Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > AE-Agró amplia el projecte de l’Ullal de Quartons

Marjal d’Almenara

AE-Agró amplia el projecte de l’Ullal de Quartons

Gràcies a la col·laboració econòmica de socis i simpatitzants l’organització ecologista compra 3 fanecades més en esta zona humida

divendres 15 de febrer de 2013, per  AE-Agró

El passat 4 de febrer, Acció Ecologista-Agró adquirí, per 12.000 euros (despeses incloses), les tres fanecades de l’Ullal de Quartons (La Llosa, Castelló) que encara no tenia en propietat. Amb esta compra, l’organització ecologista ja controla completament esta zona estratègica de la Marjal d’Almenara, on AE-Agró posseïa des de 2008 dos fanecades. Tant esta nova adquisició com l’anterior han sigut possibles gràcies a la col·laboració econòmica dels socis i simpatitzants de l’associació, que actualment gestiona quasi 50 hectàrees d’alt valor mediambiental a la Marjal d’Almenara.

Després de mesos de negociacions, invertits també en arreplegar els 12.000 euros necessaris per a fer realitat este somni, el passat dilluns 4 de febrer Acció Ecologista-Agró formalitzà la compra de les tres fanecades que encara no posseïa en l’Ullal de Quartons (La Llosa, Castelló). Ara, l’organització ecologista, gràcies a l’esforç econòmic dels seus socis i simpatitzants, ja té en propietat les cinc fanecades on s’ubica este brollador càrstic de la Marjal d’Almenara, clau per a la conservació d’este aiguamoll que forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana.

JPEG - 106.3 kB
El Motor de Ferrer és nostre!

En 2008, també amb les aportacions de socis i simpatitzants, AE-Agró adquirí les dos fanecades on brolla l’aigua de l’Ullal de Quartons. Des de llavors, els ecologistes han desenvolupat un important treball per a recuperar els valors naturals d’esta surgència d’aigua, que prové dels engolidors del riu Palància al seu pas per Sogorb i Algar. Amb la nova compra, AE-Agró amplia este projecte de restauració ambiental a les tres fanecades restants de l’ullal, on es troba el Motor de Ferrer.

Este motor va ser denunciat per AE-Agró en 1995 per sobreexplotar l’aqüífer de la Marjal d’Almenara i provocar greus impactes ambientals en esta zona humida, especialment en els Estanys d’Almenara. L’any 2000, fruit de la denúncia ecologista, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ordenà la seua paralització. Ara, quasi dos dècades després de la denúncia, la Marjal d’Almenara ha experimentat una considerable millora ambiental i el Motor de Ferrer passa a ser propietat d’AE-Agró, que pròximament iniciarà la seua reconversió en un mirador. La restauració del motor es realitzarà amb material de l’entorn, seguint les tècniques de la bioconstrucció.

A part del motor, en les tres noves fanecades de l’Ullal de Quartons adquirides pels ecologistes, hi ha un búnquer de la línia de defensa republicana XYZ, alçada en temps de la Guerra Civil per a fer front a l’avanç de l’exèrcit franquista. També es troben en estos terrenys les ruïnes de l’antiga casa dels pescadors d’anguiles dels Estanys d’Almenara i les del sequer d’arròs de la vuitcentista Finca de Casablanca. L’objectiu d’AE-Agró és restaurar tots estos elements patrimonials i posar-los en valor, facilitant la seua visita amb la creació d’un itinerari guiat.

JPEG - 42.1 kB
Búnquer de la República.

A més a més, per a recuperar el bosc de ribera que existia abans en esta zona, els ecologistes plantaran oms, lledoners, albers, sargueres, lliris grocs... Estos treballs ambientals es completaran amb la recuperació dels brolladors i la restauració del salva-dany de l’Ullal de Quartons, que connecta les aigües subterrànies de la Muntanyeta dels Estanys d’Almenara amb les de la marjal. Amb esta actuació es pretén augmentar el cabal de la zona protegida, amb l’objectiu d’afavorir a algunes de les espècies prioritàries d’esta marjal, com per exemple les fotges banyudes (Fulica cristata), els tòtils (Alytes obstetricans), els samarucs (Valencia hispanica) i els petxinots (Unio elongatulu).

Cal destacar que, a més a més de l’Ullal de Quartons, en la Marjal d’Almenara AE-Agró també posseïx l’Ullal de Cavanilles i gestiona, baix la fórmula de la custòdia del territori, altres llocs estratègics, com per exemple la Microreserva de Flora de les Torberes d’Almardà, la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, l’Hort de les Tortugues o el Saladar d’Almardà. En total, quasi 50 hectàrees d’alt valor mediambiental que propietaris privats, tant grans com menuts, i també administracions públiques, com la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient o l’Ajuntament de Sagunt, han cedit a l’organització ecologista.

Des d’AE-Agró volem agrair a la societat civil la seua implicació per a recuperar i conservar la Marjal d’Almenara. Sense la seua ajuda i el seu treball desinteressat no hi haguera sigut possible. Però, especialment volem reconéixer l’esforç econòmic, en un context de crisi com l’actual, de tots els socis i simpatitzants que, amb el seu granet d’arena, han fet possible l’ampliació del projecte de l’Ullal de Quartons. Pam a pam i dia a dia, amb la vostra col·laboració, continuarem defensant i protegint la Marjal d’Almenara i tots els seus tresors naturals!!!

JPEG - 92.9 kB
Quartons, un nou somni fet realitat!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Quartons, quatre anys després

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?