Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2013 > El Projecte Emys participa en el Simposi Internacional sobre Conservació de (...)

Voluntariat Ambiental

El Projecte Emys participa en el Simposi Internacional sobre Conservació de Tortugues d’Aigua

AE-Agró viatja a Portugal per a explicar el voluntariat mediambiental que desenvolupa en defensa de les Emys orbicularis i les Mauremys leprosa

dijous 30 de maig de 2013, per  AE-Agró

Del 22 al 24 de maig, la localitat portuguesa de Vila Nova de Gaia es va transformar en la capital europea de les tortugues autòctones del Vell Continent. Experts d’Itàlia, Portugal, Lituània, Letònia, Alemanya, República Txeca, Espanya i inclús Austràlia es van donar cita en este municipi lusità per a assistir al Simposi Internacional sobre Conservació de Tortugues d’Aigua. Acció Ecologista-Agró també participà en este congrés internacional, on la nostra organització va ser convidada per a explicar el Projecte Emys, el major voluntariat mediambiental que s’organitza al País Valencià en defensa de les nostres tortugues d’aigua autòctones: les Emys orbicularis i Mauremys leprosa.

El passat mes de maig, es va celebrar a la localitat portuguesa de Vila Nova de Gaia el Simposi Internacional sobre Conservació de Tortugues d’Aigua, un congrés internacional organitzat en el marc del LIFE-Trachemys i impulsat per la Generalitat Valenciana, el Parc Biològic de Gaia, el Centre d’Investigació en Biodiversitat i Recursos Genètics de la Universitat de Porto (CIBIO) i l’ONG portuguesa RIAS, responsable del Centre de Recuperació d’Animals Salvatges de Ria Formosa. En este congrés internacional van participar tècnics, investigadors i voluntaris que desenvolupen diferents projectes a Espanya, Portugal, Lituània, Letònia, Itàlia, Alemanya, la República Txeca i fins i tot Austràlia per a conservar i protegir les tortugues d’aigua autòctones de cada un d’estos països.

El simposi es va dividir en sis àrees temàtiques: estudi de poblacions, cria en captivitat, problemes sanitaris, espècies exòtiques invasores, projectes de conservació i iniciatives de participació i sensibilització, com per exemple el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, que va tindre una molt bona acollida entre els més de 80 participants en el congrés. Com van explicar els companys que viatjaren a Portugal, esta iniciativa, que es va posar en marxa en 2010, s’ha convertit en el major voluntariat mediambiental que s’organitza al País Valencià per a conservar i protegir les nostres tortugues d’aigua autòctones.

Actualment el Projecte Emys es desenvolupa en quatre espais naturals diferents (l’àrea de reserva del Tancat de la Pipa, la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, la Marjal de Rafalell i Vistabella i el riu Canyoles) i, per exemple, ha permés reintroduir amb èxit la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Parc Natural de l’Albufera de València o descobrir en el riu Canyoles una de les majors poblacions de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que sobreviu al nostre territori.

A més a més d’explicar a la comunitat científica i conservacionista el Projecte Emys, el simposi va ser una magnífica oportunitat per a descobrir el treball que es realitza en altres països en defensa de les tortugues autòctones i per a compartir experiències. Resulta gratificant comprovar que existeix una gran quantitat de projectes per tot Europa dirigits a conservar les poblacions de tortugues autòctones, que malauradament tenen en tots els llocs uns enemics comuns: la destrucció del seu hàbitat i la naturalització d’espècies exòtiques invasores com la tortuga de florida (Trachemys scripta). Esta espècie originària d’Amèrica amenaça la nostra biodiversitat, però també la nostra salut, ja que pot contagiar al ser humà la malaltia de la salmonel·losis.

Des d’AE-Agró volem agrair al Simposi Internacional sobre Conservació de Tortugues d’Aigua la seua invitació per a participar en esta cita tan enriquidora i inspiradora. Reconeixements com este ens donen encara més forces per a continuar treballant, pam a pam i dia a dia, en defensa de les nostres tortugues autòctones i dels seus hàbitats, les zones humides i els rius, uns tresors naturals que amaguen una sorprenent i espectacular biodiversitat que cal conservar. Però, per a protegir estos hàbitats i a les tortugues que viuen en ells, et necessitem a tu. Si vols participar com a voluntari en el Projecte Emys, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró posa en marxa la quarta edició del Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?