Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > El cicloturisme com a solució al tancament de línies ferroviàries

València en Bici

El cicloturisme com a solució al tancament de línies ferroviàries

Renfe ha de fomentar la intermodalitat Bici+Tren

dijous 24 de gener de 2013, per  AE-Agró

El Ministeri de Foment ha desestimat, per dos anys més, la supressió dels servicis ferroviaris de mitja distància que es presten en la nostra comunitat. Depén ara de Renfe la continuïtat dels mateixos. La carretera es porta entorn del 80% dels desplaçaments en el nostre país. En els últims anys s’ha intentat revertir esta situació. Però, l’única cosa que han aconseguit Renfe i Foment és restar viatgers a l’avió per mitjà de la implantació d’una caríssima xàrcia AVE, que ha propiciat l’abandonament d’eixes línies (ara en perill de tancament) però sense aconseguir a penes restar a la carretera (la verdadera pedrera de viatgers).

L’única manera de créixer que té el ferrocarril és restant viatgers a la carretera. I el ferrocarril convencional pot competir si reunix una sèrie de condicions. Una d’elles és la disponibilitat d’infraestructures equiparables a les generades en els últims 30 anys per a la carretera. S’han construït autovies al costat de vies de tren vuitcentistes que no han sigut capaços de competir en temps de viatge. Exemple d’això és elcorredor Sagunt-Terol. Així doncs, les línies de mitja distància s’enfronten amb un repte de partida: competir amb la carretera a partir d’infraestructures pitjors. A més a més, la indústria de l’automòbil porta temps oferint modularitat per a guanyar clients: cotxes que s’adapten a les particularitats del comprador (la família nombrosa, amb gos, amb bicis...).

El ferrocarril, si vol, pot oferir el mateix. L’altre avantatge de la carretera, el porta a porta, només es pot aconseguir per mitjà de la intermodalitat, especialment amb el vehicle més porta a porta inventat: la bicicleta. La intermodalitat és bàsica per a guanyar quota de mercat. Però, per a Renfe pareix no existir la intermodalitat Bici+Tren que, no obstant, té una capacitat de creixement gens menyspreable: A Holanda es produïxen 25.000.000 anuals de combinacions Bici+Tren i a Alemanya s’arriba quasi al milió. Moltes companyies ferroviàries d’Europa consideren que esta intermodalitat és positiva per al negoci.

En els Països Baixos s’ha calculat que la xàrcia d’itineraris ciclistes de llarga distància genera 7.000.000 euros anuals, generant ingressos en el medi rural comparativament superiors als del turisme en automòbil. Per això, a Espanya es va impulsar la xàrcia de vies verdes sense que paradoxalment s’haja potenciat esta intermodalitat. Cert és que a Espanya no hi ha eixa cultura centreeuropea de la bicicleta, però com ja estem vivint amb la bicicleta en les ciutats durant este últim decenni, també s’està donant en el cicloturisme. A Centreuropa saben molt bé que el cicloturisme és l’esquí de la temporada d’estiu, per això els seus trens estan condicionats per a esquís a l’hivern i bicicletes a l’estiu.

Entre la Comunitat Valenciana i Aragó tenim una via verda paral·lela a un corredor ferroviari que hi ha estat a punt de tancar-se pel seu poc ús. Trens buits que no obstant Renfe mai no hi ha volgut adaptar (a pesar de les nostres reiterades peticions) a la demanda existent d’usuaris amb bicicletes. Tenim dos anys més per davant i creiem que Renfe hauria de replantejar-se moltes coses, com la intermodalitat amb taxis rurals i la bicicleta.

Antonio Llópez, València en Bici-Acció Ecologista Agró

*Este article va ser publicat originalment pel diari Levante-EMV, el passat dissabte 5 de gener.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El tren dels ciclistes es mor

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?