Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2012 > AE-Agró censa 98 tortugues ibèriques en el riu Canyoles

Projecte Emys

AE-Agró censa 98 tortugues ibèriques en el riu Canyoles

El Projecte Emys s’estrena a la comarca de La Costera

dimecres 10 d’octubre de 2012, per  AE-Agró

Este estiu, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a La Costera s’ha sumat al Projecte Emys amb el seguiment de la població de tortugues que habita en el riu Canyoles, al seu pas per Moixent. En només dos mesos, els nostres companys han censat 93 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en este riu. Esta xifra de captures confirmen el bon estat de conservació, en este tram del Canyoles, d’esta espècie autòctona, que està protegida pel Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades i pel Conveni de Berna, la Directiva d’Hàbitats europea i el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial d’Espanya.

Després de constatar durant els primers mesos de 2012 la presència de tortugues autòctones en diferents indrets de Moixent (per exemple en l’embassament del Bosquet i en el riu Canyoles), este estiu els nostres companys d’Acció Ecologista-Agró a la comarca de La Costera s’han unit al Projecte Emys. Però, a diferència de la resta de col·lectius de la nostra organització que treballa en esta iniciativa en la Marjal d’Almenara, el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, l’espècie principal del seu estudi no ha sigut la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis), pròpia de marjals i altres zones humides, sinó la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa), que habita majoritàriament en rius.

Així, des del passat mes d’agost, els nostres companys de La Costera han localitzat 93 Mauremys leprosa (41 mascles i 57 femelles), en el tram del riu Canyoles que travessa Moixent. La majoria de les tortugues d’aigua ibèriques censades són individus jóvens, un fet que, junt a l’alt nombre de captures, es pot interpretar com que la població d’esta espècie, protegida i prioritària al País Valencià, es troba en fase de recuperació en la zona de l’estudi. Sens dubte, la millora de la qualitat ambiental del riu Canyoles, on durant els darrers anys s’han posat en funcionament diferents depuradores i s’ha incrementat el control dels vessaments industrials, hauria ajudat a la recuperació de les Mauremys leprosa.

Tanmateix, per a assegurar la supervivència d’esta espècie autòctona encara cal millorar el seu hàbitat i especialment conscienciar a la ciutadania respecte a la conservació de les nostres tortugues autòctones, per a evitar així la seua captura per entreteniment i assegurar la correcta actuació (retirada de l’ham i solta al medi natural) en cas de ser pescades al riu. A més a més, cal conscienciar també a la ciutadania sobre els impactes ambientals d’amollar tortugues exòtiques invasores en els nostres rius i zones humides. Durant el seguiment realitzat per AE-Agró en el Canyoles, es van capturar dos exemplars de tortuga de florida (Trachemys scripta), una espècie al·lòctona, comercialitzada a Espanya com a animal de companyia, que suposa, junt a la degradació i destrucció dels hàbitats aquàtics, el major perill per a la conservació de les nostres tortugues autòctones.

La captura d’estos dos exemplars de Trachemys scripta en el Canyoles no suposa una alarma, però sí un avís. Per això, els companys d’AE-Agró La Costera iniciaran pròximament una campanya de difusió dels perills associats a la solta en el medi natural d’esta espècie, especialment en les botigues d’animals (on ja està prohibida la seua venda), i visitaran diferents municipis de la comarca per a arreplegar tortugues al·lòctones de particulars que no saben què fer amb elles. Posteriorment, seran donades en adopció a persones de confiança (com s’ha fet enguany amb els dos exemplars capturats) o traslladades al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Saler. Si tens una tortuga a casa i no saps què fer amb ella, pots contactar amb AE-Agró La Costera enviant un correu electrònic a aeamoixent@gmail.com o telefonant al 679 637 802.

A més a més, per a futures edicions del Projecte Emys (iniciativa que compta amb la col·laboració del LIFE-Trachemys de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient), AE-Agró La Costera ampliarà l’àrea d’estudi i cens de la població de tortugues autòctones i exòtiques a diferents municipis de la comarca.

Reportatge Projecte Emys Moixent Comarcal TV (part 1 de 2)

Reportatge Projecte Emys Moixent Comarcal TV (part 2 de 2)

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró llança la tercera edició del Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?