Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > La Casa Penya per fi és nostra

Marjal d’Almenara

La Casa Penya per fi és nostra

Sagunt cedeix a AE-Agró l’històric edifici de la Marjal d’Almenara

dilluns 17 de juny de 2013, per  AE-Agró

El passat dilluns 10 de juny, l’Ajuntament de Sagunt va entregar a Acció Ecologista-Agró les claus de la Casa Penya, un històric edifici de la Marjal d’Almardà-Almenara que a partir d’ara serà el Centre de Recepció i Voluntariat d’esta zona humida protegida. Amb l’entrega de claus de la Casa Penya es materialitza l’acord subscrit pel consistori de la capital del Camp de Morvedre i AE-Agró per a la gestió ecologista d’este antic sequer d’arròs, que ha sigut restaurat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Companys i companyes, felicitats: la Casa Penya, per fi, és nostra!!!

A pesar de la seua protecció com a patrimoni històric de Sagunt (Camp de Morvedre, València), a principi de la dècada dels 90 la Casa Penya era un edifici en runes, envoltat per abocadors i pràcticament condemnat a ser enderrocat. Mentre Espanya vivia l’èxtasi dels Jocs Olímpics de Barcelona i l’Exposició Internacional de Sevilla, la Casa Penya, abandonada pels seus propietaris, veia com robaven impunement les seues teules morunes i com desapareixien les rajoles del seu sequer d’arròs, en funcionament fins a 1957 i que després seria utilitzat puntualment com a corral per al ramat i inclús com a magatzem d’artistes fallers.

En 1992, el futur de la Casa Penya era més ben incert, com el de la finca a la qual pertanyia i el de la pròpia Marjal d’Almenara, aleshores amenaçada pels usos agrícoles insostenibles amb el territori o projectes com la marina Puerto Corinto. Res no feia presagiar que 20 anys després este històric edifici es convertiria en el Centre de Recepció i Voluntariat d’una de les zones humides més importants del País Valencià. Afortunadament la societat civil, encapçalada per Acció Ecologista-Agró, es va mobilitzar a les acaballes del segle passat per a salvar esta marjal, els seus tresors naturals i el seu patrimoni històric, com és el cas de la Casa Penya.

Primer, es va aconseguir, ja entrada la primera dècada del segle XXI, frenar els robatoris i el desmantellament de l’edifici. No va ser fàcil i molts socis i simpatitzants d’AE-Agró van perdre hores i hores de son per a fer realitat un somni: conservar les rajoles de l’històric sequer d’arròs de Francisco Segarra, més conegut com el tio Penya. Gràcies a la vigilància ecologista es va frenar l’espoli que patia la casa i també s’aconseguí clausurar l’abocador que hi havia en el veí Saladar d’Almardà.

Al mateix temps que s’aturava el saqueig de la Casa Penya, la inclusió de la Marjal d’Almenara en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana permetia a esta marjal respirar i recuperar l’alé, després de sofrir durant dècades la sobreexplotació agrícola dels seus aqüífers. Però, un nou enemic va entrar en escena, posant en perill de nou tant el futur de la Finca i la Casa Penya com el de la resta de la Marjal d’Almenara: la bombolla urbanística. Després de mil i una batalles, com per exemple el PAI Mansegar, contra gegants de la rajola com Astroc, que després entrarien en fallida i afonarien l’economia de tot l’Estat fins a portar-nos a la crisi actual, la Finca de Penya i la seua casa es van salvar de la febre urbanitzadora.

Part de la finca va passar a mans d’AE-Agró i, gràcies al treball de custòdia del territori realitzat per l’organització ecologista, va ser declarada la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya en l’any 2010. La Casa Penya, per la seua part, es va convertir en propietat municipal de l’Ajuntament de Sagunt i, a proposta d’AE-Agró, va ser restaurada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, dins del seu programa d’inversió de fons europeus per a complir amb la Directiva Marc de l’Aigua en la Marjal d’Almenara, una zona humida que ja comptava llavors amb les figures de protecció de Zona Especial de Conservació d’Aus (ZEPA) i Lloc d’Interés Comunitari (LIC).

L’Ajuntament de Sagunt es va comprometre amb AE-Agró a cedir la gestió i ús de la Casa Penya, una vegada finalitzades les obres de restauració de la CHX que convertirien este antic edifici en el nou Centre de Recepció i Voluntariat de la Marjal d’Almenara. En principi, açò anava a ocórrer en 2008, però no ha sigut possible fins a 2013.

Amb cinc anys de retard, especialment per desavinences entre les administracions implicades, el passat dilluns 10 de juny, per fi, el consistori de Sagunt va fer entrega a AE-Agró de les claus de la Casa Penya, tot un símbol del passat, el present i especialment el futur de la Marjal d’Almenara. L’acord de cessió es va signar en la pròpia casa, damunt de la nova roda hidràulica de les instal·lacions. Amb les rajoles de l’antic sequer d’arròs com a testimonis, l’alcalde de Sagunt, Alfredo Castelló, i el nostre company d’AE-Agró Camp de Morvedre Enric Amer van rubricar de l’entesa.

Ara, la Casa de Penya, com les 720 fanecades d’alt valor natural que ja custodia AE-Agró a la Marjal d’Almenara, està en bones mans, per a fer d’este Centre de Recepció i Voluntariat un lloc estratègic per a continuar treballant, pam a pam i dia a dia, cap a l’excel·lència mediambiental d’esta zona humida, un dels grans tresors naturals que conserva el País Valencià i on AE-Agró porta més de dos dècades defensant el nostre territori.

Companys i companyes, felicitats pel vostre esforç i per la vostra passió per la natura. Gràcies a vosaltres, la Casa Penya, per fi, és nostra!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró amplia el projecte de l’Ullal de Quartons

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles