Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > 20 anys després, el tifort torna a nidificar en la Marjal dels (...)

Camp de Morvedre

20 anys després, el tifort torna a nidificar en la Marjal dels Moros

Esta espècie protegida portava des de 1992 sense reproduir-se en esta zona humida

dijous 12 de juliol de 2012, per  AE-Agró

El passat 28 de juny, Rafael Pardo, ornitòleg d’Acció Ecologista-Agró, va captar amb la seua càmera fotogràfica una imatge més pròpia del segle XX que del segle XXI: un pollet de tifort (Tringa totanus) donant els seus primers passos a la Marjal dels Moros, una de les tres zones humides valencianes on es tenen registres de la nidificació d’esta espècie protegida, però on cap tifort nidificava des de 1992. Esta magnífica notícia, sumada als bons resultats del cens d’aus hivernants d’enguany, continuen consolidant a la Marjal dels Moros com una de les zones humides més importants del País Valencià, malgrat la presió urbanística, agrícola i industrial que pateix.

El tifort (Tringa totanus) és una au de la família dels Scolopacidaes catalogada com a "protegida" per la UICN i pel Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada. A més a més, el convenis de Berna i de Bonn, la Directiva d’Aus de la Unió Europea i el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE) també la tenen catalogada amb diferents figures de protecció. I no és per a menys. En tot Espanya, la seua població nidificant no arriba, en els millors dels casos, a les 1.000 parelles, que es reproduïxen en unes poques localitats de Castella-La Manxa, Castella i Lleó, el Delta de l’Ebre i els Marenys del Guadalquivir, on es concentra la colònia més important.

Al País Valencià, només hi ha registres de reproducció d’una o dos parelles d’esta espècie en tres zones humides: les Llacunes de La Mata-Torrevieja, les Salines de Santa Pola i la Marjal dels Moros, on este estiu, després de 20 anys, una parella de tiforts ha tornat a nidificar amb èxit. Així ho va constatar el nostre company Rafael Pardo, ornitòleg d’Acció Ecologista-Agró, que el dijous 28 de juny va fotografiar un pollet de Tringa totanus en la llacuna de cria dels Charadriformes, on també han nidificat esta temporada altres espècies protegides com el xatrac d’albufera (Strena hirundo), la mongeta (Sterna albifrons), la carregada (Glareola pratincola) o la camallonga (himantopus himantopus).

Segons les dades de la Conselleria d’Infraestructura, Territori i Medi Ambient (que ja ha sigut informada d’esta efemèride ornitològica), el tifort no nidificava en la Marjal dels Moros des de l’any 1992. Altres fonts ornitològiques, com la publicació Aves acuáticas de la Comunitat Valenciana. Censos y evaluación de las poblaciones (1984-2004), retarden l’última nidificació d’esta espècie en la Marjal dels Moros fins a l’any 1985. Tanmateix, durant l’última dècada ja se sospitava que els tiforts podien tornar a reproduir-se en esta zona humida ubicada entre Sagunt i Puçol. Durant els estius de 1998, 1999, 2001, 2006 y 2009 es va observar una parella de Tringa totanus en els Moros, però no s’havia pogut constatar encara la seua reproducció.

Des d’AE-Agró valorem molt positivament esta efemèride ornitològica que, sumada als bons resultats del cens oficial d’aus hivernants d’enguany, continua consolidant a la Marjal dels Moros com una de les zones humides més valuoses del País Valencià, on cada vegada és més habitual vore espècie fins fa pocs anys infreqüents, com per exemple els flamencs (Phoenicopterus ruber) o els picaports (Plegadis falcinellus), que este hivern han fet les delícies de tots els amants de la natura que s’han apropat a esta zona humida. Tanmateix, no podem oblidar que esta marjal, que forma part de la Xarxa Natura 2000 i del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana, a més a més d’estar protegida com a Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) i com a Lloc d’Interés Comunitari (LIC), continua patint una forta pressió urbanística, agrícola i especialment industrial, que compromet seriosament la presència futura en els Moros del tifort i de moltes altres espècies d’aus protegides.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda censa l’arribada de la primavera a la Marjal dels Moros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles