Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > AE-Agró prepara el retorn de l’àguila pescadora al Montgó

La Marina

AE-Agró prepara el retorn de l’àguila pescadora al Montgó

La Conselleria de Medi Ambient, la Fundació Baleària i els ecologistes unixen forces per a facilitar la nidificació d’esta espècie al Cap de Sant Antoni

dilluns 16 de juliol de 2012, per  AE-Agró

Este dimecres 18 de juliol, Acció Ecologista-Agró, la Fundació Baleària i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient presenten en el Parc Natural del Montgó el projecte "El Retorn de l’Àguila Pescadora". Amb esta iniciativa, promoguda pel col·lectiu comarcal d’AE-Agró a La Marina, es vol facilitar la nidificació de l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) als penya-segats de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, on esta espècie no es reprodueix des de la dècada dels 70 del segle passat.

L’àguila pescadora (Pandion haliaetus) és un au catalogada en perill crític per la UICN i protegida pel Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, els convenis de Berna i Bonn, la Directiva d’Aus de la Unió Europea i el Protocol sobre Biodiversitat i ZEPIM. Al País Valencià, la podem observar puntualment durant l’hivern i inclús durant la primavera i algun estiu als parcs naturals del Montgó, la Marjal de Pego-Oliva, les Salines de Santa Pola, la Llacuna de la Mata-Torrevieja o el Fondo d’Elx. Tanmateix, l’àguila pescadora no nidifica al nostre territori des de la fatídica dècada dels 70, quan deixà de reproduir-se als penya-segats del nord d’Alacant i de la resta de l’Espanya peninsular. Des de llavors, les Pandion haliaetus només crien a les Illes Balears i Andalusia.

Per a revertir esta situació i recuperar la colònia reproductora d’esta espècie a la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, Acció Ecologista-Agró, la Fundació Baleària (a través del seu Programa Spill) i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient posen en marxa este estiu el projecte "El Retorn de l’Àguila Pescadora", una iniciativa que es presenta públicament este dimecres 18 de juliol, a partir de les 12:00 hores, al Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó (Dénia, Alacant). Este projecte, desenvolupat ja amb èxit a les Illes Balears pel GOB i la Fundació Baleària, consisteix a instal·lar unes plataformes-niu als penya-segats del Cap de Sant Antoni, per a facilitar així que les àguiles pescadores tornen a colonitzar este indret. A més a més, esta iniciativa inclou una campanya de conscienciació ambiental, per a sensibilitzar a la societat de la Marina Alta i als turistes que la visiten sobre els perills que amenacen la supervivència d’esta espècie, com per exemple les línies elèctriques, que representen la principal causa de mortaldat coneguda entre les aus d’esta espècie.

Prèviament al llançament del projecte, s’ha fet un treball de seguiment de les colònies d’àguila pescadora existents a les Balears i s’ha estudiat el comportament d’estes aus a altres indrets de l’Estat, com per exemple Andalusia o les Illes Canàries. A Mallorca, i patrocinat per la Fundació Baleària, s’ha conegut de primera mà l’experiència de les aus pel que fa a la seua reproducció i creixement demogràfic. Ara esperem que este esforç conjunt d’AE-Agró, la Conselleria de Medi Ambient i la Fundació Baleària fructifique en el retorn de l’àguila pescadora al Cap de Sant Antoni, que des de la seua declaració com a reserva marina en 1993 no ha deixat de ser un lloc privilegiat per a la conservació de nombroses espècies de fauna i flora. Desitgem que molt prompte els seus penya-segats siguen de nou la llar de l’àguila pescadora, una de les aus més emblemàtiques i més amenaçades de la Mediterrània.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró llança la tercera edició del Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles