Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Sagunt recupera el seu riu

Camp de Morvedre

Sagunt recupera el seu riu

Balanç de la segona fase de restauració del Palància

dilluns 10 de desembre de 2012, per  AE-Agró

A poc a poc, Sagunt està recuperant el seu riu gràcies al projecte de canalització i naturalització del llit baix del Palància, que enguany ha finalitzat la seua segona fase. Tanmateix, la completa restauració ambiental del riu encara no és una realitat i cal que totes les administracions implicades en este projecte, i també la ciutadania de Sagunt, posen el seu granet d’arena per a fer del Palància un riu viu, on tots els veïns i veïnes de la capital del Camp de Morvedre puguen gaudir de la natura i sentir el Palància com part del seu patrimoni mediambiental.

Esta tardor, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ha visitat in situ el Palància per a fer balanç de la segona fase de les obres de canalització i naturalització del llit baix del riu, al seu pas per Sagunt. Este projecte, executat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) entre el Pont de la Via i el de l’Hospital, ha permés restaurar mediambientalment el Palància i, per ara, amb millor resultat que la primera fase. Un 70% dels arbres i un 25% de les plantes aromàtiques i arbustos mediterranis plantats han aconseguit sobreviure a la sequera que hem patit durant la primavera i l’estiu. Esta xifra contrasta amb la de la primera fase, executada des del Pont de l’Hospital fins al Delta del Palància, on va morir pràcticament tota la vegetació.

L’explicació a la divergència de resultats està en el reg: esta vegada, a diferència de la primera fase, sí que s’han regat els lledoners, els oms, els pins i la resta d’arbres, encara que no es pot dir el mateix dels baladres, llentiscles, romers, espígols... Està clar que si volem consolidar la vegetació plantada al Palància caldrà continuar regant-la, com a mínim durant els pròxims tres anys. I no només els arbres, com s’està fent fins ara, sinó també els arbustos i les plantes aromàtiques, que també s’estan regant, però no lo suficient. I este reg ja no és responsabilitat de la CHX, sinó de l’Ajuntament de Sagunt.

Per altra banda, cal destacar que no només han sobreviscut més arbres en esta segona fase, sinó que en el seu conjunt s’ha plantat més vegetació, tant en el llit del riu com en la part alta. I, a més a més, el projecte ha respectat més l’estat original del riu que en la primera fase, com per exemple amb la creació, a petició d’Acció Ecologista-Agró, d’una bassa d’aigua amb l’excedent hídric de la Séquia Major.

Però, en este balanç de la segona fase de restauració del Palància també trobem aspectes que cal millorar i corregir. En primer lloc, i com ja hem fet saber a l’Ajuntament i a la CHX a través del Consell de Medi Ambient de Sagunt, cal modificar els cartells que s’han instal·lat en les noves àrees recreatives del riu, ja que estan exclusivament escrits en castellà, vulnerant així la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. A més a més, hi ha determinades zones del Palància que continuen usant-se com a abocadors il·legals, per exemple el Pont de l’Hospital (com es pot vore a la foto de l’esquerra), i açò només s’evitarà amb major vigilància policial per part de les autoritats competents. La Séquia Major també acumula massa fem en determinats punts, motiu pel qual la CHX hauria d’incrementar la seua neteja. I caldrà vigilar les torres d’alta tensió del riu, per a vore si representen o no un perill per a l’avifauna del Palància.

A tots estos aspectes que cal millorar o corregir de la segona fase, cal sumar els de la primera que, per desgràcia, són més greus. Cal repoblar amb vegetació autòctona el riu, especialment el Delta del Palància, i combatre la presència d’espècies exòtiques invasores de flora (canya d’Índia, acàcies, ricí, eucaliptus...) en pràcticament tot el llit. Cal millorar els accessos al riu, especialment per a vianants i ciclistes, com per exemple instal·lant el pont de fusta que falta a la senda de la mar, concretament al terme municipal de Canet d’en Berenguer. I, especialment, cal delimitar els terrenys d’horta i les casetes del delta, per a recuperar així el seu domini públic, una actuació que porta anys de retard i que és responsabilitat de la Generalitat Valenciana. Des d’AE-Agró emplacem, una vegada més, a l’Ajuntament de Sagunt a exigir al govern autonòmic que execute ja estes delimitacions. Per últim, no podem oblidar tampoc que el camí que connecta el Port de Sagunt i Canet, travessant el llit del riu, era d’ús temporal per a vehicles motoritzats, amb motiu de les obres de la primera fase, però actualment continuen transitant per ell tot tipus de vehicles, quan estava projectat el seu ús exclusiu per a vianants i ciclistes.

Per tots estos motius, des d’AE-Agró considerem que, gràcies al projecte de restauració del Palància, Sagunt està recuperant a poc a poc el seu riu, però encara queda molt de treball per fer, especialment per part de les administracions públiques. Per això, emplacem a totes elles a solucionar els aspectes millorables o corregibles que hem enumerat. I també fem una crida a la ciutadania perquè s’implique en la recuperació del seu riu, participant en les activitats que es convoquen, respectant-lo i especialment gaudint del nou Palància com un riu viu i un espai més del nostre patrimoni natural.

AE-Agró, pam a pam recuperant el Palància.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Informe sobre les obres de canalització i naturalització del llit baix del Palància

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?