Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2012 > AE-Agró organitza un seguiment intensiu de tortugues en l’Albufera de (...)

Projecte Emys

AE-Agró organitza un seguiment intensiu de tortugues en l’Albufera de València

Els voluntaris del Projecte Emys col·loquen 22 mornells en el Tancat de la Pipa per a censar la fauna aquàtica d’esta àrea de reserva

dimecres 1 d’agost de 2012, per  AE-Agró

Des del 23 al 30 de juliol, Acció Ecologista-Agró ha realitzat un seguiment intensiu de fauna aquàtica en el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València. L’objectiu d’este voluntariat, que forma part del Projecte Emys i que ha comptat amb la col·laboració dels tècnics del LIFE-Trachemys i dels pescadors del Palmar, era censar la població de tortugues autòctones (Emys orbicularis i Mauremys Leprosa) reintroduïdes en esta àrea de reserva. Per a assolir este repte es van instal·lar 22 mornells en les llacunes i séquies de la Pipa, que posteriorment van ser revisades pels voluntaris.

L’any 2010, arrancava el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró amb la reintroducció de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) en el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València (una àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife). Des de llavors, este projecte no ha parat de créixer i actualment es desenvolupa també a la Marjal d’Almenara, la de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la dels Moros i el riu Canyoles al seu pas per Moixent. En tots estos ecosistemes aquàtics, els voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró treballen, pam a pam, per a protegir a les nostres tortugues autòctones, amenaçades a dia de hui per la destrucció dels seus hàbitats i la competència de les exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta).

Este estiu, per tercer any consecutiu, els voluntaris del Projecte Emys no han faltat a la seua cita amb les tortugues del Tancat de la Pipa, on des de 2010 s’han reintroduït 46 Emys orbicularis i 13 Mauremys Leprosa, també conegudes com tortugues ibèriques. Tanmateix, en 2012 la metodologia de treball ha sigut diferent a la de 2010 i 2011. En lloc de fer un seguiment amb mornells de "baix esforç" durant juny, juliol i agost, s’ha apostat per fer un "gran esforç" durant una setmana. Així, des del 23 al 30 de juliol, s’han col·locat, amb la col·laboració dels pescadors del Palmar, 22 mornells (abans s’instal·laven 5) per a fer un seguiment intensiu de la fauna aquàtica que habita en les llacunes i séquies del nostre tancat.

El dilluns 23 de juliol, 13 voluntaris del Projecte Emys s’encarregaven de col·locar les 22 trampes amb la col·laboració dels tècnics del Tancat de la Pipa i del LIFE-Trachemys de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. El dijous 26, 17 voluntaris protagonitzaven la primera revisió de mornells i a més a més participaven activament en la solta de dos exemplars de tortuga ibèrica. Finalment, el dilluns 30 de juliol, una desena de voluntaris realitzava la segona i última revisió de mornells, que es va saldar amb la captura de dos Emys orbicularis i dos Mauremys leprosa, a més a més d’altres espècies de fauna aquàtica autòctona, com per exemple llisses, anguiles i un parell de serps pudentes. Com era d’esperar també es van pescar diferents individus d’espècies exòtiques invasores, com carrancs americans, carpes, carpins i perques-sol.

Fins al moment, gràcies al seguiment que es realitza amb els mornells i també amb ràdio-transmissors, s’ha pogut constatar que la reintroducció de tortugues d’estany i de tortugues ibèriques evoluciona favorablement en el Tancat de la Pipa. Inclús s’han localitzat ja exemplars gràvids de les dues espècies i nius, però encara falta verificar la seua reproducció amb la captura d’algun individu juvenil. El pròxim mes de setembre, quan els companys del Tancat de la Pipa tornaran a convocar un seguiment intensiu de fauna aquàtica, esperem que els voluntaris del Projecte Emys puguen constatar la reproducció de les nostres tortugues autòctones, amb la captura d’algun juvenil nascut ja en el nostre tancat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró llança la tercera edició del Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles