Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Per què no reconvertir l’AVE en una xàrcia de ferrocarril (...)

València en Bici

Per què no reconvertir l’AVE en una xàrcia de ferrocarril convencional?

Amb esta mesura tindríem un ferrocarril per a tots, menys infrautilitzat i més barat

dimarts 12 de febrer de 2013, per  AE-Agró

El Govern d’Espanya acaba de prendre una decisió paradoxal per a un país en crisi: puja els preus dels trens de rodalia i mitja distància, a més a més d’anunciar la supressió de línies i serveis, mentres baixa les tarifes de l’alta velocitat. En un intent de remeiar la sagnia que suposa l’explotació de l’AVE, es recorren a polítiques que, com bé ens té acostumats en este últim any el PP, consistixen a privilegiar els privilegiats (estalviant-los diners) i carregar el pes de la crisi en els més modestos. És un nou caramelet, amb el qual EL PODER vol enganyar a l’empobrida classe mitjana de les grans urbs, per a justificar així les seues errònies decisions i salvar l’AVE, el tren dels executius. El mateix ferrocarril, amb la construcció del qual, s’enriquix a les grans constructores amb els impostos de tots, a canvi de les molles que suposa la baixada de tarifes.

La competència de la carretera (que es va beneficiar durant els últims 30 anys d’un impuls "modernitzador" enorme) junt amb una mala gestió van ser les causes d’una constant pèrdua de viatgers del ferrocarril. Per a intentar detindre l’espiral que pareixia conduir-lo a la desaparició no es va optar per millorar LA XÀRCIA PREEXISTENT en ample ibèric (adaptant-la a velocitats entorn als 200 km/h), sinó per construir en paral·lel UNA NOVA XÀRCIA en alta velocitat (entorn als 300km/h) i ample internacional, que és part de l’origen de l’enorme deute públic del nostre país. Deute que s’intenta atallar retallant en ensenyança i sanitat mentres la construcció de la xàrcia d’alta velocitat ni es qüestiona a pesar que a penes s’utilitza. Amb eixa política no sols s’ha aconseguit endeutar al país, sinó que com no se sosté econòmicament ho seguirà fent i acabarà per donar el colp de gràcia al ferrocarril convencional. Així doncs, tenim dos sistemes: un que funciona malament per abandonament i al qual se li nega la possibilitat de vertebrar bé el territori, i un altre que ha contribuït a arruïnar-nos pel seu elevat cost i que a més a més no vertebra el territori, perquè unix només grans ciutats.

Davant de les declaracions de la Ministra de Foment, Ana Pastor, i després de tanta propaganda malintencionada, que durant els últims 20 anys ha propagat com a dogma de fe ciutadà les bondats de l’AVE, no podem més que vore que el govern ha reconegut per fi que l’AVE està infrautilitzat. Tal i com ja s’havia predit per un gran nombre d’experts. La ministra ho atribuïx al seu elevat preu (fet que és cert, però que d’altra banda és intrínsec a este mitjà de transport) i obliga a Renfe a baixar preus, usant les tècniques de comercialització que empren les companyies aèries, al mateix temps que pugen les del ferrocarril convencional. Amb això, s’està intentant justificar la injustificable inversió però no es va a evitar la sagnia que suposarà, no ja l’amortització de la infraestructura, sinó el sobrecost que suposa el manteniment d’una xàrcia d’alta velocitat a 300 km/h respecte a una convencional.

Però, a més a més, esta mesura forma part de l’estratègia per al desmantellament del poc que queda del ferrocarril convencional que li puga restar viatgers a l’AVE. Per exemple, en els corredors on l’alta velocitat va paral·lela a la xàrcia convencional (el Madrid-Saragossa és el més clar) ja s’ha donat una reducció important dels serveis de Mitja Distància. Ara, amb la igualació de preus entre els trens de Mitja Distància i els de l’AVE, la seua eliminació definitiva està més que cantada. Això significa que el medi rural quedarà fora del sistema ferroviari de transports i que els que usem la combinació Bici+Tren per a viatjar quedarem definitivament expulsats, llevat que com a França els trens d’alta velocitat admeten els nostres vehicles.

Fet el desastre, no obstant, hi ha una possible solució a esta DOBLE XÀRCIA DISSOCIADA. Una que no passa per l’eliminació dels serveis ferroviaris que presta la xàrcia convencional (mitja distància i mercaderies) i que, a més a més, abaratix els costos d’explotació. No hi haurà més remei que renunciar, com ho han fet la major part dels països de l’Europa civilitzada, inclosa Alemanya, a l’alta velocitat dels rics (la de 300 km/h), per a reconvertir la NOVA XÀRCIA en una XÀRCIA CONVENCIONAL (esta vegada en ample internacional) i usar-la per a velocitats en què puguen circular tant trens de gran velocitat (220 km/h), com de Mitja Distància (160 km/h) i mercaderies. Una xàrcia per a tots, menys infrautilitzada i més barata de mantindre.

Antonio Llópez, València en Bici-Acció Ecologista Agró

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Es l’AVE el tren que necessitem?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?