Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Sí al Paratge Natural de Romeu, No a la pedrera de Lafarge

Camp de Morvedre

Sí al Paratge Natural de Romeu, No a la pedrera de Lafarge

Signa esta petició dirigida a la Conselleria de Medi Ambient i a l’Ajuntament de Sagunt

dimarts 11 de juny de 2013, per  AE-Agró

La Plataforma Ciutadana per la Protecció de la Muntanya de Romeu de Sagunt, que compta entre els seus membres al col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre, ha llançat una campanya d’arreplegada de firmes per a evitar la destrucció d’este paratge natural, on la multinacional francesa Lafarge vol ampliar la pedrera del Salt del Llop. Per això, des d’AE-Agró emplacem a tots els nostres socis i simpatitzants a recolzar esta campanya, ja siga ciberactuant en change.org o firmant per escrit la petició que fem a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient i a l’Ajuntament de Sagunt. Sí al Paratge Natural de Romeu, No a la pedrera de Lafarge!!!

El paratge de Romeu-Bonilles és el pulmó verd i la zona boscosa millor conservada de tot el terme de Sagunt (Camp de Morvedre, València), així com l’espai forestal més pròxim als nuclis urbans de Sagunt i Port de Sagunt, i forma part de l’horitzó visual de la població.

El paratge de Romeu compta amb un gran ús públic recreatiu (rutes de senderisme homologades, rutes ciclistes de muntanya, es realitzen diverses carreres i marxes de muntanya anualment...). A més a més es tracta d’una zona de propietat municipal i que pels seus valors ambientals, protectors i d’ús públic ha sigut catalogada com a Muntanya d’Utilitat Pública. El paratge de Romeu no sols posseïx el bosc madur més extens i millor conservat de tot el municipi (i probablement de tot el litoral valencià), sinó que també alberga un important patrimoni etnològic, simbòlic i sentimental per a la població: casa refugi de l’heroi local de la Guerra de la Independència Josep Romeu, imatge de Romeu, aljubs, calceres...

D’altra banda l’ampliació de la pedrera del Salt del Llop de Romeu (explotada per la cimentera multinacional Lafarge sobre sòl públic municipal en la seua majoria) incrementaria les molèsties i riscos (vibracions, sorolls continus, voladures, pols en suspensió, clavills..) per als veïns de les més de 300 cases existents a molt poca distància de la pedrera en les zona de muntanya de Bonilles, Romeu i Tres Barrancs, i que porten dècades suportant les molèsties de l’actual pedrera.

L’ampliació d’esta pedrera situada al costat del paratge de Romeu suposaria la destrucció irreversible de la major part d’este paratge públic, que per sentit comú i pels seus valors hauria de ser protegit per al gaudi de tots enfront dels interessos econòmics d’una multinacional.

Hi ha altres alternatives extractives viables amb un menor impacte ambiental, visual i social per a quan caduque la concessió d’esta pedrera en 2018, però la multinacional Lafarge vol ampliar esta pedrera perquè la matèria primera és molt barata, amb l’argument de conservar els llocs de treball, mentre despedix treballadors de manera irregular i poc ètica.

Per tots estos motius demanem que firmes i compartisques amb els teus contactes per a intentar frenar esta ampliació de la pedrera del Salt del Llop de Romeu a costa de la destrucció del paratge natural de Romeu, que suposaria un atropellament ambiental i un greu i irreversible perjuí a l’interés general i al patrimoni públic. Perquè volem que es protegisca en la seua integritat com a Paratge Natural Municipal, com a mínim en les 273 hectàrees del Pla Especial de Protecció existent des de 2006, i que no se li concedisca a la multinacional Lafarge la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) i la resta d’autoritzacions necessàries per a ampliar la pedrera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Carta al director de Ciments Lafarge Sagunt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles