Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > El lliri de mar torna a florir en la platja de Puçol

Horta Nord

El lliri de mar torna a florir en la platja de Puçol

Esta espècie de flora dunar va ser reintroduïda per AE-Agró esta primavera

divendres 17 d’agost de 2012, per  AE-Agró

Després de molts anys sense florir a Puçol, els lliris de mar (Pancratium maritimum) tornen a embellir la platja d’esta localitat de l’Horta Nord amb les seues característiques flors blanques, gràcies al projecte de restauració de vegetació dunar encetat esta primavera per Acció Ecologista-Agró. Esta iniciativa, que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Puçol, ha permés crear dues zones protegides en el litoral nord d’este poble, on els lliris i altres espècies de flora dunar recuperen a poc a poc el terreny que van perdre en el passat.

Este estiu, els turistes i els veïns de Puçol que s’apropen a la seua platja poden contemplar per primera vegada en molts anys la floració dels lliris de mar (Pancratium maritimum), una planta pròpia de la vegetació dunar mediterrània que pràcticament s’havia extingit en esta localitat costanera de l’Horta Nord. Afortunadament, des de mitjans de juliol, els lliris de mar, com ho feien en temps anteriors, tornen a embellir la platja de Puçol amb les seues grans flors blanques, que a més a més desprenen una màgica fragància durant les últimes hores de llum del dia.

El retorn d’esta espècie a la platja de Puçol no ha sigut fortuït, sinó fruit del treball desenvolupat pels voluntaris del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord que, durant la passada primavera, van posar en marxa un projecte per a restaurar la flora dunar de la platja d’este poble. Esta iniciativa, que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Puçol, arrancà en abril amb una plantació de llavors i bulbs de diferents espècies de flora dunar, i continuà en maig i juny amb la creació de dues zones protegides en la part nord de la platja, molt a prop de la Marjal dels Moros, per a facilitar així la regeneració de la vegetació costanera. Precisament, en este dues zones protegides és on podem gaudir actualment dels lliris de mar, però també d’altres espècies de flora dunar característiques de les platges mediterrànies, com per exemple el rave de mar (Cakile maritima), el card marí (Eryngium maritimum), la barrella punxosa (Salsola kali) o el trèvol femella (Lotus creticus).

A més a més de la plantació i la creació de les dues zones protegides, AE-Agró i l’Ajuntament de Puçol han editat este estiu, amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, un catàleg amb les diferents espècies de flora dunar que pinten de verd esta platja. Este catàleg, on encara no està el Pancratium maritimum, es va presentar al públic en juny, durant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i es pot arreplegar en el punt d’informació turística de l’Espai Voramar i en els bars i restaurants de la platja de Puçol. En el catàleg, a més a més de les espècies de flora dunar, també trobem la funció natural que tenen els lliris de mar i la resta de vegetació dunar, una flora molt particular que permet minimitzar la pèrdua d’arena de la platja i, a més a més, constitueix un oasi de biodiversitat entre la terra i la mar que ens beneficia a tots.

JPEG - 156.7 kB
Tancat de flora dunar, platja de Puçol (València)..

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Reportatge EMTV Puçol flora dunar

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles