Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Plana > Notícies > Estanys d’Almenara: ús i abús

La Plana

Estanys d’Almenara: ús i abús

L’ajuntament pretén obrir un restaurant en la Casa dels Anglesos

dimecres 2 d’abril de 2014, per  AE-Agró

La Marjal i els Estanys d’Almenara és la zona humida més extensa de la província de Castelló i una de les més importants pels valors naturals que atresora. Catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interés Comunitari (LIC), actualment este aiguamoll i els seus estanys aspiren a formar part de la llista Ramsar de zones humides d’importància internacional. Tanmateix, l’Ajuntament d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló) continua sense entendre el valor mediambiental de la marjal. Especialment greu és el cas dels Estanys, on el consistori, amb la connivència de la Generalitat, permet usos incompatibles amb la conservació de la natura. L’últim d’estos abusos és el projecte de restaurant que la corporació municipal vol obrir en la Casa dels Anglesos.

Durant els darrers anys, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient han restaurat, amb el cofinançament de la Unió Europea (855.000 euros), la Casa dels Anglesos per al seu ús com a Aula de Natura i Centre d’Interpretació dels Estanys d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló). Tanmateix, l’ajuntament d’esta localitat en lloc de posar en marxa esta infraestructura amb el seu ús original vol obrir primer un restaurant.

Segons el projecte original, la Casa dels Anglesos, com a Aula de Natura i Centre d’Interpretació, comptava amb un servei complementari de bar. Però, tan reduït que no disposava ni de cuina. Per això, resulta inacceptable que l’Ajuntament d’Almenara renuncie a posar en marxa primer l’Aula Natura i el Centre d’Interpretació i en el seu lloc vulga obrir abans un restaurant, que no un bar, en la Casa dels Anglesos. Més encara si tenim en compte que dins de la Casa dels Anglesos només hi ha espai per a un restaurant si es reduïx la superfície destinada originalment a l’Aula de Natura i el Centre d’Interpretació.

L’altra possibilitat és fer una terrassa fora de la Casa dels Anglesos (amb el seu corresponent impacte sobre la fauna i flora...). Però, tant una opció com l’altra són del tot prescindibles, ja que l’oferta de bars i restaurants en la zona està completament coberta per la resta de negocis d’este tipus que podem trobar, per exemple, en la platja d’Almenara o en el propi nucli urbà d’esta localitat.

L’ús de la Casa dels Anglesos com a restaurant és l’últim abús contra la nostra natura que ha impulsat l’Ajuntament d’Almenara en els Estanys. Però, per desgràcia, no és l’únic. Este consistori permet, amb la connivència dels serveis tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, la pesca i la caça sense pràcticament cap tipus de control en els Estanys, fins i tot en espais públics restaurats amb itineraris i miradors ornitològics (650.000 euros de fons europeus).

Este desficaci arriba a tal extrem que, malgrat ser un lloc estratègic per a la conservació del samaruc (Valencia hispanica), en els Estanys s’organitzen concursos de pesca de perca americana (Micropterus salmoides). Este peix al·lòcton forma part del Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i la seua presència és completament incompatible amb la del samaruc, un endemisme valencià que es troba en perill d’extinció.

Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que gestiona 60 hectàrees d’alt valor mediambiental en la Marjal d’Almenara (fins i tot som els propietaris de l’Ullal dels Estanys), lamentem profundament els abusos que perpetra l’ajuntament d’esta localitat en esta zona humida, que està catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i com a Lloc d’Interés Comunitari (LIC), a més a més de comptar amb reserves de fauna silvestre i microreserves de flora.

Per això, emplacem a la Conselleria a intervindre i a regular correctament els usos d’esta zona humida en la normativa que actualment s’està redactant, amb motiu de la seua catalogació com Zona d’Especial Conservació (ZEC). Per exemple, demanem a la Conselleria que declare els Estanys d’Almenara com a reserva de fauna silvestre, com a mínim en els terrenys que són de propietat pública i on s’han invertit fons de la Unió Europea per a la seua restauració ambiental. I també que pose en marxa ja el pla de reintroducció i conservació del samaruc.

Enguany, la Generalitat Valenciana ha iniciat els tràmits per a incloure la Marjal i els Estanys d’Almenara en la llista Ramsar de zones humides d’importància internacional. Així que demanem a la Conselleria que siga coherent amb esta petició i actue sobre les corporacions locals perquè ajuntaments com el d’Almenara no continuen degradant el nostre medi ambient, el mateix que volem que la comunitat internacional reconega i protegisca.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró alerta de transformacions agrícoles en la Marjal d’Almenara i en la dels Moros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?