Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > AE-Agró demana regular els impactes ambientals provocats pel Port de Sagunt (...)

Camp de Morvedre

AE-Agró demana regular els impactes ambientals provocats pel Port de Sagunt en la Marjal dels Moros

L’organització ecologista també sol·licita que les Normes de Gestió d’esta zona humida tinguen en compte els efectes de la indústria i l’agricultura

dimarts 11 de desembre de 2012, per  AE-Agró

El passat mes de novembre, Acció Ecologista-Agró, a través del Consell de Medi Ambient de Sagunt, va traslladar les seues suggerències per a les futures Normes de Gestió de la Marjal dels Moros, que actualment es troben en fase d’elaboració per part de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Els ecologistes consideren imprescindible que esta nova normativa, que ha de regular la planificació, la gestió i la conservació d’esta zona humida de la Xarxa Natura 2000, controle els impactes ambientals de l’agricultura i la indústria, especialment els provocats pel Port de Sagunt. Només així es podrà protegir la Marjal dels Moros i la seua biodiversitat

Amb el retard amb el qual acostuma a regular la Generalitat Valenciana els nostres espais naturals, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient ha iniciat per fi el procés per a elaborar les Normes de Gestió de la Marjal dels Moros, una zona humida que forma part de la Xarxa Natura 2000 i que està catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interés Comunitari (LIC). Esta normativa, actualment en fase de consulta, ha de previndre el deteriorament i les alteracions dels hàbitats i de les espècies d’esta marjal.

Des d’Acció Ecologista-Agró considerem que per a conservar la biodiversitat dels Moros resulta imprescindible que les futures Normes de Gestió tinguen en compte l’assetjament que pateix esta zona humida, que actualment es troba rodejada per tot tipus d’infraestructures. Per això, en el document que ha aportat l’organització ecologista per a la redacció d’esta normativa s’ha demanat que es regulen els impactes ambientals (contaminació atmosfèrica, sonora i lumínica) del port comercial i el polígon químic de Sagunt, així com els que poden ocasionar en el futur l’ampliació del port comercial, el polígon industrial Parc Sagunt I i l’ús de fertilitzants i insecticides químics per part dels agricultors de la zona.

Cal recordar que a dia de hui el polígon industrial Parc Sagunt I no ha efectuat totes les mesures correctores que està obligat a realitzar. La mota perimetral que el separa de la marjal continua sense vegetació i no s’ha resolt tampoc el desaigüe de les basses de contenció del polígon, un fet que pot provocar la contaminació de l’aigua, tant subterrània com superficial, d’esta zona humida. I tampoc ens podem oblidar que encara no s’han efectuat les obres per a restaurar els danys provocats en la costa per la darrera ampliació del port comercial, una megainfraestructura que amenaça a la marjal amb una nova expansió.

A més a més de regular tots estos impactes, AE-Agró també ha sol·licitat que les Normes de Gestió de la Marjal dels Moros contemplen la connexió (creació de corredors ecològics de fauna) d’esta zona humida amb els espais de la Xarxa Natura 2000 més pròxims a ella: els parcs naturals de la Serra Calderona i l’Albufera de València, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell i, especialment, la Marjal d’Almenara, on es notòria la contínua comunicació entre les diferents poblacions d’aus que habiten en estes dos zones humides.

Finalment, el document dels ecologistes, presentat conjuntament amb CC.OO del Camp de Morvedre i aprovat pel Consell de Medi Ambient de Sagunt, demana també regular l’ús públic de la Marjal dels Moros, per a conciliar el gaudi d’esta zona humida amb la conservació dels valors naturals que atresora, i pels quals es va protegir com a un paratge europeu més de la Xarxa Natura 2000.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró sol·licita paralitzar l’ampliació del Port de Sagunt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?