Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2012 > La tortuga d’estany torna a criar en l’Albufera després de mig (...)

Projecte Emys

La tortuga d’estany torna a criar en l’Albufera després de mig segle

Localitzat un nounat d’Emys orbicularis en el Tancat de la Pipa

dimecres 17 d’octubre de 2012, per  AE-Agró

El passat 4 d’octubre es va confirmar, per primera vegada des de la seua reintroducció, la reproducció de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Parc Natural de l’Albufera de València. Eixe dia un nounat d’esta espècie autòctona amenaçada va ser localitzat en el Tancat de la Pipa, una àrea de reserva on Acció Ecologista-Agró treballa des de 2010 per a consolidar una població estable de tortugues d’estany. Gràcies a l’esforç i al treball dels voluntaris del Projecte Emys, este somni comença a fer-se realitat.

El 27 de juny de 2010, els voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró amollaven per primera vegada 12 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) al Tancat de la Pipa de l’Albufera de València, una àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que està baix la custòdia del territori dels ecologistes i SEO/BirdLife. Des de llavors, els voluntaris del Projecte Emys, amb la col·laboració dels tècnics del LIFE-Trachemys de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, han amollat 46 tortugues d’estany al tancat, a més a més de 13 tortugues ibèriques (Mauremys leprosa). L’objectiu d’esta iniciativa d’AE-Agró, que s’ha complementat amb jornades de seguiment i estudi amb ràdio-transmissors i mornells, era consolidar en la Pipa una població viable d’esta espècie autòctona amenaçada, que va desaparéixer de l’Albufera de València en la segona meitat del segle XX. I per a assolir este repte calia que les tortugues es reproduiren en el tancat.

El primer intent constatat de reproducció va arribar en juny de 2011, quan Laura, una de les primeres Emys orbicularis amollades a la Pipa, va nidificar junt al Barranc del Pollo, davant de l’atònita mirada dels voluntaris del Projecte Emys. Però, tres setmanes després, el niu i els ous de Laura van aparéixer depredats. Tanmateix, els voluntaris del Projecte Emys no es van donar per vençuts i continuaren estudiant i investigant l’evolució de les Emys orbicularis al tancat. Este estiu, per exemple, organitzaren el primer seguiment intensiu de tortugues que fins ara s’ha realitzat a l’Albufera de València. Però, a pesar dels esforços dels voluntaris, continuaven sense proves de la reproducció de les Emys orbicularis.

Afortunadament, la desitjada prova va arribar el passat 4 d’octubre. Una de les voluntàries del Projecte Emys, que participava en una activitat organitzada per SEO/BirdLife en la Pipa, va trobar una xicoteta tortuga d’estany, del tamany d’una moneda de 50 cèntims, arrossegant-se per la terra humida del tancat. Immediatament, este nounat d’Emys orbicularis, el primer que es constata que naix en el medi natural de l’Albufera, va ser capturat i, després de contactar amb els tècnics del LIFE-Trachemys, va ser traslladat al Centre d’Investigació i Experimentació Piscícola del Palmar. En este centre creixerà sense risc de ser depredat i posteriorment serà amollat de nou al Tancat de la Pipa, on esperem que puga retrobar-se amb els seus germans i la resta de tortugues autòctones que habiten ja en esta àrea de reserva.

Cal destacar que, a més a més del Tancat de la Pipa, el Projecte Emys d’AE-Agró es desenvolupa també a la Marjal d’Almenara, el riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Marjal dels Moros i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, on durant l’estiu de 2011 els voluntaris van constatar, també per primera vegada, la reproducció de les Emys orbicularis després de la seua reintroducció en esta xicoteta zona humida de l’Horta Nord. En tots estos hàbitats aquàtics el Projecte Emys es desenvolupa conjuntament amb el LIFE-Trachemys, una iniciativa de la Conselleria de Medi Ambient per a eradicar les poblacions de tortugues exòtiques invasores (Trachemys scripta) i recuperar així les poblacions de tortuga autòctona, tant d’Emys orbicularis com de Mauremys leprosa.

Des d’AE-Agró volem agrair a tots els nostres voluntaris la seua implicació en el Projecte Emys. Sense el seu esforç i el seu treball haguera sigut impossible portar-lo endavant i, per exemple, la tortuga d’estany continuaria sense reproduir-se a l’Albufera de València. Ara, ho han tornat a fer després de més de mig segle. Esperem que molt prompte també ho facen les Mauremys leprosa i que el Tancat de la Pipa siga el punt des del qual les nostres tortugues autòctones inicien la reconquesta de l’Albufera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró llança la tercera edició del Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?