Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2013 > El Projecte Emys localitza una Graptemys ouachitensis en la Finca de (...)

Voluntariat Ambiental

El Projecte Emys localitza una Graptemys ouachitensis en la Finca de Penya

30 voluntaris d’AE-Agró censen la població de tortugues que habita en la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara

dimarts 28 de maig de 2013, per  AE-Agró

Per tercer any consecutiu, els voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró han realitzat el seguiment de la població de tortugues que viu a la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara). Durant els huit dies del voluntariat, els 30 participants en este seguiment de tortugues han capturat cinc individus, quatre Emys orbicularis, l’espècie autòctona de les nostres marjals, i una Graptemys ouachitensis. Esta espècie al·lòctona ha substituït en les botigues a la també exòtica tortuga de florida (Trachemys scripta) i malauradament ja ha començat a invadir les nostres zones humides.

Del 17 al 25 de maig, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a realitzar el seguiment de la població de tortugues de la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara (Sagunt, Camp de Morvedre). Com en les dos edicions anteriors del Projecte Emys, esta reserva de fauna silvestre s’ha tornat a erigir com el refugi de les nostres tortugues autòctones a la Marjal d’Almenara, una zona humida on malauradament es concentra una població de milers d’exemplars de tortuga de florida (Trachemys scripta). Esta espècie exòtica i invasora representa, junt a la urbanització de les zones humides, el principal perill per a la conservació de les nostres tortugues autòctones, les tortugues d’estany europees (Emys orbicularis).

Durant els huit dies del cens, els 30 voluntaris que han participat en el Projecte Emys en la Finca de Penya han localitzat, amb la col·laboració del LIFE-Trachemys de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient i de la Colla Verda de Sagunt, quatre tortugues d’estany europees, tres d’elles ja censades en les temporades anteriors i una altra capturada per primera vegada enguany. Pel que respecta a la presència d’espècies al·lòctones, cal destacar que en esta edició els voluntaris del Projecte Emys no han trobat cap tortuga de florida en esta reserva de fauna silvestre.

Però, no tot són bones notícies, ja que s’ha localitzat per primera vegada en la Finca de Penya un exemplar de tortuga mapa d’Ouachita (Graptemys ouachitensis). Fins al moment, al País Valencià només hi havia cites d’esta espècie exòtica a la Marjal de La Safor i al riu Reatillo, al seu pas per Xera (Requena-Utiel, València). Ara, gràcies al Projecte Emys, també està documentada la seua presència a la Marjal d’Almenara, on el LIFE-Trachemys ja hi havia localitzat altres exemplars del gènere Graptemys fora dels límits de la Finca de Penya. Concretament, de tortuga mapa comú (Graptemys pseudogeographica) i de tortuga mapa del Mississipí (Graptemys kohnii).

Segons dades de la pròpia Conselleria de Medi Ambient, en l’actualitat ja hi ha constància de la presència de tortugues exòtiques del gènere Graptemys en les marjals d’Almenara, La Safor, Peníscola, Castelló, Borriana, Nules i Tavernes de la Valldigna, a més a més de l’esmentat riu Reatillo. Este gènere és originari de nord-amèrica i actualment les Graptemys es venen legalment en les botigues de mascotes, on han substituït a les Trachemys scripta, que ja no es poden comercialitzar pel seu caràcter invasor. Com demostren les dades de la Conselleria, les tortugues exòtiques del gènere Graptemys són, com a mínim, potencialment invasores, ja que finalment els seus propietaris les abandonen en ecosistemes aquàtics, on competixen amb les espècies autòctones i poden acabar desplaçant-les. Així que la seua compra-venda també s’hauria de prohibir per a minimitzar els perills que amenacen la supervivència de les Emys orbicularis.

Mentres arriba eixe moment, el Projecte Emys continuarà treballant per la conservació de les nostres tortugues autòctones. Després del seu pas per la Finca de Penya, el Tancat de la Pipa i la Marjal de Rafalell i Vistabella, esta setmana els voluntaris d’AE-Agró iniciaran el seguiment de tortugues del riu Canyoles, al seu pas per Moixent (La Costera, València). L’any passat el Projecte Emys va localitzar en este riu una de les majors poblacions de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que sobreviu al nostre territori. Si vols participar i ajudar-nos a protegir-les només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com o a aeamoixent@gmail.com. T’esperem!!!

JPEG - 108.4 kB
Graptemys ouachitensis.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Finca de Penya es confirma com el refugi de les tortugues autòctones en la Marjal d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?