Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > AE-Agró i Xarxa Joves.net celebren el Dia de l’Arbust a La (...)

Horta Nord

AE-Agró i Xarxa Joves.net celebren el Dia de l’Arbust a La Costera

Un centenar de voluntaris pinten de verd este paratge natural de la Serra Calderona

dimarts 25 de febrer de 2014, per  AE-Agró

El passat dissabte 22 de febrer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord convocà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, la tercera edició del Dia de l’Arbust al Paratge Natural Municipal de La Costera. Esta plantació reivindicativa, que va comptar amb la participació de quasi 100 voluntaris i amb la Xarxa Joves.net com a entitat convidada, va permetre pintar de verd esta muntanyeta de la Serra Calderona amb 250 arbustos i continuar consolidant així els dos "bars per ocells" que hi ha a La Costera.

Després de celebrar a principis de febrer el Dia de l’Arbre de La Costera, el passat dissabte el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord convocà la tercera edició del Dia de l’Arbust en este paratge natural municipal de la Serra Calderona, que els ecologistes custodien des de 2011. Esta reforestació, que comptà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol i la participació de la Xarxa Joves.net, congregà a quasi un centenar de voluntaris que van dividir-se en dos grups de treball. Pam a pam, estos dos grups de voluntaris van plantar aproximadament 250 arbustos en les dues illes de dispersió de llavors (també conegudes com "bars per a ocells") que AE-Agró posà en marxa a La Costera en 2012.

Les espècies que es van emprar durant el Dia de l’Arbust van ser molt variades, ja que el repte d’este projecte és incrementar la biodiversitat de dos punts concrets de La Costera perquè en el futur siguen les aus i els xicotets mamífers qui reforesten el paratge, dispersant les llavors dels fruits dels arbustos. Concretament els plançons plantats pertanyien a les següents espècies: llentiscle (Pistacia lentiscus), savina (Juniperus phoenicea), aladern (Rhamnus alaternus), arçot (Rhamnus lycioides ssp. lycioides), murta (Myrtus communis), arç blanc (Crataegus monogyna), margalló (Chamaerops humilis) i aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia). També es van utilitzar baladres (Nerium oleander), serveres (Sorbus domestica) i alguns exemplars de romaní (Rosmarinus officinalis).

A més a més de continuar consolidant dues illes de dispersió de llavors en La Costera, el Dia de l’Arbust tenia com a objectiu reivindicar el paper de la vegetació arbustiva en els boscos mediterranis i denunciar així les mal anomenades "neteges vegetals", que perpetra la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient en les nostres muntanyes. Este tipus d’actuacions, que com els inoperatius tallafocs formen part de la silvicultura destructiva de la Conselleria de Medi Ambient, consisteix a eliminar la vegetació de la muntanya per a, en teoria, previndre incendis forestals. Però, en la pràctica, no serveix per a evitar-los i a més a més provoca una important pèrdua de biodiversitat i incrementa l’erosió.

Com van explicar els companys d’AE-Agró Horta Nord durant el Dia de l’Arbust, els incendis no s’eviten eliminant la vegetació ni amb tallafocs, sinó aturant les retallades de la Conselleria en matèria de medi ambient, incrementat la vigilància i el control forestal, regulant correctament les activitats humanes i amb una política d’ordenació urbanística coherent amb el territori.

La pròxima cita d’AE-Agró amb La Costera serà el diumenge 9 de març, quan celebrarem amb l’associació Un Voluntari Un Arbre (UVUA) una ReforFestAcció per a tancar la campanya de plantacions populars d’enguany. T’esperem per a continuar pintant de verd La Costera!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El desastre natural del mes

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?