la platja, els espigons i els fons marins de Puçol, a més a més de descobrir la importància de la flora dunar i retornar una tortuga babaua a la seua llar: la mar Mediterrània.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el passat diumenge 10 de juny desenes de veïns de Puçol i dels pobles de la rodalia es van congregar en la platja d’esta localitat per a participar en una jornada de voluntariat ambiental, que tenia com a objectiu conscienciar els assistents dels valors naturals de les platges i la mar. La primera activitat de la jornada va ser una neteja, que es realitzà tant en la platja com en la pròpia mar i per a la qual l’Ajuntament de Puçol facilità guants i bosses de plàstic als participants. Els membres del Club de Pesca Esportiva Puçol s’encarregaren de la neteja dels espigons, els voluntaris d’Acció Ecologista-Agró netejaren la platja i els submarinistes de Trotafons la mar. Entre tots arreplegaren una gran quantitat de fem: botelles de vidre, bosses de plàstic, llandes, cordes, caixes de fusta...

Finalitzada la neteja de la platja, que va comptar amb la coordinació del Ràdio Club L’Horta Nord, els participants en el Dia Mundial del Medi Ambient assistiren a una breu explicació del projecte de regeneració de flora dunar que ha encetat enguany AE-Agró, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, en la costa nord d’este municipi. El nostre company Jorge Mateos, responsable tècnic del projecte, mostrà les diferents espècies que podem trobar en el litoral d’este poble de l’Horta Nord (rave de mar, card marí, cascall marí, trèvol femella, passacamins marí...) i també explicà els beneficis d’este tipus de vegetació tan especial, que per exemple permet minimitzar la pèrdua d’arena de les platges. Motiu pel qual s’ha iniciat este projecte amb un tancat experimental en la part nord de la costa de Puçol, on s’espera incrementar la biodiversitat vegetal de la platja per a protegir-la davant dels temporals.

JPEG - 43.2 kB
La tortuga retornant a la mar.

Després de descobrir la flora dunar de Puçol, arribà un dels moments més esperats de la jornada, especialment per als nombrosos xiquets i xiquetes que participaren en el Dia Mundial del Medi Ambient. Parlem de la solta, a càrrec de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, d’una tortuga babaua, que va fer les delícies de grans i menuts. Amb este acte es va voler commemorar el sisé aniversari de la posta d’ous d’esta espècie, tan característica de la nostra mar, a la platja de Puçol, l’única que hi ha registrada en el litoral valencià en els últims 200 anys. Curiosament, l’exemplar amollat tenia sis anyets de vida.

A més a més de retornar la tortuga babaua a la mar, l’Oceanogràfic instal·là en la platja una mostra amb els principals perills que patix esta espècie: bosses de plàstic que confonen amb el seu aliment, hams de pesca, hèlixs de vaixells... Esta mostra es completà amb una exposició fotogràfica sobre la Mediterrània a l’espai municipal Voramar, on es projectà també el reportatge que emeté Medi Ambient (RTVV) amb motiu de la posta d’ous de tortuga babaua a la platja de Puçol. Després de totes estes activitats, el Dia Mundial del Medi Ambient finalitzà amb un aperitiu i el regal d’una bossa reutilitzable per a tots els participants, un present amb el qual l’Ajuntament de Puçol va agrair a tots els col·lectius i voluntaris la seua implicació en esta jornada de voluntariat ambiental.

La celebració del Dia Mundial del Medi Ambient de Puçol i la regeneració de la flora dunar d’este municipi formen part del projecte de custòdia de platges d’AE-Agró, que l’organització ecologista desenvolupa amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Durant la resta de l’estiu i la pròxima tardor, AE-Agró convocarà noves activitats a Sagunt, Puçol, Canet i Massamagrell per a difondre els valors mediambientals de la platja i conscienciar els seus usuaris de la necessitat de conservar i defensar el seu patrimoni natural.

JPEG - 116.5 kB
Un dels grups de voluntaris netejant la platja.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda i Trotafons netegen la platja de la Marjal dels Moros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?