Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Volem dormir tranquils sense l’amenaça nuclear

Tanquem Cofrents

Volem dormir tranquils sense l’amenaça nuclear

Marfull-AE Agró protagonitza una nova i espectacular acció per a exigir el tancament de la central nuclear de Cofrents

diumenge 11 de novembre de 2012, per  AE-Agró

Este diumenge 11 de novembre, una vintena d’activistes de Marfull-Acció Ecologista Agró, en nom de la plataforma Tanquem Cofrents (que agrupa a les principals organitzacions ecologistes del País Valencià, a més a més de sindicats i altres entitats de la societat civil) i de la Coordinadora Estatal Antinuclear (CEAN), han ocupat l’antic edifici de Colchones Flex, al costat de l’autovia A-3. Els activistes, l’acció dels quals ha sigut en tot moment pacífica i sense incidents, han desplegat en l’exterior de l’edifici diverses pancartes, fàcilment visibles des dels cotxes que circulaven per l’autovia, en les quals reivindicaven, al·ludint simbòlicament al caràcter de l’edifici ocupat, el dret a dormir tranquils sense l’amenaça que suposen les centrals nuclears en general i la de Cofrents en particular, amenaça que gravita permanentment sobre els caps dels valencians.

S’ha al·ludit també a la proximitat de la central de Cofrents respecte la ciutat de València, i a altres importants nuclis de població, fent una comparació amb l’extensió que va assolir la radioactivitat en el desastre de Fukushima. En efecte, la radiació de Fukushima va arribar en alguns moments a nivells perillosos fins a la megalòpolis de Tòquio, situada 120 quilòmetres al sud de la central, i van haver d’evacuar-se per l’alta contaminació radioactiva zones fins a 50 quilòmetres de Fukushima (i a dosi més baixes va arribar fins i tot al nostre territori), de manera que més de 58.000 persones encara no han pogut tornar a la seua casa ni pareix que ho podran fer pròximament. En comparació, la central de Cofrents es troba a escassos 60 quilòmetres de València i en un radi de 75 quilòmetres al voltant de la central viuen més de 2,5 milions de persones, que podrien ser greument afectades en cas d’accident en la central. No obstant això, el Pla d’Emergència Nuclear de la Província de València (PENVA) només contempla evacuacions, com a màxim, fins una distància de 30 quilòmetres d’aquesta central, cosa que és clarament insuficient, a la llum dels desastres de Fukushima o en el de Txernòbil.

La prova més palpable de les conseqüències que podria tindre un accident en la central de Cofrentes la tenim en el que ha ocorregut amb els greus incendis que han patit les muntanyes valencianes aquest estiu, que van cremar zones relativament pròximes a la central (Cortes de Pallàs). El fet és que el núvol de cendres originat per l’incendi va cobrir els sòls de la ciutat de València, l’Horta i algunes altres comarques. Fins i tot va arribar a la ciutat de Barcelona. De manera que si en compte de ser cendres hagueren contingut isòtops radioactius, com els emesos en els accidents Fukushima o Txernòbil, totes aquestes zones s’hagueren tornat inhabitables durant, almenys, segles.

Tanquem Cofrents vol denunciar la inseguretat i perillositat intrínseca que suposen les centrals nuclears, posada de manifest nombroses vegades, com ara amb el recent pas de l’huracà Sandy per la costa est dels Estats Units, que va obligar a parar 3 de les seues centrals, reduir la potència a altres tres i declarar la situació d’alerta, per inundació del seu emplaçament, en la seua central en funcionament més antiga, Oyster Creek. O amb el descobriment, fa uns mesos, de milers d’esquerdes en les caixes d’acer de dos reactors belgues, que no van ser detectades en les proves de resistència realitzades a totes les centrals nuclears europees només uns mesos abans, i que poden afectar també a més de 20 reactors en tot en món, entre els quals es troben els de Garoña i Cofrents. O amb el cas més recent, d’aquesta mateixa setmana, en què s’han hagut de parar diversos reactors sud-coreans en trobar-se esquerdes en un d’ells i descobrir-se que s’havien falsificat els certificats de qualitat en unes 8.000 peces d’aquestes centrals.

Per tot això, Tanquem Cofrents exigeix el tancament immediat de la central de Cofrents i de la resta de les nuclears, i recorda que, a més, no són necessàries, tal com ho demostra el fet que hui mateix (diumenge 11 de novembre de 2012) 3 de les 8 centrals que operen al territori espanyol estan parades, dos per recàrrega de combustible i una altra per a arreglar una avaria, sense que s’haja produït cap problema de subministrament elèctric, ni haja pujat el preu de l’electricitat, ni es deixe d’exportar electricitat a altres països. Aquesta és una situació que es repeteix amb una certa freqüència, i fins i tot s’ha arribat a tenir 4 dels reactors parats i un altre a mitja potència sense cap conseqüència per al consumidor o el sistema elèctric.

En canvi, l’alternativa de l’aplicació de mesures d’estalvi i eficiència energètiques i l’ús de les energies renovable es revela cada dia com a més viable, econòmica i segura, i com l’única possibilitat real de lluitar contra el canvi climàtic que ja ens està afectant. En efecte, enguany, entre el vent i el Sol ja es produirà a Espanya més electricitat que amb les nuclears, i mentre que les renovables són cada vegada més barates, la construcció de les centrals nuclears i el seu propi funcionament són cada vegada més cares, com ho demostra el fet que, centrals nuclears amb pròrrogues de funcionament concedides i amb la seua construcció àmpliament amortitzada, han decidit renunciar a la continuació de la seua activitat, com són els casos de les central de Garoña o la central nord-americana de Kewanee, de manera que les dos es tancaran abans de juliol de 2013.

JPEG - 97.9 kB
Tanquem Cofrents i totes les demés!!!

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Greenpeace, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista-Agró, WWF-València, GECEN, Compromís pel Territori, Xúquer Viu, Acció pel Clima, Salvemos Mijares, Joves Verds, Baladre, Intersindical Valenciana, CGT, CAT, Amigos de la Tierra i La Ribera en Bici.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció per a exigir el tancament immediat de Garoña, Cofrents i la resta de nuclears

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles