Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Acció a les Torres de Serrans per a recordar el 2n aniversari de (...)

Tanquem Cofrents

Acció a les Torres de Serrans per a recordar el 2n aniversari de Fukushima

Espectacular protesta contra la sempre perillosa i contaminant energia nuclear

dilluns 11 de març de 2013, per  AE-Agró

La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa les principals organitzacions ecologistes del País Valencià, sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana, realitzà ahir diumenge 10 de març una acció reivindicativa per a "commemorar" el 2n aniversari de la catàstrofe de Fukushima. L’acció es va realitzar a les Torres de Serrans de la ciutat de València, que van ser l’escenari d’esta nova protesta de la plataforma per a exigir el tancament immediat de la central de Cofrents.

L’acció, en la qual han participat una quinzena d’activistes de Marfull-Acció Ecologista Agró, ha consistit a despenjar dues pancartes gegants en la façana d’un dels monuments més emblemàtics de València, les torres de Serrans. En les dues pancartes s’expressaven els dubtes sobre l’estat de la central nuclear més pròxima al Cap i Cassal, la de Cofrents, ubicada a només 55 km de la Capital del Túria, i s’exigia el seu tancament immediat. Cofrents porta quasi 30 anys en funcionament i acumula un ampli historial d’avaries i accidents que posen en dubte el seu nivell de deteriorament. Totes les proves d’esforç a què s’ha sotmés, com també ocorre amb la resta de centrals europees arran del desastre de Fukushima, a més a més de ser incompletes les han realitzar els mateixos treballadors de la central, la qual cosa lleva credibilitat als seus resultats.

L’acció d’ahir diumenge s’emmarca dins d’una multitud de mobilitzacions simultànies celebrades durant el cap de setmana en diverses localitzacions de tot l’Estat Espanyol i que ha coordinat la CEAN, la Coordinadora Estatal Antinuclear. L’objectiu d’estes mobilitzacions és exigir al govern central l’abandonament de l’energia nuclear, com ja ho han decidit altres països com ara Alemanya, Itàlia, Bèlgica o Suïssa. A més a més, de demandar la transició cap a un model energètic diferent, més just, sostenible i barat, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.

Estes accions a Espanya coincidixen també amb nombroses mobilitzacions en molts altres països per a “commemorar” l’accident de Fukushima i els enormes perjuís a la salut de la població japonesa, els centenars de milers de persones desplaçades que han vist destruït el seu futur, i les gegantines despeses que suposen i suposaran en el futur: la neteja de la contaminació radioactiva, les compensacions a agricultors, ramaders i pescadors que han vist la seua producció contaminada i per tant no la poden vendre, el reallotjament dels desplaçats i el desmantellament dels reactors destruïts, que es calcula que tardarà a fer-se 50 anys i per a la qual cosa caldrà desenvolupar noves tecnologies en robòtica i altres camps.

Tanquem Cofrents considera que el desastre de Fukushima va ser molt pitjor que el que es va voler vendre a l’opinió pública en un principi, dins de la política habitual d’opacitat i falta de transparència de les empreses nuclears, i ha posat de manifest, per si no hi havia prou amb la catàstrofe de Txernòbil, l’accident d’Harrisburg i molts altres accidents, que l’energia nuclear és summament perillosa.

La plataforma antinuclear valenciana també vol denunciar que l’energia nuclear és molt cara, com ho demostra el tancament de la central de Garoña l’any passat o els de les centrals nord-americanes de Crystal River (Florida) i Kewanee (Wisconsin) enguany. Estes centrals disposaven de llicència per a continuar operant, però tanquen per motius econòmics. Els enormes beneficis que obtenen les empreses elèctriques nuclears són deguts a les enormes subvencions directes i indirectes que reben per part dels estats.

Així mateix, Tanquem Cofrents vol remarcar que, a més a més dels problemes indicats anteriorment i altres, com la gestió dels residus i l’enorme consum d’aigua, les centrals nuclears són absolutament innecessàries. El sistema elèctric espanyol està absolutament sobredimensionat i ja es pot compensar la producció nuclear amb mesures d’estalvi i eficiència energètica i amb l’ús d’energies renovables. Fins i tot les noves energies renovables ja produeixen més electricitat que la nuclear, com ho demostra un dada concreta: tot i el boicot del govern espanyol a les energies renovables, des de novembre, és a dir, des de fa 4 mesos consecutius, una sola energia renovable, l’eòlica , és la primera font de generació elèctrica a Espanya, molt per damunt de la segona, que ha sigut la nuclear. Les energies renovables, en el seu conjunt, si comptem l’aportació de la solar i la biomassa, superen ja el 45% de la generació elèctrica total en el que portem d’any.

Durant l’acció celebrada a les Torres de Serrans, que ha sigut absolutament pacifica i no ha produït cap tipus de dany ni a persones ni al monument, s’han presentat una vintena de policies nacionals. Els agents han realitzat identificacions i escorcolls indiscriminats, fins i tot als ciutadans aliens a l’acció que passaven pels voltants del monument i han expressat la seua simpatia per la protesta i els seus objectius.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Greenpeace, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista-Agró, WWF-València, GECEN, Compromís pel Territori, Xúquer Viu, Acció pel Clima, Salvemos Mijares, Joves Verds, Baladre, Intersindical Valenciana, CGT, CAT, Amigos de la Tierra i La Ribera en Bici.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró participa en la concentració antinuclear "Fukushima Mai Més"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles