Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > El Pont de Fortaleny i el canvi climàtic

Muntanyeta dels Sants

El Pont de Fortaleny i el canvi climàtic

La Diputació de València continua sense rehabilitar esta infraestructura per a vianants i ciclistes però sí que invertix 33 milions d’euros en carreteres

dimarts 10 de setembre de 2013, per  AE-Agró

El passat mes d’agost la Diputació de València va fer pública la seua inversió per a conservació, reparació i millora de carreteres de titularitat provincial, que ascendix a una quantitat que ronda els 33 milions d’euros. Malauradament, el Pont de Fortaleny (La Ribera Baixa, València) no rebrà ni un cèntim d’esta partida pressupostària, malgrat arrossegar un retard de tres anys en la seua rehabilitació. Des del col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró lamentem esta decisió i emplacem a la Diputació a escometre les obres de rehabilitació del Pont de Fortaleny, per a millorar així la mobilitat de vianants i ciclistes i reduir les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera.

Des de setembre de 2010, la Diputació de València té congelada la rehabilitació de l’històric Pont de Fortaleny (La Ribera Baixa, València), que implica la seua adaptació per al trànsit de ciclistes i de vianants. En el plenari de juny, l’Ajuntament de Sueca, tal i com exigia el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, va sol·licitar a l’administració provincial que no retardara més les obres d’este pont, que connecta esta localitat amb la de Fortaleny. Però, el passat mes d’agost la Diputació va fer pública una inversió de 32.895.107 euros per a conservació, reparació i millora de carreteres de titularitat provincial, sense incloure cap partida pressupostària per a la rehabilitació del Pont de Fortaleny.

La manca de sensibilitat de la Diputació de València respecte a models de mobilitat alternatius al cotxe condemna als veïns de La Ribera Baixa a no poder transitar amb seguretat pel Pont de Fortaleny, ja siga amb bici o a peu. I, per desgràcia, també els condemna a no disposar d’una infraestructura que podria ajudar a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en la comarca, especialment per a creuar el Riu Xúquer. Perquè el canvi climàtic i l’escalfament global del planeta s’ha de combatre des de tots els fronts, i al País Valencià el principal factor de contaminació atmosfèrica són les emissions derivades dels transports i les anomenades activitats de combustió (sector energètic, construcció i indústria manufacturera).

Segons dades de la pròpia Generalitat Valenciana (publicades en el projecte Estratègia Valenciana Davant del Canvi Climàtic 2013-2020), les emissions derivades dels transports (i la resta d’activitats que formen part del processat d’energia) van suposar en 2010 el 79% dels 29,676 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle que vam generar els valencians. I açò, en un territori com el valencià que, com hem pogut saber este estiu, continua superant els nivells d’ozó permesos per la Unió Europea i recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com a conseqüència de les emissions del sector industrial i especialment les generades pels vehicles privats.

Des del col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-AE Agró som conscients que per descomptat el canvi climàtic no es pot aturar només amb la rehabilitació del Pont de Fortaleny. Però, considerem que representa un exemple prou aclaridor de l’erràtica política de mobilitat i de control de l’escalfament global del planeta que protagonitzen les administracions valencianes.

Com han afirmat recentment els experts que estudien el canvi climàtic per a la reunió del Panell Intergovernamental (IPCC), que se celebrarà del 23 al 26 de setembre a Estocolm (Suècia), el culpable de l’escalfament global del planeta és amb “extrema probabilitat” el factor humà. Per tant, també és una responsabilitat extrema de tots nosaltres revertir esta situació, per exemple amb una decidida aposta per una nou model de mobilitat, on la bicicleta tinga un paper protagonista. La rehabilitació del Pont de Fortaleny seria una bona manera d’arrancar esta nova política, basada en el respecte, pam a pam i dia a dia, a la natura i el territori. La Ribera Baixa, el País Valencià i el nostre planeta necessiten este canvi de mentalitat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : L’Ajuntament de Sueca demana a la Diputació que rehabilite el Pont de Fortaleny

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?