Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > La Justícia atorga una nova oportunitat a La Punta

Comissió Jurídica

La Justícia atorga una nova oportunitat a La Punta

Cal recuperar esta horta històrica de la Capital del Túria que va ser sacrificada per a satisfer la cobdícia dels gestors del Port de València

divendres 12 de juliol de 2013, per  AE-Agró

En 2009 ho va dir el Tribunal Suprem i este mateix mes de juliol ho ha ratificat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana: la resolució de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que va permetre modificar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de València, per a transformar l’horta protegida de La Punta de San Silvestre en la Zona d’Actuació Logística (ZAL) del Port de València, és contrària a dret. Per tant, la Justícia ha decidit declarar nul este procés, que va provocar en 2002 l’expulsió forçosa de més de 150 valencians que vivien i treballaven en l’horta de La Punta, un dels grans tresors que el Cap i Cassal ha sacrificat per a satisfer l’avarícia sense límits dels gestors del Port de València.

Tant la sentència del Tribunal Suprem (TS) primer com ara també la del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) evidencien el menyspreu de l’Ajuntament de València i de la Generalitat Valenciana per La Punta, una horta que estava protegida pels seus valors històrics, agrícoles, naturals, paisatgístics i socials. Però, especialment mostren una preocupant manca de respecte i sensibilitat amb la seua gent, llauradors i llauradores que portaven tota la vida treballant la terra que havien heretat dels seus avantpassats.

A més a més, l’anulació d’esta resolució se suma a una llarga llista de sentències judicials contra el desgavellat model urbanístic valencià, que ha transformat el nostre territori en un gran solar. Actualment l’horta de La Punta és un polígon buit, sense activitat en els seus 683.000 metres quadrats, que desmenteix amb les seues parcel·les abandonades la urgència i la necessitat de la ZAL que defenien el Port de València, l’Ajuntament i la Generalitat.

Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que va participar activament en la defensa de La Punta, considerem que la recent sentència del TSJ, sumada a la ja coneguda del TS i a l’estrepitós fracàs de la ZAL, representa una oportunitat única per a recuperar esta horta històrica de la ciutat de València i restaurar els seus valors. Per descomptat, retornant als seus propietaris les terres que van perdre en un procés contrari a dret i que per desgràcia s’ha dilatat en els tribunals durant massa temps, per l’ineficaç i lent funcionament de la Justícia espanyola.

Els nostres governants, que encara són en la seua majoria els mateixos que van impulsar el sacrifici de La Punta per a satisfer la cobdícia dels gestors del Port de València, han d’assumir la seua responsabilitat amb els veins que van ser desallotjats de les seues terres en 2004. Però, també amb els 116.000 valencians que van signar contra l’ampliació de la ZAL. Han d’assumir els seus errors i els han de corregir: L’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, si respecten l’ordenament jurídic, l’horta i la seua gent, han de revertir els danys ocasionats al territori i als seus pobladors. I això es fa retornant les terres als seus propietaris i recuperant La Punta com a rebost i pulmó verd de la ciutat de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : "Mataren el verd", una novel·la que relata la destrucció de La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles