Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > Dos nius per a un somni: el retorn de l’àguila pescadora al (...)

La Marina

Dos nius per a un somni: el retorn de l’àguila pescadora al Montgó

AE-Agró, la Fundació Baleària i la Conselleria de Medi Ambient presenten un projecte per a facilitar la nidificació d’esta rapinyaire al Cap de Sant Antoni

dimecres 25 de juliol de 2012, per  AE-Agró

El passat dimecres 18 de juliol, el Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó albergà la presentació del projecte "El Retorn de l’Àguila Pescadora". Esta iniciativa, impulsada per Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de la Fundació Baleària i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, aspira a recuperar la colònia reproductora d’àguiles pescadores (Pandion haliaetus) al Cap de Sant Antoni, on va desaparéixer en la dècada dels 70 del segle passat. per la pressió urbanística, la caça i les molèsties humanes durant l’època de cria.

A poc a poc, l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) està recuperant les seues colònies de reproducció que va abandonar durant la segona meitat del segle XX. Tanmateix, per a fer-ho necessita l’ajuda d’un aliat, el ser humà, que en el seu moment va ser el culpable de la seua migració forçosa de l’Estat espanyol. Actualment, esta rapinyaire (catalogada en perill crític per la UICN i protegida pel Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, els convenis de Berna i Bonn, la Directiva d’Aus de la Unió Europea i el Protocol sobre Biodiversitat i ZEPIM) ha tornat a nidificar a les Illes Balears, Andalusia i les Canàries i, des de 2007, es deixa vore per zones humides com el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i per penya-segats com els de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni i el Parc Natural del Montgó.

Tanmateix, l’àguila pescadora continua sense nidificar a la costa alacantina, on deixà de reproduir-se a la dècada dels 70 del segle passat per la pressió urbanística, la caça i les molèsties humanes que patia durant l’època de cria. Afortunadament, ara esta rapinyaire, la més escassa d’Espanya amb només 40 parelles reproductores, compta amb uns nous aliats per a revertir esta situació: Acció Ecologista-Agró, la Fundació Baleària (a través del seu Programa Spill) i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que el passat dimecres 18 de juliol presentaren en el Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó el seu projecte conjunt "El Retorn de l’Àguila Pescadora".

Esta iniciativa, impulsada pel col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Marina amb el recolzament i la col·laboració de la Fundació Baleària i la Conselleria, permetrà instal·lar (a finals de l’estiu) dos plataformes-niu a la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, una damunt d’un arbre i l’altra en un dels penya-segats, per a facilitar així la nidificació de la Pandion haliaetus. A més a més, es col·locarà una rèplica d’àguila pescadora al Cap de Sant Antoni, que actuarà com a reclam per a atraure a altres exemplars d’esta espècie a les plataformes de nidificació. Paral·lelament a estes actuacions, es modificarà també les línies elèctriques properes als penya-segats del massís del Montgó, ja que estes línies representen actualment la principal causa de mortaldat coneguda entre les àguiles pescadores.

A més a més d’estes intervencions concretes (que seran subvencionades parcialment per la Conselleria amb 7.000 euros), es desenvoluparà també una campanya de conscienciació ambiental, per a sensibilitzar a la societat de la Marina Alta i als turistes que visiten esta comarca sobre els perills que amenacen la supervivència d’esta espècie. Concretament, la Fundació Baleària invertirà 20.000 euros en esta campanya, amb els quals la Fundació Novaterra aportarà unes samarretes (confeccionades per una comunitat rural de Bangla desh) i la revista Camacuc distribuirà un còmic de Pere Amorós, on l’àguila pescadora és la protagonista. Amb els diners de la venda de les samarretes i la resta de materials se sufragarà, per exemple, la rèplica de Pandion haliaetus que AE-Agró instal·larà als penya-segats del Cap de Sant Antoni, i que esperem servisca per a saldar el deute ineludible que la societat valenciana té amb esta espècie, desapareguda de les nostres costes per la mà de l’home i a la qual volem donar-li ara l’oportunitat de tornar definitivament a elles.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró prepara el retorn de l’àguila pescadora al Montgó

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles