Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > AE-Agró recupera el saladar d’Almardà

Marjal d’Almenara

AE-Agró recupera el saladar d’Almardà

Ecologistes, veïns i voluntaris restauren l’espai natural que connecta la platja amb la Marjal d’Almenara

divendres 31 d’agost de 2012, per  AE-Agró

Els saladars són els nexes d’unió entre els cordons dunars i les marjals. Malauradament, la majoria d’estos corredors ecològics han desaparegut i actualment en el seu lloc trobem urbanitzacions a primera línea de platja. Però, no tots els saladars s’han perdut. Este és el cas del d’Almardà, en el terme municipal de Sagunt, que connecta la platja amb la Marjal d’Almenara i que Acció Ecologista-Agró ha aconseguit recuperar amb la creació d’un bosquet de tamarits i el control de les exòtiques i invasores canyes (Arundo donax).

En el segon conveni de col·laboració signat per Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt fa any i mig, l’organització ecologista assumí, entre altres responsabilitats, la custòdia del territori del saladar municipal del polígon F-1, qualificat com a zona verda i ubicat en la platja d’Almardà, junt a la Gola de l’Estanyol de la Marjal d’Almenara. El repte d’AE-Agró consistia a recuperar com a espai natural este saladar, que connecta el cordó dunar de la platja d’Almardà i la mallada de la Marjal d’Almenara amb la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya i la Microreserva de Flora de les Torberes d’Almardà. Però, el repte no era senzill, ja que este saladar, condemnat en principi a convertir-se en un jardí més de la trama urbana de Sagunt, va patir una forta degradació durant les obres d’urbanització del polígon F-1, agreujada encara més per la construcció de l’estació de bombeig d’aigües pluvials dels dos polígons d’Almardà i per les obres de serveis del polígon G-2.

Les primeres actuacions de regeneració del saladar arrancaren en febrer i tenien com a objectiu recuperar una zona que s’havia convertit en una carretera d’accés a la platja per als cotxes, que a més a més aparcaven damunt de les dunes (com passava fa 20 anys). La solució ideada per AE-Agró per a fer front a este problema va ser transformar este espai en un xicotet bosc de tamarits, protegit per una mota que impedira l’accés als vehicles. El Dia Mundial de les Zones Humides, socis i simpatitzants d’AE-Agró i els voluntaris de la Colla Verda de l’Ajuntament de Sagunt alçaren la mota i plantaren els arbres, que posteriorment la Fundació Hugo Zárate s’encarregà de regar durant la seua visita a la Marjal d’Almenara. A més a més, esta associació de veïns de la Malva-rosa de València plantaren també una filera d’albers en l’Ullal de Quartons.

Plantats els tamarits i alçada la mota, el següent desafiament era mantindre amb vida estos arbres durant el primer any (a partir del segon ja són autosuficients). Malauradament l’oratge no ha col·laborat, ja que portem una primavera i un estiu extremadament secs. La manca de pluja condemnava els tamarits a morir, però la col·laboració de la SAG de l’Ajuntament de Sagunt i d’alguns veïns d’Almardà, socis o simpatitzants d’AE-Agró, ha permés regar els arbres cada quinze dies, inclús en estiu, i que estos continuen vius. A més a més, durant la primavera, els tamarits que no evolucionaven favorablement van ser podats, facilitant així que rebrotaren i cresqueren amb més força.

A més a més de crear este bosc de tamarits, enguany AE-Agró tenia un segon repte en el saladar d’Almardà: controlar la proliferació de les exòtiques i invasores canyes (Arundo donax). Esta planta estava colonitzant l’extrem oest del saladar, com a conseqüència d’un antic cultiu a la zona coneguda com l’Illa de l’Estanyol, punt d’unió de la Séquia del Rei de Quartell, de la del Rei de Sagunt i de la de Corella. Per a eliminar les canyes, AE-Agró va demanar al Consell Agrari de Sagunt la seua col·laboració. Concretament, la de la colla de treballadors de l’atur agrícola, que van ser els encarregats d’arrancar de rabassa el canyar, però sense tallar la flora autòctona del saladar: salicòrnies, salats, lliris i especialment els exemplars de Thalictrum maritimum, una planta endèmica de les zones humides valencianes. Posteriorment, les canyes eliminades van ser transportades a les Torberes d’Almardà, per a la seua transformació en torba.

La considerable millora ambiental que ha experimentat enguany el saladar d’Almardà demostra que la col·laboració ciutadana, les sinergies amb entitats i administracions i, especialment, la iniciativa i les ganes de la societat civil poden més que la manca de pressupostos, les sequeres i el pessimisme generalitzat que s’ha instal·lat en la nostra societat fruit de la crisi que patim. Per al pròxim any, a més a més de retirar les runes, naturalitzar l’Illeta de l’Estanyol, plantar més Thalictrum maritimum i restaurar el pou d’aigua dolça de les dunes, AE-Agró ja està dissenyant un itinerari didàctic, per a mostrar el saladar i explicar la seua importància ecològica com a nexe natural entre la platja i la marjal.

Amb un poc de sort (i voluntat política...) també tindrem les desitjades claus de la Casa de Penya i podrem posar en marxa este centre de recepció de visitants i voluntariat de la Marjal d’Almenara que, a més a més d’impulsar tots estos treballs per a posar en valor el saladar d’Almardà i la resta de la marjal, ens permetrà oxigenar les aigües dels sequiols amb la roda hidràulica de la Casa Penya. Així que en 2013 esperem comptar de nou amb la col·laboració dels socis i simpatitzants d’AE-Agró, dels veïns d’Almardà i de les administracions i entitats vinculades a la Marjal d’Almenara per a continuar treballant, pam a pam i dia a dia, en la seua conservació i restauració mediambiental.

Enric Amer, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La màgia dels ullals d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?