Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2012 > AE-Agró participa en el campus pràctic del LIFE-Trachemys

Projecte Emys

AE-Agró participa en el campus pràctic del LIFE-Trachemys

Els voluntaris del Projecte Emys aprenen noves tècniques contra les tortugues invasores

dijous 4 d'octubre de 2012, per  AE-Agró

El passat 27 i 28 de setembre, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient va organitzar el campus pràctic del LIFE-Trachemys, que va comptar amb la participació dels voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró i dels nostres companys del Tancat de la Pipa. Durant dues jornades, els assistents van aprendre noves tècniques i estratègies per a controlar les poblacions de tortuga de florida (Trachemys scripta) que han invadit les zones humides i rius valencians, motiu pel qual suposen actualment un dels majors perills per a la conservació de les nostres tortugues autòctones, les Emys orbicularis.

El campus pràctic del LIFE-Trachemys, organitzat per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient amb la col·laboració de VAERSA, arrancà el passat dijous 27 de setembre a la Marjal de La Safor, concretament a l’Ullal del Duc i a l’Ullal de la Perla. Durant tot el matí, els participants en este seminari aprengueren a diferenciar les espècies de tortuga autòctona (la d’estany -Emys orbicularis- i la ibèrica -Mauremys leprosa-) de les exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta). A més a més, també deprengueren els mètodes convencionals per a controlar i eradicar les tortugues de florida, com per exemple els tradicionals mornells, i les noves estratègies amb les quals estan experimentant els tècnics del LIFE-Trachemys: nous tipus de trampes, hams, gossos que localitzen els nius de les tortugues...

Per la vesprada, els participants en el campus, entre els quals es trobava un grup de voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró i els nostres companys del Tancat de la Pipa, es van desplaçar fins al Parc Natural de l’Albufera de València. En el Centre d’Investigació Piscícola del Palmar van rebre una xerrada de la Societat Herpetològica Espanyola sobre la situación de les tortugues exòtiques a Espanya i una altra a càrrec de Vicent Sancho, coordinador del LIFE-Trachemys. La primera jornada del campus va finalitzar amb una visita a les instal·lacions d’este centre per a vore in situ com es crien en captivitat les tortugues autòctones.

JPEG - 58.4 kB
El gos "buscanius".

El divendres, el campus del LIFE-Trachemys continuà a la reserva del samaruc de la Marjal dels Moros, on els participants van vore sobre el terreny com són els nius de tortuga i inclús tingueren l’oportunitat d’obrir-ne alguns. Les tortuguetes que trobaren, totes elles autòctones (Emys orbicularis), van ser transportades al Centre d’Investigació Piscícola del Palmar per a la seua cria en captivitat i posterior solta, quan arriben aproximadament a l’edat de dos anys. A més a més, en la reserva del samaruc els participants van assistir a una demostració de com el gos del LIFE-Trachemys localitza els nius de tortuga. Després, en el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), van vore també com funciona el georadar que la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat per a localitzar els nius de les tortugues.

Finalment, els seminari pràctic del LIFE-Trachemys va fer la seua última parada a la Marjal d’Almenara, concretament a la Finca de Penya, una reserva de fauna salvatge que està baix la custòdia del territori d’AE-Agró. Ací, després d’assistir a una explicació dels projectes que desenvolupa la nostra organització en esta zona humida, els participants en el seminari van ficar el punt i final a estes dues jornades de formació amb la solta de juvenils d’Emys orbicularis en la Finca de Penya.

JPEG - 493.7 kB
Les Emys amollades a Almenara/P. de Prada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró llança la tercera edició del Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles